ΗΠΑ: Πώληση τεχνολογίας ώστε τα UAVs της Ιταλία να αποκτήσουν οπλισμό

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρεται ότι είναι έτοιμη να ειδοποιήσει το Κογκρέσο για τα σχέδιά της...

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρεται ότι είναι έτοιμη να ειδοποιήσει το Κογκρέσο για τα σχέδιά της να μετατρέψει το στόλο των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών MQ-9 Reaper που διαθέτει η Ιταλία σε οπλισμένα, κάνοντας ένα βήμα που ενδέχεται να οδηγήσει στην περαιτέρω εξάπλωση των οπλικών συστημάτων του είδους αυτού.

Η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει μέσα σε δύο εβδομάδες στην πρόταση να επιτραπεί στην Ιταλία, όπως και στη Βρετανία, να εφοδιάσει τα αμερικανικής κατασκευής τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη με όπλα όπως βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ και πυραύλους Hellfire, ανέφεραν Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η Ιταλία διαθέτει σήμερα ένα στόλο αποτελούμενο από έξι Ρίπερ. Η πώληση της τεχνολογίας για την μετατροπή τους σε ένοπλα, κάτι που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει ως και 17 εκατ. δολάρια, θα βοηθούσε την Ουάσινγκτον να κατανείμει αλλού ένα μέρος του φορτίου σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες στρατιωτικές της επιχειρήσεις, καθώς ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου δέχεται πιέσεις λόγω των αιτημάτων για περικοπές στις εξοπλιστικές δαπάνες.

Σύμβουλοι του Ομπάμα συζητούν άτυπα με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας που συμμετέχουν στις αντίστοιχες επιτροπές για τις διεθνείς σχέσεις για την προταθείσα συμφωνία με την Ιταλία από πέρυσι, είπαν πηγές στο Κογκρέσο.

Η τελευταία περίοδος «προκαταρκτικών διαβουλεύσεων» ολοκληρώθηκε την 27η Μαΐου χωρίς να υπάρξει κάποια ένδειξη ότι θα εμποδιστεί η πώληση, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, η οποία αναφέρθηκε πρώτη στην επικείμενη ειδοποίηση του Κογκρέσου.

Αναλυτές επισήμαναν ότι η μεταφορά της τεχνολογίας στην Ιταλία θα κάνει δυσκολότερο για την Ουάσινγκτον να αρνηθεί εάν ζητηθεί από κράτη-μέλη του NATO ή συμμάχους-κλειδιά όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

«Νομίζω πως αν πουλάς οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στην Ιταλία, είναι πολύ πιθανό να πάρεις την απόφαση πως κάθε κράτος-μέλος του NATO που τα θέλει μπορεί να τα έχει», είπε πηγή του Κογκρέσου που παρακολουθεί το ζήτημα.

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου πάντως εξέφρασαν φόβους ότι η απόφαση να πωληθούν οπλικά συστήματα αυτού του είδους στην Ιταλία μπορεί να επιταχύνει τις πωλήσεις ανάλογων αεροσκαφών από χώρες όπως το Ισραήλ, η Ρωσία και η Κίνα.

Ο αμερικανικός στρατός και η CIA χρησιμοποιούν ένοπλα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs) για να παρακολουθούν, να καταδιώκουν και να σκοτώνουν μέλη των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα και συμμάχους τους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στη Σομαλία και στο Πακιστάν.

Τα αναβαθμισμένα ιταλικά UAVs θα εξοπλιστούν με τον επόμενης γενεάς πύραυλο AGM-114R, ή Hellfire "Romeo", που παράγει η Lockheed Martin Corp, η μεγαλύτερη προμηθεύτρια του Πενταγώνου βάσει πωλήσεων.

Η Βρετανία, το πρώτο ξένο κράτος που έλαβε τεχνολογία των ΗΠΑ για να οπλίσει τα Ρίπερ που διαθέτει, θεωρείται ειδική περίπτωση, καθώς η Ουάσινγκτον τη χαρακτηρίζει τον πιο στενό και αξιόπιστο σύμμαχο της χώρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολιάζει σχεδιαζόμενες πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού πριν από την ολοκλήρωση των τυπικών, επίσημων διαδικασιών.

Πάντως, στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την Ιταλία σημαντικό σύμμαχο στο NATO, που συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στις συμμαχικές επιχειρήσεις.

Η Νταϊάν Φάινσταϊν, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, αντιτίθεται δημόσια στην πώληση της τεχνολογίας.

«Υπάρχουν ορισμένες στρατιωτικές τεχνολογίες τις οποίες πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να μοιραστούμε με άλλες χώρες, ανεξαρτήτως του πόσο στενή είναι η συμμαχία μας», δήλωνε η Φάινσταϊν, Δημοκρατική πολιτικός, πέρυσι.

Πρόσθεσε ότι τα UAVs ανήκουν στις κατηγορίες των οπλικών συστημάτων που οι ΗΠΑ θα έπρεπε να προσπαθούν να περιορίσουν, όχι να πουλήσουν.

Η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες που επιδιώκουν να αγοράσουν αμερικανικά UAVs. Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στο Σικάγο την περασμένη εβδομάδα πως ο Ομπάμα κλίνει προς το να επιτρέψει την πώλησή τους στην Τουρκία, η οποία διεξάγει έναν πόλεμο χαμηλής έντασης με Κούρδους αντάρτες εδώ και δεκαετίες.

«Η θέση της κυβέρνησης [των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την πώληση] είναι θετική», φέρεται ότι είπε ο Γκιουλ μετά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα, κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

«Προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο», πρόσθεσε.

Η εταιρία μελετών και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας TEAL Group εκτιμούσε τον Απρίλιο ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για UAVs σχεδόν θα διπλασιαστούν την επόμενη δεκαετία, ξεπερνώντας τα 89 δισ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr