Γρίφοι και δύσκολα στοιχήματα για Μέρκελ - Σαρκοζί

Φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και νέο δημοσιονομικό σύμφωνο τα ανοικτά μέτωπα για Γερμανία και Γαλλία – «Κόκκινη γραμμή» βάζει στη Μέρκελ ο Μάριο Μόντι;

Με συγκρατημένη … απαισιοδοξία αναμένουν αγορές, επενδυτές και αναλυτές την σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριος Άγκελας Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την πρώτη συνάντηση των δύο κορυφαίων ηγετών της ΕΕ για τη νέα χρονιά, αλλά και την πρώτη από μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών που καλούνται να αναλάβουν για το μέλλον της Ευρωζώνης, του ευρώ και γενικότερα της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως έγινε γνωστό η Γερμανίδα καγκελάριος την Τρίτη θα έχει συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις στην ατζέντα της συνάντησης του Βερολίνου θα τεθεί το μείζον θέμα του περιβόητου «δημοσιονομικού συμφώνου» της ΕΕ, με δυο λόγια οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν λεπτομερώς τις προτάσεις που συμφωνήθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου για ένα νέο σύμφωνο αυστηρότερης δημοσιονομικής ενοποίησης.

Παρά το γεγονός  ότι αυτό είχε περάσει περίπου  ως δεδομένο και ως συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ΟΛΗΣ – πλην Βρετανίας – της ΕΕ, η πραγματικότητα θέλει πολλές ευρωπαϊκές χώρες να διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, τη Βρετανία να έχει ήδη αποστασιοποιηθεί και τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας να βρίσκονται σε διαφορετικές αφετηρίες στην σημερινή συνάντησή τους: η μεν κυρία Μέρκελ φαίνεται πως ανακτά την εμπιστοσύνη των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού και να μην βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τόσο σοβαρές αντιρρήσεις για τις επιλογές της, την ίδια ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος βάλλεται κατά ριπάς τόσο από το εσωτερικό μέτωπο (όπου καταρρέει η δημοτικότητά του), όσο και από έως πρότινος «φίλια πυρά», σαν αυτά του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι που την Κυριακή έψεξε τη Γαλλία ότι λειτουργεί ως «ρεζέρβα» της Γερμανίας!

Είναι τέτοια η ένταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ακόμα  και ο πρόεδρός της Χέρμαν βαν  Ρομπάι αναγκάστηκε να διαψεύσει (!), μιλώντας σε δημοσιογράφους, δημοσιεύματα, φήμες και σενάρια περί «διαρχίας» Βερολίνου και Παρισίων στην ΕΕ. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως οι δύο ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες ΔΕΝ κινούν τα νήματα στην Ευρώπη, απαντώντας έτσι εμμέσως και στις σχετικές κατηγορίες που εξαπέλυσε το Σάββατο, μιλώντας στο BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Υπό αυτό το μάλλον εκρηκτικό  κλίμα θα διεξαχθεί η συνάντηση  Μέρκελ – Σαρκοζί όπου εκτός των  άλλων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Ακόμα ένα θέμα δηλαδή που απειλεί να τινάξει την  ευρωπαϊκή συνοχή στον αέρα. Εκτός  της Βρετανίας που γι’ αυτόν  ακριβώς το λόγο διεφώνησε στην τελευταία  Σύνοδο Κορυφής, τη θέση της διαχωρίζει και η Σουηδία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου φόρου ακόμα και μεμονωμένα. Για να προκαλέσει την οργίλη αντίδραση ενώσεων βιομηχάνων και επιχειρηματιών, τόσο στη Γαλλία, όσο και στη Γερμανία!

Στο θέμα παρενέβη και ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τόνισε ότι η Γαλλία είναι ελεύθερη να προχωρήσει μονομερώς στην επιβολή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά «η Βρετανία θα εμποδίσει την εφαρμογή του σε ολόκληρη την ΕΕ»...

Την ώρα λοιπόν που  Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν ανοικτά  μέτωπα με τους εταίρους τους, η τελευταία  είδηση θέλει τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης να συναντάται την Τετάρτη στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά προηγουμένως να έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και τα όρια πολιτικών ελιγμών στα οποία είναι διατεθειμένος να κινηθεί!

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος ήδη συναντήθηκε  με τον Γάλλο πρόεδρο και υποσχέθηκε να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εμφανίζεται έτοιμος  να διαμηνύσει στην κυρία Μέρκελ δια ζώσης πως «δεν μπορεί να υπάρχει μόνον μια άκαμπτη στάση υπέρ της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας και ότι η μείωση του δημόσιου χρέους πανευρωπαϊκά πρέπει να γίνει βαθμιαία και όχι βεβιασμένα και τραυματικά για τους λαούς»!

Σύμφωνα με τις ίδιες  πηγές θα πάει στο Βερολίνο για  να ζητήσει περαιτέρω στήριξη (υλική) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης και άμεση υιοθέτηση ευρωπαϊκών ομολόγων, αρχικώς μεμονωμένων εκδόσεων για την χρηματοδότηση έργων υποδομών και σε δεύτερη φάση Ευρωομολόγων!

Είναι προφανές πως  εάν ο κύριος Μόντι όντως εμφανισθεί με τέτοιες θέσεις στη φράου Μέρκελ δύσκολα θα αποφύγει την ανοικτή σύγκρουση με την Γερμανία. Κι από την άλλη η Γερμανία δύσκολα μπορεί να διακινδυνεύσει μια απομόνωση ή ακόμα χειρότερα μια κατάρρευση της Ιταλίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr