Πορτογαλία - Ισπανία οι νέες απειλές για την Ευρωζώνη

Γιατί προειδοποιούν οι αναλυτές πως έρχεται «καταιγίδα» στην Ιβηρική - Τα στοιχεία που «τρομάζουν» και τα σενάρια για... λατινόφωνα PSI!

Ο τίτλος της Telegraph αποκαλυπτικός: «Το επιτυχημένο ‘κούρεμα’ στην Ελλάδα σφραγίζει τη μοίρα της Πορτογαλίας»!

Αυτό ήταν το πρώτο «κόντρα» στο ρεύμα της αισιοδοξίας, που ενίοτε έφτασε στα όρια τις θριαμβολογίας, αναφορικά με την επιτυχημένη διαδικασία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, μια διαδικασία που παρακολούθησε έως και αργά το βράδυ της Πέμπτης με κομμένη την ανάσα όλος ο πλανήτης.

Κι αυτό είναι το πρώτο δημοσίευμα που εστιάζει όχι στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, αλλά στη... μεθεπόμενη!

Στο σχετικό άρθρο η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως μπορεί στην περίπτωση της Ελλάδας η Ευρώπη να βρήκε έναν νόμιμο και προφανώς αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπίσει την επελαύνουσα κρίση και να διασώσει την χώρα και την οικονομία της, αλλά ακριβώς αυτή η μέθοδος που ακολουθήθηκε, το «κούρεμα» και η απομείωση στις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των πιστωτών της, είναι αυτή που αυξάνει τους κινδύνους για τις «τύχες» των οικονομικών Πορτογαλίας και Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια -αν όχι μεγαλύτερα- προβλήματα με αυτά της Ελλάδας.

Επίσης, ακριβώς αυτή η μέθοδος του «επίσημου ψαλιδίσματος» χρεών, είναι που ενέχει τον κίνδυνο να τρωθεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών απέναντι στην Ευρωζώνη, με ολέθρια αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το φθινόπωρο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διερρήγνυαν τα ιμάτιά της πως η «ελληνική διάσωση» θα είναι μια μοναδική περίπτωση, ένα "one-off" εργαλείο και πως σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθούν παρόμοιες πρακτικές σε άλλες προβληματικές ευρωπαϊκές οικονομίες. Πριν τελειώσει όμως το 2011 είχαν αποφασίσει έναν Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ένα ταμείο νέων «διασώσεων» και σήμερα πανηγυρίζουν για την αποτελεσματικότητα του PSI+ και ψάχνουν τρόπους να αυξήσουν τα «προς διάσωση» κεφάλαιά τους. Για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο, που σε πρώτη φάση έχει το όνομα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας!

Ήδη η Citigroup εκτιμά για την Πορτογαλία πως η οικονομία της θα συρρικνωθεί φέτος κατά τουλάχιστον 5,7%, προειδοποιεί δε τους επενδυτές - πελάτες της πως μέχρι το τέλος του 2012 είναι εξαιρετικά πιθανό η χώρα να χρειαστεί ένα «κούρεμα» του χρέους της κατά τουλάχιστον 50%!

Στο ίδιο report η Citi τονίζει πως η Πορτογαλία έχει ήδη δεχθεί δάνειο από ΕΕ και ΔΝΤ ύψους 78 δισ. ευρώ, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, το ίδιο το ΔΝΤ προβλέπει πως το χρέος της χώρας αυξάνει και μέχρι το 2013 θα έχει ξεπεράσει το 118% του ΑΕΠ. Εάν συνδυαστεί δε το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος της χώρας το ποσοστό φτάνει στο τερατώδες 360% επί του ΑΕΠ, περίπου 100 ποσοστιαίες μονάδες ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ από το χρέος της Ελλάδας που ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ οδηγήθηκε σε «κούρεμα» …

Τον Σεπτέμβριο το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα δώσει κι άλλο δάνειο στην Πορτογαλία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προηγηθεί μια «ελληνικού τύπου λύση». Τότε οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων πολιτικών περί «μοναδικότητας» της ελληνικής οικονομίας θα πάνε στα σκουπίδια και οι αγορές θα χάσουν κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

Αυτή θα είναι και η μέγιστη δοκιμασία για το ευρώ …

Ισπανία

Ανάλογες ζοφερές εκτιμήσεις κάνουν και οι Financial Times, με τη διαφορά ότι επικεντρώνονται στην Ισπανία.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως οι τελευταίες στατιστικές (με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2011) δείχνουν πως το συνολικό χρέος της Ισπανίας αγγίζει το κολοσσιαίο ποσό των 706 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ποσοστό πάντως «διαχειρίσιμο» αφού αναλογεί σε περίπου 66% των 1,07 τρισεκατομμυρίων ευρώ του ΑΕΠ της χώρας.

Με τη διαφορά πως το χρέος καλπάζει κάθε μήνα και κάθε χρόνο, μόνον φέτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 60 δισ. ή περίπου κατά 6% του ΑΕΠ, ενώ οι επισφάλειες στον τραπεζικό κλάδο (που να σημειωθεί ότι είναι και ο πλέον εκτεθειμένος στην … πορτογαλική αγορά) δείχνουν ότι το πρόβλημα διογκώνεται.

Κατά πολλούς ήδη το χρέος έχει ξεπεράσει το 70% του ΑΕΠ, ενώ σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί ένα 7% από τις «τρύπες» στους προϋπολογισμούς των περιφερειών και των αυτοδιοικητικών οργάνων της χώρας, ακόμα ένα 5% από τα χρέη των ισπανικών ΔΕΚΟ (που … «παραδόξως» οι Ισπανοί δεν τα συνυπολογίζουν στο γενικό χρέος!) κι ακόμα ένα 5% από τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων. Το σύνολο; 87% επί του ΑΕΠ…

Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές «μόλις το χρέος αγγίζει το 90% του ΑΕΠ η Ισπανία θα έχει μπει σε έναν δρόμο δίχως γυρισμό. Και η λύση δεν θα είναι η χρηματοδότησή της αλλά το ‘κόψιμο’ χρεών» …

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr