"Ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ"...

"Ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ"...

Καμία τελική απόφαση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό δάνειο - Εντάσεις για νέα βοήθεια και σκληρή στάση από Ρωσία, Ελβετία και Βραζιλία στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΝΤ - Υποστηρικτικός ο Τόμσεν

"Ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ"...
«Το ΔΝΤ δεν είναι  διατεθειμένο να πάρει κάποια απόφαση  να κινηθεί ανεξάρτητα από τους ευρωπαίους στο θέμα της Ελλάδας» είναι η  εκτίμηση ανώτερου αξιωματούχου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ύστερα από την επίσημη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Washington. Στην συνεδρίαση δεν επρόκειτο να παρθεί κάποια απόφαση, εκείνο που ουσιαστικά ήθελε να δει η διευθύντρια κα Λαγκάρντ ήταν το κλίμα που επικρατεί στα μέλη του ΔΣ για το νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα, πριν φύγει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των μελών εξέφρασε έναν αρνητισμό –ακόμα και οι ευρωπαίοι-, καθώς και τις επιφυλάξεις και τις αμφιβολίες για την επιτυχία του νέου προγράμματος, δίνοντας έμφαση στο υψηλό ρίσκο που ενέχει.

Στην συνάντηση, δεν  υπήρξε καμιά απόφαση για το κατά πόσο είναι δυνατό να δοθούν περισσότερα  χρήματα από το πρώτο πακέτο στήριξης, ενώ τα σενάρια για την συνολική χρηματοδότηση από το Ταμείο που έπεσαν στο τραπέζι ήταν τρία: το πρώτο 18 δις, στο επονομαζόμενο stand-by arrangement, αυτό που είχαμε στο πρώτο δάνειο, το δεύτερο σενάριο, 21 δις συμπεριλαμβάνοντας και την κάλυψη κάποιων αναγκών του δημοσίου, ενώ το τρίτο σενάριο είχε 29δις, -“κάτι που εκ προοιμίου απορρίπτεται” –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή-, το οποίο θα καλύπτει και το κόστος της αξίας της απώλειας των ελληνικών ομολόγων. Το ποσό των 21 δις θεωρείται ότι είναι πιθανό να γίνει αποδεκτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα πιο πολλά μέλη του ΔΣ, υπό κάποιες συνθήκες.

Στην συνάντηση, Κίνα και Αμερική κράτησαν κλειστά  τα χαρτιά τους, με τους υπόλοιπος να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το νέο πρόγραμμα και την  εφαρμογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ουσιαστικά θέτει τρεις όρους για να ληφθεί η απόφαση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο στήριξης στις 13 Μαρτίου.

Ο πρώτος είναι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, κάτι που  και ο έλληνας εκπρόσωπος, Θάνος  Κατσάμπας στην Washington και ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα Πωλ Τόμσεν μέσω τηλεδιάσκεψης διαβεβαίωσε ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση με βάση το χρονοδιάγραμμα. Δεύτερος όρος είναι το PSI και πώς προχωρά η απομείωση του χρέους, και το ο τρίτος –και ίσως πιο σημαντικός όρος- είναι ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι Ευρωπαίοι, μετά τα όσα συμφώνησαν στο τελευταίο Eurogroup, ιδίως όταν «υπάρχουν τόσες αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή εντός του οργανισμού.
Κλείσιμο

Νωρίτερα το protothema.gr μετέδιδε: Στην παραδοχή ότι, στη διάρκεια της δραματικής συνεδρίασης των G20 στις Κάννες, στις 3 και 4 Νοεμβρίου. κάποιοι ηγέτες χωρών ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, προχώρησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια συνέντευξής της σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Η ίδια ανέφερε ότι για να τα καταφέρει η Ελλάδα, θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από τους εταίρους αλλά και να μείνει η χώρα πιστή στην εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος.

Η κα Λαγκάρντ, που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες αύριο για την συνεδρίαση του Eurogroup, προήδρευσε νωρίτερα σήμερα σε μία δίωρη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και από σκληρή στάση από εκπροσώπους χωρών όπως η Ρωσία, η Ελβετία και η Βραζιλία, οι οποίοι εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την χορήγηση νέας βοήθειας στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον λόγο πήραν εικοσι δύο από τα εικοσί τέσσερα μέλη της διοίκησης, με το μπλοκ των Ευρωπαίων να παραμένει αρραγές υπέρ της χρηματοδόησης και με σημαντική και υπέρ της χώρας μας παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του εκπροσώβπου του ΔΝΤ στους ελεγκτές της Τρόικας κ. Ποόουλ Τόμσεν, ο οποίος διαβεβαίωσε αφ’ ενός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει και αφ’ ετέρου ότι οι προαπαιτούμενες ενέργειες θα ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προβληματισμός της Τρόικας εστιάζεται στην επιτυχή έκβαση του PSI - η αναδιάρθρωση του χρέους θεωρείται ως προαπαιτούμενη ενέργεια για το νέο οικονομικό πρόγραμμα - αλλά και, κυρίως, στα μέτρα δημοσιονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τον Ιούνιο και υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το κλίμα αυτό είναι σαφές ότι θα εκφραστεί και στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη...


video platform video management video solutions video player
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης