Οι Τούρκοι υπέρ της Ελλάδος και κατά της λιτότητας
15.06.2012
21:05
Κ. Ντερβίς:«Το ξέρω ότι ως Τούρκος θα ακουστώ παράξενα, αλλά είναι απαραίτητη η χαλάρωση της συγκεκριμένης πολιτικής»
Λάθος χαρακτήρισε την εφαρμογή μιας πολιτικής λιτότητας, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, ο τούρκος Kemal Dervis, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η χαλάρωση της συγκεκριμένης πολιτικής, στην συζήτηση που διεξήχθη χθες στο ινστιτούτο Brookings στην Washington, με θέμα «Οι ελληνικές εκλογές και το μέλλον του ευρώ». Πέρα από τον Kemal Derviş, στο πάνελ συμμετείχαν ο διευθυντής του προγράμματος του ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία και Ανάπτυξη Douglas Elliott, ο του πρώην αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Daniel Speckhard, και ο Desmond Lachman, από το American Enterprise Institute (AEI) και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Thomas Wright.
Το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αναφορικά με την μείωση των δαπανών για το 2013-2014 οδηγεί την Ελλάδα σε μεγαλύτερη ύφεση, εκτίμησε ο τούρκος οικονομολόγος, πρώην στέλεχος της παγκόσμιας τράπεζας, Kemal Derviş, επισημαίνοντας ότι «Εκείνο που χρειάζεται είναι η ΕΚΤ να δράσει επιθετικά, αγοράζοντας τα ομόλογα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, διαφορετικά χωρίς ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είμαι απαισιόδοξος». Μάλιστα, επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΔΝΤ, ανέφερε ότι ο οργανισμός θα έπρεπε να είχε προειδοποιήσει ότι πλησιάζει η κρίση, εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική υπόθεση είναι πολύ δύσκολη συγκριτικά, ωστόσο «η συνολική συμπεριφορά δεν είναι τόσο κακή», επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι «ήρθε η ώρα η ΕΚΤ, -ως ο μόνος θεσμός- να μπει αποφασιστικά στην δευτερογενή αγορά, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.
Γενική ήταν η εκτίμηση πως το θέμα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και οι ερχόμενες εκλογές δεν πρόκειται να αποτελέσουν μια εύκολη λύση, δεδομένου ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχτεί τελικά θα είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει άμεσα την έλλειψη ρευστότητας και την ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας. Η ελληνική κρίση και οι πολλαπλές πολιτικές επιπτώσεις από ένα απροσδόκητο εκλογικό αποτέλεσμα την ερχόμενη Κυριακή –υπονοώντας την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ-, πιθανότητα να προκαλέσει τριγμούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι εάν αναδειχτεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι διεθνείς οικονομικές αγορές «θα αντιδράσουν πολύ άσχημα» ενώ η ΕΕ θα προχωρήσει γρηγορότερα προς μια «Grexit», αντίθετα με κυβέρνηση ΝΔ θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη ανοχή και βοήθεια. Πάντως αναφέρθηκε - τόσο από τον Speckhard όσο και από τον Dervis - πως παρά τα τεράστια προβλήματα κακοδιαχείρισης και δυσλειτουργίας έχουν γίνει αξιοπρόσεκτα βήματα αλλαγών, προόδου και ανάπτυξης στην Ελλάδα, και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν μια «χαμένη υπόθεση».
Τονίστηκε δε ότι θα χρειαστεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση ώστε να γίνει εφικτή μια μερική επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων όρων του μνημονίου - κάτι όμως που δεν θα είναι εφικτό σε περίπτωση που έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις διακηρυγμένες θέσεις του για μονομερή αποχώρηση από την συγκεκριμένη διεθνή συμφωνία, και επομένως η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα αποχωρήσει από το ευρώ.
Όμως είναι αναγκαίο να συμφωνηθεί μια «ειδική ελληνική αντιμετώπιση» ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης – καθώς υπάρχουν βασικές διαφορές.
Ο πρώην αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Daniel Speckhard, κάνοντας την δυναμική των κομμάτων τα τελευταία χρόνια, έκανε λόγο για την «κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων, τονίζοντας στο τέλος ότι το παλιό πολιτικό σύστημα πρέπει να διαλυθεί και να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο.
Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων, πως η ευρωζώνη έχει μεγάλο πρόβλημα για την μεσοπρόθεσμη ύπαρξης της αν και οι κίνδυνοι διεθνούς εξάπλωσης της ελληνικής χρεοκοπίας –σε αντίθεση με τις φωνές που λένε ότι θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία- είναι διαχειρίσιμοι. Σαν μόνη δυνατότητα περιορισμού της ύφεσης και ανάκαμψης αναφέρθηκε η δυνατότητα της ΕΚΤ να ασκήσει ουσιαστικό κεντρικό έλεγχο στις εθνικές οικονομίες των 16 πλέον χωρών της ευρωζώνης - αφού όλοι θεώρησαν πως η Ελλάδα είναι ουσιαστικά εκτός και πρόκειται απλώς για θέμα χρόνου πότε θα επισημοποιηθεί η αποχώρηση της. Μάλιστα ο D. Lachman έδωσε και το χρονοδιάγραμμα: «δίνω περιθώριο τρεις με έξι μήνες το πολύ», είπε χαρακτηριστικά.
Ακούστε την συζήτηση εδώ http://www.brookings.edu/events/2012/06/14-greek-election#ref-id=20120614_dervis
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr