Ο Ισαάκ είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για το αντιπλημμυρικό σύστημα της Ν. Ορλεάνης

Πριν από ακριβώς επτά χρόνια, ο τυφώνας Κατρίνα κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη, με ένα παλιρροϊκό κύμα που νίκησε τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης...

Πριν από ακριβώς επτά χρόνια, ο τυφώνας Κατρίνα κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη, με ένα παλιρροϊκό κύμα που νίκησε τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης.

Τώρα η Νέα Ορλεάνη έχει ένα νέο όπλο για την καταπολέμηση του τυφώνα Ισαάκ, ένα παγκόσμιας κλάσης αντιπλημμυρικό σύστημα που κόστισε 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για πρώτη φορά, το πρωί της Τρίτης, το Μηχανικό του Αμερικανικού Στρατού, μετακίνησε τη γιγαντιαία πόρτα στη θέση που πρέπει να είναι σε περίπτωση εκτεταμένης πλημμύρας, στο άνω άκρο της λίμνης Μπόργκιν, κλείνοντας και αποκλείοντας από τα νερά, μια περιοχή μήκους 3,2 χιλιομέτρων και ύψους 7,9 μέτρων.

Για τη Νέα Ορλεάνη το σύστημα αυτό που είναι γνωστό ως «Το Μεγάλο Τείχος» (The Great Wall), αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας και προστασίας, των περιοχών με χαμηλό υψόμετρο, από ένα παλιρροϊκό κύμα που θα έρθει με εξαιρετική ισχύ, από τον Κόλπο του Μεξικού.

Το φράγμα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, και αποτελείται από ένα δίκτυο γιγαντιαίων αντλιών, μήκους 563 χιλιομέτρων, από δίκτυο ύδρο-συλλεκτών και πέτρινων εμποδίων ,που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης.

«Για τους κατοίκους της πόλης, υπάρχει μια μεγάλη αίσθηση ασφαλείας που το σύστημα είναι τώρα στη θέση του», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης. Μίτς Λάντριου.

Το αναβαθμισμένο αντιπλημμυρικό σύστημα το οποίο περιλαμβάνει 73 πύλες σε πέντε περιοχές, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την πόλη από τυφώνες κατηγορίας τρία (3). Αυτό ήταν το επίπεδο ισχύος του τυφώνα Κατρίνα, που στις 29 Αυγούστου του 2005, έστειλε ένα παλιρροιακό κύμα που πλημμύρισε το 80% της Νέας Ορλεάνης, σκοτώνοντας 1.500 άτομα και προκαλώντας ζημιές 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τα νέα αναχώματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας βιωσιμότητας της Νέας Ορλεάνης μετά την Κατρίνα», δήλωσε ο Τζόν Μπάρι, συγγραφέας του "Rising Tide", της ιστορίας για τη μεγάλη πλημμύρα του Μισισιπή το 1927.

«Κανείς δεν θα είχε την αυτοπεποίθηση να επενδύσει χρήματα ή να ζήσει σε αυτή την πόλη, χωρίς το νέο σύστημα» είπε ο Μπάρι.

Την Τρίτη, το Μηχανικό του Αμερικανικού Στρατού, που είναι επιφορτισμένο με το έργο της προστασίας της Νέας Ορλεάνης από τις πλημμύρες, έκλεισε επίσης την πύλη στο φράγμα Seabrook Complex.

Οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές συγκεντρώθηκαν πίσω από το τεράστιο φράγμα στην 17η Canal Street, η οποίο το 2005 είχε παραβιαστεί από τη δύναμη του Κατρίνα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Τότε τα νερά της λίμνης Ποντσαρτρέιν κύλησαν ελεύθερα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και βυθίζοντας τα σπίτια, σε νερά βάθους, 5 μέτρων. Ο επικεφαλής του Σώματος του Μηχανικού στη Νέα Ορλεάνη, Συνταγματάρχης Έντουαρντ Φλέμινγκ, είπε ότι αυτό δεν θα συμβεί πάλι.

Εξάλλου τα 24 αντλιοστάσια της πόλης μπορούν να αντλήσουν 110 δισεκατομμύρια λίτρα νερού την ημέρα, όγκος περισσότερος από τη ροή του ποταμού Οχάιο, που είναι ο πέμπτος σε μέγεθος ποταμός στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τον κυβερνήτη της Λουιζιάνα, Μπόμπι Τζιντάλ πλέον ο κρίσιμος παράγοντας, δεν είναι αυτό καθ' αυτό το αντιπλημμυρικό σύστημα, αλλά ο σωστός συντονισμός των διαφόρων τμημάτων του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Με τα υψηλά ποσοστά βροχής, είναι σημαντικό να δούμε ότι όλες αυτές οι αντλίες λειτουργούν παράλληλα» δήλωσε ο Τζιντάλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr