Νέα Υόρκη: Χάος για λίγες σταγόνες βενζίνης

Νέα Υόρκη: Χάος για λίγες σταγόνες βενζίνης

Τραγικές στιγμές χωρίς ηλεκτρικό, καύσιμα και τρόφιμα ζουν εκατομμύρια Αμερικάνοι της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ μετά το καταστροφικό πέρασμα της Σάντι – Ειδικές εγκαταστάσεις για να φορτίζουν τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη: Χάος για λίγες σταγόνες βενζίνης
Το χτύπημα του τυφώνα Σάντι στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών διήρκεσε περίπου 72 ώρες προκαλώντας τον θάνατο 90 ανθρώπων -37 από τους οποίους στη Νέα Υόρκη- και ζημιές ύψους 50 δισ. δολαρίων.

Ακόμη και σήμερα περίπου 6 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν ρεύμα και η ηλεκτροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά μέχρι το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ και το Κονέκτικατ. Ωστόσο το μπλακ άουτ έχει προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων.

Λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν γεννήτριες οι οποίες για να λειτουργήσουν χρειάζονται καύσιμα. Το πετρέλαιο είναι αναγκαίο για τη θέρμανση αλλά και για την κίνηση των αυτοκινήτων, όπως και η βενζίνη.

Οι Αμερικανοί των τριών πολιτειών που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα Σάντι συνωστίζονται σε πρατήρια βενζίνης για να προμηθευτούν λίγα γαλόνια βενζίνης ή πετρελαίου.

Αναγκάζονται όμως να περιμένουν επί ώρες σε ατέλειωτες ουρές γύρω από τα βενζινάδικα και η ένταση είναι τόσο μεγάλη που κρίθηκε απαραίτητο να αναπτυχθούν αστυνομικές δυνάμεις γύρω από τα πρατήρια για να αποτραπούν συμπλοκές μεταξύ των πολιτών ή λεηλασίες. Περισσότερα από τα μισά βενζινάδικα είτε δεν έχουν άλλα αποθέματα καυσίμων να διαθέσουν, είτε δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις αντλίες τους και να γεμίσουν τα μπετόνια και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων αφού τα συστήματα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του μπλακ άουτ.
Κλείσιμο

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται τεράστιες ουρές έξω από τα πρατήρια βενζίνης στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ και το Κονέκτικατ τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν και να αντλήσουν τα καύσιμα από τις δεξαμενές και δεν έχουν ακόμη στεγνώσει από βενζίνη.




Η υψηλή ζήτηση καυσίμων σε συνάρτηση με τον χαμηλό αριθμό αποθεμάτων και την αγανάκτηση των Αμερικανών έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτών έξω από τα βενζινάδικα για «πέντε γαλόνια βενζίνης», όπως δήλωσε ένας κάτοικος του Κονέκτικατ.

O 42χρονος Barry Levin από το Cliffside Park δίνει τον παλμό της κατάστασης: «Βρίσκομαι εδώ όλη τη νύχτα. Το χρειάζομαι για την οικογένεια μου».

Ως συνέπεια αυτών έχουν κληθεί αστυνομικές δυνάμεις να ελέγξουν και να εξομαλύνουν την ένταση. Αυτή η κατάσταση έρχεται να προστεθεί σε προβλήματα των τελευταίων 24ώρων όπως η έλλειψη διαθέσιμων βενζινάδικων, μπαταριών και η δύσκολη απόκτηση τροφίμων και λοιπών αναγκών από τα super markets, όπως και το αδύναμο τηλεφωνικό σήμα.

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα η πώληση μπαταριών μέχρι και στα 5 δολάρια, από την στιγμή που η αναζήτηση τους ανταγωνίζεται την αντίστοιχη της βενζίνης.

Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό συνέβη στο Νιου Τζέρσεϋ όπου δύο  άντρες με άδεια μπετόνια διαπληκτίστηκαν όταν ο ένας γέμισε το φορτηγό του αφού ήδη είχε γεμίσει και το μπετόνι του. Αφού τελείωσε, το σύστημα που λειτουργούσε την αντλία τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω του μπλακάουτ με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην εξυπηρετηθούν.

Ο Κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϋ, Κρις Κρίστι, με σκοπό την αύξηση της βενζίνης και του diesel ανέστειλε προσωρινά το νόμο διύλισης και απόκτησης καυσίμων ώστε να επιτραπεί η τροφοδότηση από άλλες πολιτείες.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι αρχές θα ξεκινήσουν να μοιράζουν πόσιμο νερό και «έτοιμα γεύματα» στα προάστια εκείνα που παραμένουν ακόμη χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης θα τοποθετηθούν ειδικές εγκαταστάσεις ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να επαναφορτίζουν τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους.

Όπως είπε μάλιστα ο Μπλούμπεργκ, 6.800 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής που άνοιξαν πριν την επέλαση της μεγάλης θεομηνίας το βράδυ της Δευτέρας.

Συνολικά, 676.000 άνθρωποι παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα στη Νέα Υόρκη, οι 227.000 από αυτούς κατοικούν στο Μανχάταν, 103.000 στο Κουίνς, 59.000 στο Μπρούκλιν, 83.000 στο Στέιτεν Άιλαντ και 36.000 στο Μπρονξ, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία ConEdison. Η λειτουργία του υπογείου σιδηροδρόμου στη Νέα Υόρκη έχει αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαθίσταται μερικώς, έπειτα από το καταστροφικό διάβα του Σάντι, ανακουφίζοντας έτσι εν μέρει την κυκλοφορία της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης