Η Δαμασκός απελεύθερωσε 552 κρατούμενους
05.01.2012
12:19
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπεν Γιάσεμ Αλ Θάνι αναφέρθηκε σήμερα σε ενδεχόμενη συνδρομή του ΟΗΕ προς την αποστολή αράβων παρατηρητών στη Συρία...
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπεν Γιάσεμ Αλ Θάνι αναφέρθηκε σήμερα σε ενδεχόμενη συνδρομή του ΟΗΕ προς την αποστολή αράβων παρατηρητών στη Συρία, αναγνωρίζοντας ότι η ομάδα του Αραβικού Συνδέσμου έχει διαπράξει "σφάλματα" εξαιτίας της απειρίας της.
Στη Δαμασκό, η συριακή τηλεόραση ανακοίνωσε ότι οι αρχές απελευθέρωσαν 552 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της δεκάμηνης εξέγερσης "και δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα".
Την περασμένη εβδομάδα, το συριακό καθεστώς απελευθέρωσε 775 κρατούμενους.
Ο σεΐχης Χάμαντ συζήτησε χθες με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν "συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία ο ΟΗΕ θα μπορούσε να στηρίξει την αποστολή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία", σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ.
"Βρισκόμαστε εδώ για να ζητήσουμε τεχνική βοήθεια και για να λάβουμε πληροφορίες από την εμπειρία του ΟΗΕ, διότι είναι η πρώτη φορά που ο Αραβικός Σύνδεσμος στέλνει παρατηρητές και έχουν γίνει ορισμένα σφάλματα", δήλωσε ο σεΐχης Χάμαντ στο πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ Kuna.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ προεδρεύει της υπουργικής επιτροπής του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, η οποία θα συνέλθει την Κυριακή στο Κάιρο για να ακούσει την έκθεση του αρχηγού της αποστολής των αράβων παρατηρητών.
Οι σύροι αντικαθεστωτικοί κατήγγειλαν την Τρίτη την έλλειψη επαγγελματισμού των αράβων παρατηρητών που στάλθηκαν στη Συρία για να επιτύχουν τον τερματισμό της βίας.
Σύμφωνα με της Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές του δημοκρατικού κινήματος στη Συρία, 390 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα από την έναρξη της αποστολής των αράβων παρατηρητών στις 26 Δεκεμβρίου.
Ο σεΐχης Χάμαντ δήλωσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να αποφασίσει αφού λάβει γνώσιν των συμπερασμάτων της αποστολής εάν αυτή θα συνεχισθεί και με ποιον τρόπο και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στον πρόεδρο τη Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ να τερματίσει την αιματηρή καταστολή, που έχει προκαλέσει, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τον θάνατο άνω των 5.000 ανθρώπων από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και άρχισε η συριακή εξέγερση.
"Θα αποτιμήσουμε όλες τις πτυχές της κατάστασης και θα εξετάσουμε εάν η ομάδα θα συνεχίσει την αποστολή της ή όχι και αν ναι με ποιον τρόπο, αλλά οφείλουμε να ακούσουμε την έκθεση πρώτα αυτών που βρίσκονταν επί τόπου".
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ προειδοποίησε ότι εάν η αποστολή των παρατηρητών επιστρέψει στη Συρία, η κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να σεβασθεί "τις δεσμεύσεις της", σύμφωνα με το πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη με τον Αραβικό Σύνδεσμο, που προβλέπει το τέλος της βίας, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την αποχώρηση του στρατού από τις πόλεις.
Σχετικά με την πιθανότητα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε: "Πάντοτε προσπαθούμε να επιτύχουμε λύση στην κρίση στο πλαίσιο του Αραβικού συνδέσμου, αλλά αυτό εξαρτάται από την συριακή κυβέρνηση και τη διαφανή της στάση απέναντί μας στην εξεύρεση λύσης στην κρίση".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr