"Ο αριθμός των μεταναστών από Ελλάδα για Αυστραλία παραμένει ελάχιστος"

Οι κοινοί δεσμοί των δύο χωρών, η κοινή Ιστορία, οι στενές σχέσεις και οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, καθώς

Οι κοινοί δεσμοί των δύο χωρών, η κοινή Ιστορία, οι στενές σχέσεις και οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, καθώς επίσης και το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας, όπως και το πολυπολιτισμικό της μοντέλο ήταν τα θέματα που ανέπτυξε η πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Τζένη Μπλούμφιλντ, στην ενημέρωση που έκανε την Τετάρτη στις επιτροπές Αποδήμου Ελληνισμού, Μορφωτικών Θεμάτων και Ελληνο-Αυστραλιανής Φιλίας της Βουλής, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Ευθύμιου Μπάκα, και του γενικού διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), Πέτρου Παναγιωτόπουλου.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Νέος Κόσμος"«σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η Αυστραλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα» τόνισε η κ. Μπλούμφιλντ επισημαίνοντας ότι σε αυτή της την αποστολή θεωρεί προτέρημα την ελληνική της καταγωγή καθώς η ίδια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μετανάστευσε στην Αυστραλία με τους γονείς της σε μικρή ηλικία.

Το πεδίο δράσης, όπως εξήγησε είναι ευρύ, καθώς τόσο η θέληση όσο και οι βάσεις συνεργασίας υπάρχουν στις δύο χώρες. Σημαντικό κεφάλαιο που μπορεί να αξιοποιηθεί είναι η μεγάλη και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας για τη διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων αλλά και των πολιτισμικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

Για τον λόγο αυτό επισήμανε την σημασία της ίδρυσης ενός Ελληνο-Αυστραλιανού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα και πρότεινε την διοργάνωση ενός συνεδρίου για την καινοτομία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας όπου η Αυστραλία, όπως είπε, είναι πολύ δυνατή.

 «Θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη με πρακτικό τρόπο» τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα της είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρία και την γνώση που έχει αποκτήσει από τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές που έκανε τις δεκαετίες του '80 και του '90 και να συνδράμει τώρα στο δύσκολο έργο της Ελλάδας.
Με την ευκαιρία της ενημέρωσης στη Βουλή, η κ. Μπλούμφιλντ θέλησε να αποσαφηνίσει για μία ακόμη φορά και το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας της, η οποία συνδέεται, όπως είπε, αποκλειστικά με τις ανάγκες της αυστραλιανής αγοράς, χωρίς να επηρεάζεται από το αν υπάρχει κρίση σε κάποια χώρα ή να επιλέγεται κάποια ειδική μεταχείριση για καμία.

Κατά τη διάρκεια των 60 χρόνων οργανωμένης μετανάστευσης μετά τον πόλεμο η Αυστραλία, όπως εξήγησε, δέχτηκε περίπου 7 εκ. μετανάστες και 700.000 πρόσφυγες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός πετυχημένου πολυπολιτισμικού μοντέλου.

Από το 1970 μέχρι σήμερα συνεχίζει να δέχεται μόνιμους μετανάστες μέσω συγκεκριμένου προγράμματος εξειδικευμένης μετανάστευσης, αυστηρά ελεγχόμενου, ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας της χώρας. Στο πρόγραμμα του 2011-2012 προβλέπονται περίπου 185.000 νέες θέσεις για 183 επαγγελματικές ειδικότητες.
Παρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα για μετανάστευση στην Αυστραλία λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και την μεγάλη συμμετοχή στην ενημερωτική διημερίδα στην Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα, που παρακολούθησαν 773 Έλληνες επαγγελματίες, δεν παρατηρήθηκε αύξηση των υποβληθεισών αιτήσεων και ο αριθμός των μεταναστών από την Ελλάδα παραμένει ελάχιστος (120-140 άτομα ετησίως) εδώ και πολλά χρόνια, όπως υπογράμμισε η κ. Μπλούμφιλντ.

Στην Αυστραλία ζουν περίπου 500.000 Αυστραλοί πολίτες ελληνικής καταγωγής εκ των οποίων οι 110.000 είναι Έλληνες μετανάστες πρώτης γενιάς. Οι 250.000 μιλούν ελληνικά στο σπίτι. Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις πέντε πιο ομιλούμενες γλώσσες της χώρας και μία από τις δέκα γλώσσες επιλογής που διδάσκονται στα αυστραλιανά σχολεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr