Ο Ομπάμα στα σύνορα Νότιας και Βόρειας Κορέας

Για "σύνορα της ελευθερίας" έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος - Στάθηκε πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι και παρατήρησε με κιάλια τα πρώτα χιλιόμετρα του βορειοκορεατικού εδάφους

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σεούλ, στη σύνοδο για την ασφάλεια των πυρηνικών απέναντι στην τρομοκρατική απειλή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επισκέφθηκε τα "σύνορα της ελευθερίας", όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος, μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας. Η χρονική περίοδος δεν είναι τυχαία, μιας και στα μέσα Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εκτόξευση δορυφόρου, σύμφωνα με το σχέδιο της Πιονγκγιάνγκ.

Η σύνοδος ξεκινά την Δευτέρα και θα εκπροσωπηθούν συνολικά 53 χώρες, όμως στις ανεπίσημες συνομιλίες αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει το θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας.

Ο Ομπάμα επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ), μια λωρίδα μήκους 248 χιλιομέτρων και πλάτους τεσσάρων που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-53). Η ζώνη αυτή θεωρείται ως το τελευταίο σύνορο του Ψυχρού Πολέμου.

"Βρίσκεστε πάνω στα σύνορα της ελευθερίας. Πουθενά αλλού δεν είναι πιο εμφανείς οι αντιθέσεις μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα και είχαν συγκεντρωθεί για το συσσίτιο στο Στρατόπεδο Μπονίφας. Στη συνέχεια δήλωσε υπερήφανος για τους στρατιώτες των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα στάθηκε πίσω από ένα αλεξίσφαιρο τζάμι και παρατήρησε με κιάλια τα πρώτα χιλιόμετρα του βορειοκορεατικού εδάφους, προτού επιστρέψει στη Σεούλ για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ. Οι δύο ηγέτες θα δώσουν συνέντευξη Τύπου το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου ο Ομπάμα αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ρωσίας, Χου Τζιντάο και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι δύο χώρες συμμετέχουν από το 2003 στις εξαμερείς συνομιλίες με σκοπό να πειστεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα οικονομική και υλική βοήθεια. Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε νεκρό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2008 αλλά τον Φεβρουάριο άνοιξε μια χαραμάδα για την επανέναρξή τους, μετά τη συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ που προέβλεπε την αποστολή τροφίμων από τις ΗΠΑ εφόσον η Βόρεια Κορέα παγώσει το πυρηνικό πρόγραμμα.

Όμως η ελπίδα αυτή φαίνεται να σβήνει μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι θα εκτοξεύσει ένα δορυφόρο στο διάστημα, κάτι που η Δύση θεωρεί ως συγκαλυμμένη πυραυλική δοκιμή.

Μεταφέρθηκε ο πύραυλος 

Η Βόρεια Κορέα έχει προωθήσει σε μια βάση εκτόξευσης στα βορειοδυτικά της χώρας το βασικό τμήμα του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, στα μέσα Απριλίου, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Νότιας Κορέας.

"Οι νοτιοκορεατικές και αμερικανικές στρατιωτικές αρχές έχουν ενημερωθεί ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε το βασικό τμήμα του πυραύλου και ετοιμάζει την εκτόξευση", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου 'Αμυνας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι Fuji είχε μεταδόσει το Σάββατο ότι τμήματα του πυραύλου μεταφέρονταν με τρένο στο χώρο εκτόξευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr