Σφοδρές ανταλλαγές πυρών στην Χομς

Ανάμεσα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό των αντικαθεστωτικών και τα κυβερνητικά στρατεύματα…

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στην Χομς της Συρίας, όπου ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και τα κυβερνητικά στρατεύματα συνέχισαν τις ανταλλαγές πυρών. Ακτιβιστές και το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσαν ότι Σύριοι αντικαθεστωτικοί έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να απωθήσουν την έφοδο του στρατού στη συνοικία της Χομς, Μπάμπα Αμρ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης από την άλλη μετέδωσαν ότι ο συριακός στρατός σύντομα θα «απελευθερώσει την περιοχή από τους τρομοκράτες» και πως η κυβέρνηση θα «καθαρίσει» την περιοχή.

Ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαπράξει «περισσότερες σφαγές» στη Χομς. Στη συνέχεια τόνισε πως «οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ορκιστεί να μπουν στις πολιορκημένες περιοχές ακόμη κι αν σκοτώσουν χιλιάδες άμαχους και λιποτάκτες».

Από τις 3 Φεβρουαρίου δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις του τακτικού στρατού στη Μπάμπα Αμρ και χιλιάδες παραμένουν παγιδευμένοι εκεί, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ενώ δεν κατέστη δυνατή η επαφή με ακτιβιστές στη Χομς, καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.

Ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι ελπίζει να μεταβεί σύντομα στη Δαμασκό με «σαφές μήνυμα» ότι η σφαγή και η βία πρέπει να σταματήσει.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ σεΐχης, Σαμπάχ Χάλεντ αλ-Σαμπάχ, ανακοίνωσε ότι μια σύνοδος με τους ομολόγους του των έξι μοναρχιών του Κόλπου και της Ρωσίας θα διεξαχθεί στο Ριάντ στις 7 Μαρτίου. Ο σεΐχης Σαμπάχ είπε ότι οι μοναρχίες του Κόλπου θα «καλέσουν τη Συρία να λάβει μια θέση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συριακού λαού».

Οι περισσότεροι αντάρτες αποχώρησαν, αυτή τη στιγμή από την πολιορκημένη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς αφού βομβαρδίστηκαν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ, έγινε γνωστό από ακτιβιστές που βρίσκονται σε επαφή με τους αντάρτες.

Είπαν πως λίγοι μαχητές έχουν μείνει πίσω για να προσπαθήσουν να καλύψουν την "τακτική αποχώρηση" των συντρόφων τους.

Καταδίκη από ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε τη Συρία για τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, που πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και ζήτησε τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των αμάχων και την "απρόσκοπτη πρόσβαση" των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το 47μελές Σώμα υιοθέτησε με 37 ψήφους υπέρ, τρεις κατά-- συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας-- και τρεις αποχές πρόταση των χωρών του Κόλπου με την στήριξη της Δύσης. Η Συρία απείχε από την συνεδρίαση ενώ τέσσερις αντιπροσωπείες χωρών δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Επίσης η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι έκλεισε επισήμως την πρεσβεία της στη Δαμασκό, τρεις εβδομάδες μετά το προσωρινό της κλείσιμο. Η Βέρνη έχει απευθύνει έκκληση προς τους Ελβετούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα και τον Αύγουστο ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις.

Η Ελβετία προέβη στη σχετική ανακοίνωση την ώρα που ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Κόφι Αναν, ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Δαμασκό για να ζητήσει από τον πρόεδρο Ασαντ την δέσμευσή του για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη χώρα.

Τον Νοέμβριο η Ελβετία κάλεσε τους σχεδόν 180 Ελβετούς πολίτες που ζουν στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr