Νότια Αφρική: Η εταιρεία εξόρυξης αναστέλλει τις δραστηριότητές της

Νότια Αφρική: Η εταιρεία εξόρυξης αναστέλλει τις δραστηριότητές της

«Με δεδομένη την τρέχουσα ασταθή κατάσταση στην περιφέρεια Ρούστενμπουργκ, όπου οι εργαζόμενοί μας που επιθυμούν να εργαστούν εμποδίζονται και δέχονται απειλές, η Anglo American Platinum αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην περιφέρεια Ρούστενμπουργκ»,

 Νότια Αφρική: Η εταιρεία εξόρυξης αναστέλλει τις δραστηριότητές της
Η εταιρεία εξόρυξης πλατίνας Anglo American Platinum (Amplats) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη βόρεια περιφέρεια του Ρούστενμπουργκ της Νότιας Αφρικής, εξαιτίας των αναταραχών στα ορυχεία της. Η Amplats, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης πλατίνας παγκοσμίως, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι επιθυμεί να «προστατεύσει» τους εργαζόμενούς της που «δεν απεργούν» από τους «εξωτερικούς εκφοβισμούς».

«Με δεδομένη την τρέχουσα ασταθή κατάσταση στην περιφέρεια Ρούστενμπουργκ, όπου οι εργαζόμενοί μας που επιθυμούν να εργαστούν εμποδίζονται και δέχονται απειλές, η Anglo American Platinum αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην περιφέρεια Ρούστενμπουργκ», δήλωσε ο κ.Κρις Γκρίφιθ γενικός διευθυντής της εταιρείας.

Η Amplats, θυγατρική κατά 80% της Anglo American Platinum, εξορύσσει το 40% της πλατίνας παγκοσμίως.
Κλείσιμο

«Η αναστολή θα διαρκέσει έως ότου οι δραστηριότητές μας μπορούν να ξεκινήσουν με ασφάλεια», πρόσθεσε η εταιρεία.

Έπειτα από πέντε εβδομάδες εντάσεων στον τομέα των ορυχείων, διαδηλωτές έκλεισαν σήμερα τους δρόμους που οδηγούν στη «ζώνη της πλατίνας» γύρω από την περιφέρεια του Ρούστενμπουργκ. Στο ορυχείο Μπαθολέπε της Amplats 1.500 μεταλλωρύχοι ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές φώναζαν στους εργαζόμενους μέσα στο ορυχείο, μια δράση που είχε επαναληφθεί τη Δευτέρα στο γειτονικό ορυχείο Μαρικάνα της εταιρείας Lonmin. «Είμαστε εδώ για να πούμε στους άνδρες που εργάζονται ότι πρέπει να συνταχθούν μαζί μας στην απεργία», δήλωσε ένας μεταλλωρύχος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ταραχές ξεκίνησαν χθες Τρίτη το βράδυ όταν 1.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την ασφάλεια του ορυχείου.

Τα τέσσερα ορυχεία της Amplats που βρίσκονται κοντά στο Ρούστενμπουργκ εξορύσσουν σχεδόν το 17% της συνολικής παραγωγής της εταιρείας. Σε αυτά εργάζονται περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι.

Η τωρινή ένταση οφείλεται στα δραματικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο ορυχείο Μαρικάνα τον Αύγουστο, όταν στις αρχές του μήνα δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων εργατικών συνδικάτων, ενώ στις 16 του ίδιου μήνα 34 απεργοί σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Στο μεταξύ υπάλληλοι ασφαλείας του ορυχείου χρυσού Gold Fields στην Κάρλτονβιλ, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν μια ομάδα απεργών.

Οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα την ώρα που πολλές εκατοντάδες απεργοί μεταλλωρύχοι προσπάθησαν να ρίξουν μπετόν και μεταλλικές μπάρες στη σιδηροδρομική γραμμή που οδηγεί στο ορυχείο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Gold Fields, ο Σβεν Λούνσε.

Περίπου 15.000 μεταλλωρύχοι του ορυχείου KDC West της εταιρείας Gold Fields απεργούν από την Κυριακή το βράδυ ζητώντας την παραίτηση των επικεφαλής των τοπικών τους συνδικάτων και γενική αύξηση των μισθών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης