Άγνωστο ηχητικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία του JFK!

Στη δημοσιότητα, έπειτα από δεκαετίες, η τραγική συνομιλία στην πτήση του Air Force One από το Ντάλας προς την Ουάσινγκτον...

Η Εθνική Υπηρεσία Αρχείων των ΗΠΑ έδωσε μετά από δεκαετίες, στη δημοσιότητα, την ηχογραφημένη συνομιλία στην πτήση της Air Force One από το Ντάλας προς την Ουάσιγκτον, ανήμερα της δολοφονίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Ο δημοσιογράφος του BBC, Paul Adams, πιστεύει ότι, σε πολλά σημεία, ο ήχος της συνομιλίας έχει «παραμορφωθεί», όμως, πράγματι, αποτελεί απόδειξη του σοκ και της αναστάτωσης που κατεγράφη στις 22 Νοεμβρίου, 1963.

Ο John Fitzgerald Kennedy ή JFK, υπήρξε ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ και δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας, ενώ βρισκόταν με τη σύζυγό του, Jacqueline (Jackie) μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα προεδρικής αυτοκινητοπομπής.

Ακούστε μέρος του ηχητικού ντοκουμέντου στο οποίο, με τη βοήθεια του Paul Adams ακούγεται ότι, «όλοι στον Λευκό Οίκο είναι τρομοκρατημένοι».

Ταυτόχρονα, η μητέρα του δολοφονημένου Τζ. Κένεντι Rose, αρνείται να συνομιλήσει για πολλή ώρα με τον Lyndon Johnson, τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στον άχαρο ρόλο να της μεταφέρει τα άσχημα νέα.  Μάλιστα, επικοινωνούν τηλεφωνικά ενώ εκείνος είναι ήδη στο αεροπλάνο με τον νεκρό, πια, Κένεντι και την σύζυγό του Jackie, η οποία ακόμα φοράει τα ματωμένα της ρούχα…

«Κύριε πρόεδρε, δεν μπορείτε να πείτε ότι το Ντάλας δεν σας αγαπά!»


Αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια της Nellie Connally, τότε Πρώτης Κυρίας του Τέξας, η οποία βρισκόταν στην ίδια λιμουζίνα με τον Κένεντι, και ειπώθηκαν λίγο πριν εκείνος σκοτωθεί, ηχούν τόσο ειρωνικά σήμερα.

Ο πρόεδρος Τζον Κένεντι βρέθηκε στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου του 1963, για να «γνωριστεί» με τα εκεί πλήθη και τους υποστηρικτές του, έπειτα από επισκέψεις του σε άλλες πόλεις, για τον ίδιο σκοπό.

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής από το κέντρο της πόλης και αφού είχε αποφασισθεί να κόψουν δρόμο, περνώντας από σημείο όπου μπορούσε να τον δει καλύτερα ο κόσμος, ο Κένεντι με τη συνοδεία του έφθασαν στο Dealy Plaza.

Το κακό δεν άργησε να συμβεί, όταν ένας άνδρας από το πλήθος τον πυροβόλησε, ενώ βρισκόταν μέσα στη λιμουζίνα του, με τη Jackie να κάθεται ακριβώς πλάι του. Προς στιγμήν, ο πανικός που δημιουργήθηκε δεν ήταν μόνον εξαιτίας και των άλλων τραυματιών, αλλά γιατί τα ματωμένα ρούχα της συζύγου του προέδρου έδιναν την εντύπωση πως κι εκείνη ήταν θύμα.

Έπειτα από 10μηνη έρευνα, οι αρχές κατέληξαν πως η δολοφονία του Κένεντι ήταν προϊόν συνομωσίας και τη σκανδάλη πάτησε ο Lee Harvey Oswald, ο οποίος, με τη σειρά του, δολοφονήθηκε δύο ημέρες αργότερα ενώ οδηγούνταν στις φυλακές και δεν πρόλαβε να καταθέσει στη δίκη.

Ο Τζον Κένεντι είχε την ίδια τραγική μοίρα με τρεις προέδρους πριν από αυτόν (Abraham Lincoln, James A. Garfield και William McKinley) και υπήρξε ο τέταρτος και τελευταίος που δολοφονήθηκε.

Στο σημείο, πέρα από φωτογράφους και ερασιτέχνες που απαθανάτισαν τη σκηνή της δολοφονίας και χάρη σε αυτούς έχουμε έστω και μερική «αποτύπωσή» της, άλλα ΜΜΕ της εποχής, όπως τηλεοπτικές κάμερες και συντάκτες ραδιοφώνου, δεν κατέγραψαν το μακάβριο γεγονός, διότι θεώρησαν την πομπή αδιάφορη και το σημείο δύσκολο για μεταδόσεις.

Έμειναν να περιμένουν τον πρόεδρο στο Dallas Trade Mart, όπου και θα συναντούσε τοπικούς άρχοντες κι επιχειρηματίες, και που ποτέ δεν κατάφερε να φθάσει…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr