Στον… τοίχο η Γερμανία και η Μέρκελ

Στον… τοίχο η Γερμανία και η Μέρκελ

Συνεχίζεται η έντονη κριτική στη «γερμανική συνταγή» – Διαφοροποιούνται ακόμα και «παραδοσιακοί σύμμαχοι» του Βερολίνου – Απρόσμενη «βοήθεια» από τους τραπεζίτες στη Γερμανίδα Καγκελάριο

Στον… τοίχο η Γερμανία και η Μέρκελ
Το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους και κυρίως η «γερμανική συνταγή» που ακολουθείται έως σήμερα αλλά με πενιχρά έως μηδαμινά αποτελέσματα, βρίσκονται για δεύτερη στη σειρά  ημέρα στο επίκεντρο των συζητήσεων, των λόμπις και των διεργασιών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Μετά την ευθεία «επίθεση» που δέχτηκε η Γερμανίδα  Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τόσο από  κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων, μεγαλοεπενδυτές  όπως ο Τζορτζ Σόρος και επιχειρηματίες όπως ο Πέτερ Βόσερ της Royal Dutch/Shell, ήρθε ένας νέος … γύρος έντονης κριτικής προς την οικονομική πολιτική που ακολουθείται και μια άμεση επίθεση στην Γερμανία πρώτα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο οποίος δεν δίστασε  να ζητήσει ευθέως από το Βερολίνο να δώσει περισσότερα χρήματα, «να αφιερώσει πολύ περισσότερους πόρους και εγγυήσεις» προκειμένου να βοηθήσει να επιλυθεί η κρίση στην Ευρωζώνη.

Ο κύριος Κάμερον  χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι «Ευρωπαίοι ρυθμιστές» - όρος που διόλου κολακευτικά δεν χρησιμοποίησε υπονοώντας την κυρία Μέρκελ – «απέχουν πολύ ακόμη από την εύρεση λύσης για την κρίση». Ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ταγούς να γίνουν πιο «τολμηροί» και υπερασπίστηκε την απόφασή του να διαφοροποιηθεί, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου – μη συναινώντας στο γαλλογερμανικό σχέδιο για ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, λέγοντας πως η Βρετανία, αντίθετα με άλλους εταίρους της στην ΕΕ, είναι «απολύτως ειλικρινής και ρεαλίστρια για την πραγματική εικόνα της οικονομίας» και «διαφωνεί με την τωρινή πολιτική που ασκείται στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα».

Η ειλικρίνεια ως χαρακτηρισμός έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ομιλία του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ  Ζέλικ. Ο οποίος ομοίως τα … «έβαλε»  με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ δηλώνοντας πως «θα έπρεπε να είναι πιο ειλικρινής με τους πολίτες της χώρας της για την ανάγκη ενίσχυσης υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία»!
Κλείσιμο

Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του κυρίου Ζέλικ  πως στην παρούσα φάση «η Ιταλία και η Ισπανία αποτελούν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα, που αντιστοιχεί μόνο στο 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης» και προειδοποίησε πως το ιταλικό πρόβλημα «μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα».

Η έκκληση του  κυρίου Ζέλικ προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο για «περισσότερη ειλικρίνεια» προς τους πολίτες της χώρας της έρχεται κάλλιστα και ως συνέχεια των όσων είπε στη γαλλική Le Figaro ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, σχολιάζοντας αν η Γερμανία πρέπει να προβεί σε χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων για να στηρίξει την ανάπτυξη ανέφερε ότι οι φόβοι της Μέρκελ πως μια πιθανή χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας θα οδηγούσε τις αδύναμες χώρες να σταματήσουν τις προσπάθειες ανάταξης των οικονομιών τους , «δεν είναι δικαιολογημένοι».

«Ναι  μεν, αλλά» από  παραδοσιακούς συμμάχους  της Γερμανίας

Σε κάθε περίπτωση  δεν ήταν όλοι οι ομιλητές στο Νταβός επιθετικοί κατά της Γερμανίας και  της Μέρκελ. Για παράδειγμα ακόμα  και ο επικριτικός κατά τ’ άλλα Γιούνκερ τόνισε πως «δεν μπορούμε να ζητάμε από την Γερμανία να κάνει τα πάντα μόνη της».

Σε ανάλογο τόνο και η πρωθυπουργός της Δανίας κυρία Έλε Θόρνινγκ-Σμιντ. Η οποία  αρχικώς δήλωσε πως η αναδιάρθρωση μιας οικονομίας όπως η ευρωπαϊκή  δεν είναι σα να χτίζει κανείς σπιτάκια με τουβλάκια Lego (!), αμφισβήτησε μάλιστα ακόμα και το κατά πόσον η ΕΕ πρέπει να «ξαναχτιστεί από την αρχή» (Σ.Σ: “Rebuilding Europe” είναι ένα εκ των θεμάτων που αποτελούν την ατζέντα του φετινού Νταβός), αλλά παράλληλα υπενθύμισε σε όλους τους Ευρωπαίους πως «δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάταση μόνο με μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, χωρίς να υπάρξουν και αναπτυξιακά μέτρα που θα γεννούν νέες θέσεις εργασίας». Η αιχμή προφανώς και απευθυνόταν στην φράου Μέρκελ, όπως και έτερη επωδός της κυρίας Θόρνινγκ-Σμιντ πως «οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν κι άλλες θυσίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και πρόθυμοι να θυσιασθούν οι ίδιοι …»

Τέλος, ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Ταπάνι Κατάινεν, αφού πρώτα δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους από την υιοθέτηση μέτρων αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, στη συνέχεια άφησε και μια αιχμήγια την «πολιτική Μέρκελ», λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να δουλέψουν για να ανακτήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τη χαμένη τους εμπιστοσύνη για το ευρωπαϊκό όραμα …

Οι  τραπεζίτες είναι  – παραδόξως –  αισιόδοξοι!

Πάντως η κυρία  Μέρκελ βρήκε και μερικούς «υποστηρικτές» της συνταγής της, ίσως εκεί που δεν  το περίμενε! Ο λόγος για μερικούς από τους κορυφαίους τραπεζίτες της  διεθνούς αγοράς, οι οποίοι εμφανίστηκαν απρόσμενα αισιόδοξοι για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Ο λόγος για τους επικεφαλής τραπεζών όπως η JPMorgan Chase & Co, η Barclays, η Citigroup και η UBS, που θεωρούν  πως μέχρι στιγμής η πρόοδος  στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι ικανοποιητική, εξέφρασαν απόλυτη στήριξη στην απόφαση της ΕΚΤ να χορηγήσει απεριόριστο δανεισμό με συμβολικό επιτόκιο και εν τέλει τόνισαν πως τα πράγματα είναι υπό έλεγχο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης