Με «nein» σε όλα πάει στο Παρίσι η Μέρκελ
Κλείνει οριστικά την κουβέντα για το ευρωομόλογο η καγκελάριος της Γερμανίας - «Οι ηγέτες δεν θα πρέπει να υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να τηρήσουν» διαμηνύει- Την ίδια ώρα το Eurogroup αποδέχτηκε τα αιτήματα Ισπανίας - Κύπρου - Λαγκάρντ: «Λάβαμε αίτημα στήριξης από τη Λευκωσία»
Αυστηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως δεν υπάρχουν ούτε γρήγορες ούτε εύκολες λύσεις στα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης και προειδοποιώντας πως οι ηγέτες δεν θα πρέπει να προχωρούν σε βιαστικές υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπορούν να τηρήσουν.
Λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε στην Bundestag και επανέλαβε την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, υποστηρίζοντας ότι η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν αποτελεί τη σωστή πολιτική.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να μην υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε και να εφαρμόσουμε ό,τι έχει συμφωνηθεί» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Η αμοιβαιοποίηση του χρέους μπορεί να γίνει, μόνο όταν υπάρξουν επαρκείς έλεγχοι» πρόσθεσε.
Μία ημέρα μόλις, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, είναι σαφής η αρνητική στάση της Γερμανίδας καγκελάριου τόσο απέναντι στην έκδοση ευρωομολόγου όσο και ως προς το σχέδιο της «Ομάδας των 4». Επιφυλάξεις ωστόσο φαίνεται πως έχει και ο Γάλλος πρόεδρος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που αφορούν στην πολιτική ενοποίηση της ευρωζώνης.
Κατά την ομιλία της στην Bundestag, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη, ενώ σημείωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται νέα κίνητρα, για να περιοριστεί η ανεργία στους νέους.Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε επίσης πως η Ευρώπη χρειάζεται αξιόπιστη τραπεζική εποπτεία, ενώ επανέλαβε τη θέση της ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα ήταν μια λάθος και αντιπαραγωγική οικονομική κίνηση.
Επίσης, διαφώνησε με τις προτάσεις της ΕΕ ότι αμοιβαία ευθύνη για το χρέος είναι απαραίτητη για την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, μόνο όταν υπάρξουν επαρκείς έλεγχοι.
Επισήμανε ακόμη ότι τα ταμεία της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιηθούν, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, δήλωσε πως τα κεφάλαια της ΕΤΕπ πρέπει να ενισχυθούν κατά δέκα δισ. ευρώ.
Eurogroup: Δεκτά τα αιτήματα Ισπανίας - Κύπρου
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσως Σιαρλή δήλωσε ότι τα αιτήματα στήριξης της Κύπρου και της Ισπανίας έγιναν δεκτά μετά την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το απόγευμα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που εξέτασε τα αιτήματα της Ισπανίας και της Κύπρου για στήριξη από το μηχανισμό στήριξης.
Το ύψος της βοήθειας θα καθοριστεί μετά από επίσκεψη της τρόικα, όταν και θα προσδιοριστούν οι όροι.
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει πως το ΔΝΤ έχει λάβει πρόσκληση από τις κυπριακές αρχές να συμμετάσχει στην εξωτερική χρηματοοικονομική βοήθεια προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. (Διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ)
ΟΟΣΑ: Η ευρωζώνη πρέπει "να τα δώσει όλα"
Η ευρωζώνη οφείλει να σπεύσει να υπερασπιστεί την Ισπανία και την Ιταλία στις αγορές ομολόγων, χρησιμοποιώντας όλους τους θεσμούς που έχει στην διάθεσή της, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Γκουρία, που πολλές φορές έχει επικρίνει ανοιχτά τις κωλυσιεργίες της ευρωζώνης, δήλωσε ότι έχει έλθει η ώρα να αξιοποιηθούν πλήρως η ΕΚΤ, τα ταμεία διασώσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να χαλιναγωγηθουν οι κρίσεις χρεών και τραπεζών που χειροτερεύουν διαρκώς. Σημείωσε ότι η ευρωζώνη δεν αξιοποιεί τους υπάρχοντες θεσμούς επαρκώς ώστε να στηρίξει την Ισπανία και την Ιταλία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr