Πάνω από 1.500 μετανάστες χάθηκαν στη Μεσόγειο το 2011

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι πνίγηκαν ή χάθηκαν στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη το 2011....

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι πνίγηκαν ή χάθηκαν στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη το 2011.

Το προηγούμενο έτος κατέχει την πρώτη θέση και όσον αφορά τον αριθμό μαζικών αφίξεων στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, με την άφιξη περισσότερων από 58.000 ανθρώπων. Τη δεύτερη θέση κατέχει το έτος 2008, όταν 54.000 άνθρωποι έφτασαν σε Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα. Κατά τη διάρκεια των ετών 2009 και 2010, λόγω των μέτρων συνοριακών ελέγχων, καταγράφηκε αισθητή μείωση των αφίξεων στην Ευρώπη. Η συχνότητα αφίξεων μέσω θαλάσσης παρουσιάζει αύξηση στις αρχές του 2011, λόγω της κατάρρευσης των καθεστώτων σε Τυνησία και Λιβύη.

Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε συνεντεύξεις ανθρώπων που έφτασαν με σκάφη στην Ευρώπη, σε τηλεφωνικές συνομιλίες και e-mails με συγγενείς τους, καθώς και σε αναφορές διασωθέντων από τη Λιβύη και την Τυνησία, των οποίων τα πλοιάρια βυθίστηκαν ή παρουσίασαν προβλήματα ήδη από το ξεκίνημα του ταξιδιού .

Οι επιζήσαντες διηγήθηκαν στο προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ οδυνηρές ιστορίες, με ένοπλους φρουρούς να τους στοιβάζουν στα σκάφη, κυρίως κατά την περίοδο Απριλίου και Μαΐου στη Λιβύη. Τα ταξίδια πραγματοποιούνταν σε ακατάλληλα πλοιάρια, τα οποία πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάζονταν σε πολλές περιπτώσεις να οδηγήσουν οι ίδιοι.

 Η πλειοψηφία των περσινών αφίξεων μέσω θαλάσσης πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ιταλίας (56.000 εκ των οποίων οι 28.000 ήταν Τυνήσιοι) ενώ η Μάλτα και η Ελλάδα υποδέχτηκαν με την σειρά τους 1.574 και 1.030 άτομα, αντίστοιχα. Η συντριπτική πλειοψηφία αφίχθη στα πρώτα μισά του έτους. Οι περισσότεροι ήταν μετανάστες και όχι αιτούντες άσυλο. Τρία μόνο πλοιάρια αφίχθησαν από τα μέσα Αυγούστου έως το τέλος του έτους. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με στοιχεία των ελληνικών Αρχών, 55.000 παράτυποι μετανάστες διέσχισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω του Έβρου.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι από τις αρχές του 2012, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την άγρια θάλασσα, τρία πλοιάρια έχουν αποπειραθεί να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Λιβύη, ενώ ένα από αυτά αγνοείται.

Το πλοιάριο αυτό, που μετέφερε τουλάχιστον 55 άτομα, εξέδωσε σήμα κινδύνου στις 14 Ιανουαρίου, αναφέροντας μηχανική βλάβη. Η ακτοφυλακή της Λιβύης ενημέρωσε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι 15 νεκροί, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως Σομαλοί, ξεβράστηκαν στις ακτές την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβανομένων 12 γυναικών, δύο ανδρών και ενός μωρού κοριτσιού. Την Κυριακή ανασύρθηκαν τρία ακόμη πτώματα. Επιβεβαιώθηκε πως όλοι όσοι χάθηκαν ήταν Σομαλοί που εργάζονταν σε έργο κατασκευής σιδηροδρόμου στην Τρίπολη.

Τα άλλα δύο πλοιάρια που κατάφεραν να φτάσουν στη Μάλτα και την Ιταλία τον Ιανουάριο, χρειάστηκαν διάσωση. Η πρώτη επιχείρηση που διέσωσε 72 άτομα σομαλικής καταγωγής διεξήχθη στις 13 Ιανουαρίου από την ιταλική ακτοφυλακή. Ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν μία έγκυος και 29 παιδιά.

Το δεύτερο πλοιάριο διασώθηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Μάλτας, με τη βοήθεια του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και ενός εμπορικού σκάφους. Συνολικά 68 άτομα διασώθηκαν από μία μικρή βάρκα που έπλεε 56 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μάλτας.

Ένα μωρό κορίτσι γεννήθηκε σε μία από τις σωστικές λέμβους, ενώ άλλη γυναίκα ανέφερε πως απέβαλε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr