ΕΚΤ: Εγγύηση καταθέσεων, χάριν της Ισπανίας

ΕΚΤ: Εγγύηση καταθέσεων, χάριν της Ισπανίας

Ένα βήμα πριν την έξοδο από τις αγορές η ισπανική οικονομία και ο Άσμουσεν προσπαθεί να ...σβήσει τη φωτιά - Ραχόι: Ευρωομόλογο και ευρωταμείο διάσωσης τραπεζών - Λαγκάρντ: «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα master plan» -Die Welt : «Έκτακτη πιστωτική γραμμή μέσω EFSF εξετάζουν οι Ευρωπαίοι για την Ισπανία»

ΕΚΤ: Εγγύηση καταθέσεων, χάριν της Ισπανίας
Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρωζώνη, με επίκεντρο πια την Ισπανία και τον καταρρέοντα τραπεζικό της κλάδο, ωθεί τους ιθύνοντες της παγκόσμιας οικονομίας σε διαδοχικές παρεμβάσεις, λεκτικές προς το παρόν, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα ηχηρό ναυάγιο όπως ο "Τισπανικός" ή και, γενικότερα μια κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Σε μια ημέρα που ξεκίνησε με μια δήλωση-βόμβα του Ισπανού υπουργού Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο ο οποίος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είχε τονίσει πως με βάση τα τρέχοντα επιτόκια οι αγορές είναι ουσιαστικά κλειστές στην Ισπανία, ότι προφανώς η χώρα θα έχει πρόβλημα αναχρηματοδότησης του χρέους της και ουσιαστικά είχε καλέσει σε ανάγκη επανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών και μηχανισμών, εγκαταλείποντας την προηγούμενη κυβερνητική γραμμή ότι η Ισπανία μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια από μόνη της, η συνέχεια υπήρξε καταιγιστική.

Αυτές οι δηλώσεις έφεραν τις αγορές σε κατάσταση συναγερμού και χρειάστηκε τελικά να μεσολαβήσει η τηλεδιάσκεψη των G7 για την ισπανική κρίση και κυρίως οι δηλώσεις του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Αζούμι προκειμένου να «αποφορτισθεί» ελαφρώς η ένταση.

Πράγματι, λίγες ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Αζούμι ότι οι G7 δεσμεύθηκαν, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής τους, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της Ευρωζώνης με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ισπανία, αμβλύνθηκαν οι πιέσεις στις αγορές.

Ακολούθησε δε μια άλλη σημαντική δήλωση, από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γκέοργκ Άσμουσεν, μια δήλωση που μπορεί να ηχήσει καθησυχαστικά στα αυτιά αρκετών Ευρωπαίων και δη των Ισπανών, των οποίων το τραπεζικό σύστημα κλυδωνίζεται.
Κλείσιμο

"Χρειάζεται να υπάρξει εγγύηση των καταθέσεων σε όλη την Ευρωζώνη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν από τη Λεττονία όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο ημερίδας στην οποία συμμετέχουν τόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Όλι Ρεν.

Με την έκκληση αυτή του κυρίου Άσμουσεν συντάχθηκε αμέσως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Ο οποίος δήλωσε ευθέως πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

Κάτι που κατά τον ίδιο θα συμβεί εφόσον η ΕΕ αποφασίσει να υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση και να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων.

«Η Ευρώπη πρέπει να πει ποια είναι τα σημεία στα οποία θα ενοποιηθεί, πρέπει να πει ότι το ευρώ είναι ένα μη αναστρέψιμο σχέδιο το οποίο δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και πρέπει να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά o κ. Ραχόι.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει πως όλα τα μέλη της Ευρωζώνης υποδέχονται με την ίδια … θέρμη τις δηλώσεις Άσμουσεν, αφού ήδη μια πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ολλανδία και μάλιστα δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας, Μαρκ Ρούτε. Ο οποίος, μέσα από την αίθουσα του ολλανδικού κοινοβουλίου, επανέλαβε την αντίθεση του τόσο στην έκδοση ευρωομολόγων, όσο και στην πιθανότητα οποιασδήποτε μορφής «πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων και άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης»...

Αλλά και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν ανάγκη από ένα "master plan", σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αποφάσεις για την Ισπανία πρέπει να ληφθούν άμεσα.

"Το master plan που θα υπογράψει κάθε μέλος θα είναι σημαντικό γιατί θα προσφέρει ένα όραμα, θα οδηγήσει σε μια συλλογική δέσμευση. Και αυτό λείπει αυτή τη στιγμή" ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ, η οποία παράλληλα αρνήθηκε τι η Ισπανία έχει ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της

Νωρίτερα πάντως και μετά τη δέσμευση των G7 για παρέμβασή τους στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν ανασάνει, με περιορισμό των απωλειών στην Φρανκφούρτη και με κέρδη σε όλες τις άλλες αγορές - με εξαίρεση, φυσικά, την Αθήνα, η οποία έκλεισε στο -5%. (δείτε εδώ)

Ωστόσο, μετά και τις δηλώσεις Άσμουσεν καταγράφεται και μία μικρή αποκλιμάκωση στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στα ισπανικά και στα ιταλικά ομόλογα, ενώ και το ευρώ, το οποίο το πρωί είχε υποχωρήσει κοντά στα 1,24 δολάρια, έχει ανακάμψει σχετικά, πάνω από τα 1,2430 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, η γερμανική εφημερίδα Die Welt υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τη δημιουργία μιας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ισπανία μέσω του EFSF».

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η Ισπανία θα μπορούσε να λάβει μια προληπτική πιστωτική γραμμή πριν τα μέσα Ιουνίου.  Συγκεκριμένα αναφέρει πως η «Ισπανία θα μπορούσε να ζητήσει προληπτική βοήθεια ακόμα και πριν τις ελληνικές εκλογές και προτού παρουσιάσει την έκθεση για την κατάσταση των τραπεζών της».

Το άρθρο υποστηρίζει ότι η λύση της έκτακτης πιστωτικής γραμμής θα δώσει στην Ισπανία την επιλογή να προσπαθήσει να αντλήσει από μόνη της τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και σε περίπτωση που δεν καταφέρει να επιτύχει το στόχο της να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης