Η Ελλάδα στην ατζέντα των ισχυρών της ΕΕ

Η Ελλάδα στην ατζέντα των ισχυρών της ΕΕ

Συζητήσεις του ΔΝΤ για το φλέγον θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – Σήμερα νέες συναντήσεις Μέρκελ-Μόντι και Σαρκοζί-Λαγκάρντ

Η Ελλάδα στην ατζέντα των ισχυρών της ΕΕ
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι διεργασίες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης αναφορικά με την αντιμετώπιση της επελαύνουσας κρίσης χρέους, με τα μέτωπα που ξεχωρίζουν να είναι φυσικά το «ελληνικό θέμα» και δη το μείζον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και το «ιταλικό πρόβλημα» που αποτελεί το επόμενο μεγάλο «αγκάθι» στην προσπάθεια σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποδυθεί σε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων, επαφών και διαπραγματεύσεων προκειμένου να τελεσφορήσουν οι πρωτοβουλίες τους, με δεδομένο μάλιστα πως οι αγορές πιέζουν, όπως και ο χρόνος, καθώς στόχος του γαλλογερμανικού άξονα είναι να έχει καταλήξει σε λύσεις μέχρι την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του Ιανουαρίου.

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συνεχείς συναντήσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ πρώτα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στη συνέχεια με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι δύο «ισχυρές» κυρίες συναντήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο και στο τραπέζι του … δείπνου τους τέθηκε χωρίς αμφιβολία το μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς Βερολίνο και ... ΔΝΤ φαίνεται πως έχουν διαφορετικές οπτικές επί του θέματος.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε συνάρτηση με το ποσοστό κουρέματος των ελληνικών ομολόγων ήταν το κύριο ζήτημα των συνομιλιών, που διεξήχθησαν ελάχιστες ώρες μετά τη δημόσια «προειδοποίηση» της κυρίας Μέρκελ πως η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να καταβληθεί, αν προηγουμένως δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους!

Αυτό ακριβώς έθιξε και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία εκφράζει αμφιβολίες για το εάν επαρκεί τελικώς ένα κούρεμα της τάξεως του 50% για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ εκτιμά πως εάν το «κούρεμα» δεν είναι τελικά μεγαλύτερο το υ 50% τότε δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2020 σε ποσοστό 120% του ΑΕΠ. Επομένως το ΔΝΤ εκτιμά πως ίσως υπάρξει ανάγκη για αύξηση των πόρων που θα διαθέσουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα στα πλαίσια του δεύτερου δανειακού πακέτου. Κάτι που φυσικά δεν συζητά καν η Γερμανία …

Τις θέσεις του Ταμείου θα επιχειρήσει να εκφράσει και προς το Γάλλο πρόεδρο η Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση που θα έχει μαζί του σήμερα στο Παρίσι. Την ίδια ώρα η κυρία Μέρκελ θα συναντά στο Βερολίνο τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ανοίγοντας ακόμα ένα μέτωπο, μιας και ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης φέρεται έτοιμος να διαμηνύσει στη Γερμανίδα Καγκελάριο πως ναι μεν θα προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και πως «δεν μπορεί να υπάρχει μόνον μια άκαμπτη στάση υπέρ της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας και ότι η μείωση του δημόσιου χρέους πανευρωπαϊκά πρέπει να γίνει βαθμιαία και πάντως όχι τραυματικά για τους λαούς»!

Με δυο λόγια ο κύριος Μόντι μεταβαίνει στο Βερολίνο για να ζητήσει περαιτέρω στήριξη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης και άμεση υιοθέτηση ευρωπαϊκών ομολόγων! Και να … προσθέσει έναν πονοκέφαλο ακόμα στη Γερμανίδα Καγκελάριο …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης