Αραβικές χώρες «εκκενώνουν» τον Λίβανο μετά το κύμα απαγωγών

Αραβικές χώρες άρχισαν σήμερα να απομακρύνουν τους υπηκόους τους από το Λίβανο, μετά τις απαγωγές σουνιτών μουσουλμάνων από μια σιιτική λιβανική φατρία

Αραβικές χώρες άρχισαν σήμερα να απομακρύνουν τους υπηκόους τους από το Λίβανο, μετά τις απαγωγές σουνιτών μουσουλμάνων από μια σιιτική λιβανική φατρία σε αντίποινα για την απαγωγή ενός μέλους της στη Συρία.

Οι απαγωγές εντείνουν τους φόβους ότι η βία στη Συρία επεκτείνεται στο Λίβανο, μια χώρα που είναι επίσης βαθύτατα διχασμένη βάσει φυλετικών και θρησκευτικών γραμμών.

Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν αεροσκάφη στο Λίβανο για να επαναπατριστούν οι υπήκοοί τους, είπαν αξιωματούχοι στο αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, οι πηγές αυτές είπαν ότι πολλοί υπήκοοι ξένων κρατών πέρασαν τη νύχτα στο αεροδρόμιο περιμένοντας τα αεροπλάνα που θα τους μεταφέρουν στις πατρίδες τους.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι στέλνει τουλάχιστον τρία αεροσκάφη στο Λίβανο εντός της ημέρας.

Ένοπλοι άνδρες, μέλη της ισχυρής φατρίας αλ Μόκνταντ, απέκλεισαν αργά χθες την κύρια οδική αρτηρία η οποία οδηγεί στο αεροδρόμιο, αφού απήγαγαν δεκάδες Σύρους στο Λίβανο σε μια προσπάθεια να επιτύχουν την απελευθέρωση ενός συγγενούς τους ο οποίος κρατείται στο συριακό έδαφος από αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος της φατρίας, Χάτεμ αλ Μόκνταντ, είπε ότι απήχθησαν πάνω από 50 Σύροι και ένας Τούρκος στην πρωτεύουσα Βηρυτό και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα.

«Θα υπάρξουν κι άλλες απαγωγές. Θα αρχίσουμε να απάγουμε Άραβες υπηκόους των οποίων οι χώρες υποστηρίζουν τους αντάρτες, εάν ο αδελφός μας Χάσαν δεν απελευθερωθεί», ανέφερε ο αλ Μόκνταντ.

Η κρίση ώθησε την Air France να εκτρέψει χθες μια πτήση Παρίσι-Βηρυτός στην Κύπρο, αφού σιίτες διαδηλωτές απέκλεισαν τον δρόμο προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού με φλεγόμενα λάστιχα.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία πιστεύεται ότι οπλίζουν τους αντάρτες στη Συρία και έχουν καταδικάσει επανειλημμένα την καταστολή του καθεστώτος του Άσαντ σε βάρος της αντιπολίτευσης.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν στο Λίβανο μετά τις πληροφορίες ότι οι τέσσερις από τους ένδεκα σιίτες προσκυνητές που απήχθησαν από Σύρους αντάρτες τον Μάιο σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον μιας περιοχής που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι ουδείς πρέπει να «διαταράξει την ειρήνη» στη χώρα, ανέφερε το εθνικό πρακτορείου ειδήσεων. Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, ακτιβιστές, λιποτάκτες κι αποστάτες έχουν προσφύγει στο έδαφος του Λιβάνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr