Κρίσιμες διεργασίες για το μέλλον της Ευρωζώνης

Σήμερα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αύριο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι πυρετώδεις διεργασίες αναφορικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, μια ημέρα έτσι όπως την «οραματίζονται» Γερμανία και Γαλλία.

Μετά τη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι η συνέχιση της στήριξης προς την Ελλάδα – και δευτερευόντως προς όποια χώρα της Ευρωζώνης χρειάζεται ή χρειαστεί στο μέλλον την αρωγή των εταίρων της – συνεπάγεται την αυστηρή και κατά γράμμα τήρηση των ιδιαιτέρως «σκληρών» δημοσιονομικών απαιτήσεων του γαλλογερμανικού άξονα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο πως θα «περάσει» άμεσα και με τις λιγότερες δυνατές ενστάσεις το περιβόητο δημοσιονομικό σύμφωνο, για το οποίο οι αντιδράσεις ποικίλουν.

Ενδεικτικό είναι πως πέραν της αποστασιοποίησης της Βρετανίας, ενστάσεις έχουν εκδηλώσει ακόμα και η Σουηδία ή η Δανία, καίτοι σε πρώτο βαθμό δεν έχουν να ανησυχούν.

Χαρακτηριστικό είναι το πώς υποδέχθηκαν οι ηγέτες των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων τον Βρετανό επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ κατά τα διάρκεια του συνεδρίου τους στο Λονδίνο. Ουσιαστικά του απένειμαν εύσημα για την στάση του, περί μη απομόνωσης της Βρετανίας αλλά και κριτικής απέναντι στις γερμανικές πρωτοβουλίες και δήλωσαν ότι «τo ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές και να έχει προσωρινό χαρακτήρα»!

Παρόντες στο συνέδριο ήταν τόσο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, εκ των πιο «πιστών» στη γερμανική γραμμή, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, αλλά και η υπουργός Οικονομικών της Δανίας Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά!

Με αυτό το κλίμα να σκιάζει την Ευρωζώνη η Γερμανίδα Καγκελάριος συναντάται σήμερα με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Οι κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ θα συζητήσουν για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, στον απόηχο πάντως των δηλώσεων Λαγκάρντ περί της κρισιμότητας της κατάστασης και περί της σπουδαιότητας που έχει για την παγκόσμια οικονομία η συνοχή της ΕΕ.

Η συνάντηση αυτή πάντως δεν θα είναι και η πιο … δύσκολη για την κυρία Μέρκελ, αφού την επομένη, δηλαδή την Τετάρτη, θα συναντηθεί στο Βερολίνο, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Κι εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης να συναντάται με την Γερμανίδα καγκελάριο, με ξεκάθαρες προθέσεις να βάλει όρια στις πολιτικές επιλογές που είναι διατεθειμένος να κάνει.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή  με τον Γάλλο πρόεδρο και υποσχέθηκε να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εμφανίζεται έτοιμος  να διαμηνύσει στην κυρία Μέρκελ δια ζώσης πως «δεν μπορεί να υπάρχει μόνον μια άκαμπτη στάση υπέρ της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας και ότι η μείωση του δημόσιου χρέους πανευρωπαϊκά πρέπει να γίνει βαθμιαία και πάντως όχι τραυματικά για τους λαούς»!

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ ο κύριος Μόντι μεταβαίνει στο Βερολίνο για  να ζητήσει περαιτέρω στήριξη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης και άμεση υιοθέτηση ευρωπαϊκών ομολόγων, αρχικώς μεμονωμένων εκδόσεων για την χρηματοδότηση έργων υποδομών και σε δεύτερη φάση Ευρωομολόγων!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr