Το χτύπημα του τυφώνα Σάντι περιμένουν οι ΗΠΑ

Το χτύπημα του τυφώνα Σάντι περιμένουν οι ΗΠΑ

Πόλη «φάντασμα» η Νέα Υόρκη - Κλείνουν τα γραφεία του ΟΗΕ - Ακυρώνουν το πρόγραμμά τους Ομπάμα, Ρόμνεϊ – Κλειστή σήμερα και ίσως και  την Τρίτη η Wall Street

Το χτύπημα του τυφώνα Σάντι περιμένουν οι ΗΠΑ
Εκατομμύρια Αμερικανοί στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ ζουν ώρες αγωνίας καθώς περιμένουν να «χτυπηθούν» από  έναν από τους μεγαλύτερους τυφώνες που έχουν σημειωθεί ποτέ!

Ο τυφώνας Σάντι πλησιάζει στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένεται να σαρώσει τα πάντα στο περασμά του. Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου παρατήρησης τυφώνων Ρικ Κναμπ, έκανε λόγο για έναν «ιστορικό τυφώνα!

Οι Αμερικανοί που ζουν στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν προμηθεύονται ξηρά τροφή, φακούς και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ήδη από την Παρασκευή ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον, έθεσαν τις περιοχές τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τα πρώτα αποτελέσματα του Σάντι, έγιναν αισθητά την Κυριακή κατά μήκος της ανατολικής ακτής, καθώς ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αναγκάστηκαν να εκκενώσουν παράκτιες περιοχές.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του, να «πάρουν στα σοβαρά» τον κίνδυνο.
Τα μεσάνυχτα 0:00 GMT, ο τυφώνας ήταν σε απόσταση 780 μιλίων νότια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) στο Μαϊάμι, ενώ κινείται με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα. Οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά καθώς ο τυφώνας κινείται σε ψυχρότερα νερά, ενώ στο μάτι του τυφώνα κινούνται με ταχύτητα 800 χιλιόμετρα σύμφωνα με το ίδιο κέντρο.

Τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας, η άνοδος των υδάτων μπορεί να φτάσει τα 3,30 μέτρα στον πορθμό του Λονγκ Αϊλαντ και τον κόλπο της Νέας Υόρκης.

«Μην βασίζεστε στο γεγονός ότι αυτός είναι ένας τυφώνας κατηγορίας 1 στην κλίμακα της πεντάβαθμης κλίμακας Saffir-Simpson» , προειδοποίησε ο Ρικ Κναμπ, εξηγώντας ότι καλύπτει μια τεράστια περιοχή και αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό κίνδυνο.



Σύμφωνα με τον Τοντ Κίμπερλειν, ο οποίος κάνει επιστημονικές εκτιμήσεις και προβλέψεις στο NHC, ο Σάντι μπορεί να σπάσει πολλά ρεκόρ. «Δεν ξέρω αν θα είναι ένας ιστορικός τυφώνας, αλλά δεν θα απέχει και πολύ από αυτόν τον χαρακτηρισμό» υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος υπενθύμισε πως για τον τυφώνα Αϊρίν, το ύψος των κυμάτων ήταν από 1,2 έως 1,5 μέτρα, ενώ ο τυφώνας του Αυγούστου του 2011 είχε σκοτώσει 47 ανθρώπους και προκάλεσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές.

Οι μετεωρολόγοι φοβούνται πως ο Σάντι μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις χειρότερες καταιγίδες των τελευταίων ετών, παραλληλίζοντάς  τον με την καταιγίδα που χτύπησε το 1991 τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, μια από τις χειρότερες όλων των εποχών και η οποία μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 2000 με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Εντολή για απομάκρυνση 375.000  κατοίκων

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ μάλιστα την Κυριακή έδωσε εντολή για την απομάκρυνση 375.000 κατοίκων της πόλης, οι οποίοι διαμένουν σε ζώνες που μπορεί να πλημμυρίσουν καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Σάντι.

«Είναι ένας σοβαρός και επικίνδυνος τυφώνας. Ωστόσο πιστεύω ότι θα περάσει», σημείωσε ο Μπλούμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι η εντολή για την απομάκρυνση αφορά τους Νεοϋορκέζους που ζουν στην Ζώνη Α, η οποία καλύπτει τις παράκτιες περιοχές.

Παράλληλα, εκτός από την Νέα Υόρκη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τις πολιτείες Μασαχουσέτη και Μέριλαντ, όπως και την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Χωρίς μέσα μεταφοράς η πόλη της Νέας Υόρκης

Όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη της Νέας Υόρκης - μετρό, λεωφορεία, τρένα – σταμάτησαν τη λειτουργία τους από την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Η αναστολή της λειτουργίας των μέσων θα διαρκέσει μέχρι σήμερα ή έως την Τρίτη.

Εκτός από το μετρό, οι αρχές της μητρόπολης των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων αποφάσισαν επίσης να κλείσουν τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι πλαζ. Κλειστά θα είναι, ακόμη, σήμερα, Δευτέρα και τα δημόσια σχολεία στη Νέα Υόρκη.






Ο Ομπάμα ακυρώνει προεκλογική ομιλία

Λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα ακύρωσαν προκαθορισμένες ομιλίες και συγκεντρώσεις με σκοπό να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η καταιγίδα χτυπήσει τις ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι του στη Βιρτζίνια όπου επρόκειτο να εμφανιστεί σε προεκλογική του ομιλία μαζί με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι πως ο Σάντι μπορεί να επηρεάσει και τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή η εφημερίδα New York Times ανακοίνωσε πως αναστέλλει κάθε συνδρομή στην ηλεκτρονική της έκδοση και θα διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο με σκοπό να ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τον τυφώνα Σάντι.

Ακόμη, η έδρα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, με εντολή του γγ του Οργανισμού, Μπαν κι Μουν, θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον για σήμερα, Δευτέρα, λόγω της απειλής της καταιγίδας, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Οργανισμού, Εντουάρντο ντελ Μπουέι. (Διαβάστε σχετικά εδώ)

Κλειστή σήμερα και ίσως και την Τρίτη η Wall Street 

Λόγω του τυφώνα Σάντι, κλειστό θα παραμείνει σήμερα και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα μάλιστα, με το πρακτορείο Reuters, αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το αμερικανικό χρηματιστήριο πιθανώς να παραμείνει κλειστό και την Τρίτη.

Όπως σημείωσαν οι πηγές της Wall Street η απόφαση για το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, ελήφθη λόγω των ανησυχιών για την ακεραιότητα των συναλλαγών.



Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης