Λιβύη: Κάτοικοι της Μπάνι Ουάλιντ εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη

Οικογένειες που τρέπονται σε φυγή για να σωθούν από τη βία στο πολιορκημένο από τις κυβερνητικές δυνάμεις Μπάνι Ουάλιντ, πρώην προπύργιο του Καντάφι, κτισμένο πάνω σε έναν λόφο, 150 χλμ. νότια της πρωτεύουσας,

Οικογένειες που τρέπονται σε φυγή για να σωθούν από τη βία στο πολιορκημένο από τις κυβερνητικές δυνάμεις Μπάνι Ουάλιντ, πρώην προπύργιο του Καντάφι, κτισμένο πάνω σε έναν λόφο, 150 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, είπαν σήμερα Δευτέρα ότι υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων και νερού, ενώ πυρά δέχεται ακόμη και το τοπικό νοσοκομείο.

Η απομακρυσμένη πόλη είναι από ένα από τα τελευταία εναπομείναντα οχυρά αντίστασης των πρώην καθεστωτικών στους μαχητές της νέας κυβέρνησης.

Πολιορκείται ξανά από τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου. Η πολιορκία αυτή ξεκίνησε με το άγγελμα του θανάτου του κρατούμενου Ομράν Σαμπάν, που καταγόταν από τη Μισράτα -ένα από τα προπύργια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Καντάφι-και ανακάλυψε τον συνταγματάρχη να κρύπτεται μέσα σε ένα λαγούμι, κοντά στη Σύρτη, προ ενός έτους και δύο ημερών.

Στην Τρίπολη, το Κογκρέσο διέταξε το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εσωτερικών να εντοπιστούν οι δράστες της απαγωγής, κακοποίησης και θανάτωσης του Σαμπάν. Στους επικεφαλής της εξέγερσης στο Μπάνι Ουάλιντ δόθηκε διορία να καταθέσουν τα όπλα. Με το άγγελμα της θανάτωσης του Σαμπάν, ξεκίνησε η πολιορκία.

Στην περίπτωση του Μπάνι Ουάλιντ καταδεικνύεται η αδυναμία της συμφιλίωσης όσων υπηρετούν τη νέα πολιτική κατάσταση κι όσων υπηρέτησαν το καθεστώς Καντάφι που διήρκεσε πάνω από 40 χρόνια, όπως και της αδυναμίας να επιβληθεί η νέα κατάσταση σε όλη τη λιβυκή επικράτεια, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στην Τρίπολη μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αναζωπυρώνεται μια κατάσταση που παραπέμπει στον εμφύλιο, καθώς στους δρόμους κυκλοφορούν οχήματα με ολόκληρες οικογένειες, ενώ παιδιά αναζητούν είδη ανάγκης, ειδικά τρόφιμα, στα φορτηγά που έστειλε η κυβέρνηση στην Τρίπολη.

"Λόγω των βομβαρδισμών, είμαστε μερόνυχτα άυπνοι, είμαστε και άστεγοι, αφότου το σπίτι μας καταστράφηκε", δηλώνει ο εκτοπισμένος Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ.

Υπάρχουν δύο φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί νεκροί, ενώ χθες Κυριακή το νέο πρακτορείο ειδήσεων Lana έκανε λόγο για 22 νεκρούς και 200 τραυματίες στις τάξεις του, χωρίς να διευκρινίζει πότε σκοτώθηκαν.

Στα δυτικά του Μπάνι Ουάλιντ έγινε μια ανεπιτυχής προσπάθεια των αμάχων να βγουν από την πόλη, αλλά υπό τα πυρά των φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν.

Τώρα οι πολυάριθμοι τραυματίες, αφού και το νοσοκομείο δέχθηκε πυρά, μεταφέρονται σε τζαμιά και κρησφύγετα, αναφέρουν πηγές των πολιορκημένων, ενώ όσο αυτό είναι εφικτό, γίνονται οι διακομιδές των νεότερων τραυματισμένων αμάχων στη γειτονική Ταρχούνα, "παρότι εκεί λείπουν τα φάρμακα".

Εκπρόσωπος των πολιορκημένων, ο Μοχάμεντ Σετάουϊ, ενάγει ένοπλους της Μισράτα για την πολιορκία, "στο όνομα μιας παλαιάς εχθρότητας ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Η κυβερνητική υπακοή είναι προσχηματική, παρέχει προστασία".

Στην Τρίπολη έγινε χθες Κυριακή διαδήλωση 500 πολιτών μερικοί απ τους οποίους εισέβαλαν στο κοινοβούλιο με το αίτημα "σταματήστε την πολιορκία στο Μπάνι Ουάλιντ".

Στη Βεγγάζη, ανατολικότερα, 400 άνθρωποι εισέβαλαν το Σάββατο στις εγκαταστάσεις ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, που μετέδιδε τα σχετικά με "τη σύλληψη του Μούσα Ιμπραΐμ", εκπροσώπου του Κανταφισμού, "τον θάνατο εν αιχμαλωσία του Χαμίς Καντάφι", γιου του δικτάτορα. Οι υπεύθυνοι παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

"Όλα αυτά δημιουργούν 'κλίμα', ώστε να παρατείνεται η πολιορκία εδώ στο Μπάνι Ουάλιντ", κρίνει ο Σετάουϊ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr