Νέο «χτύπημα» του Έμπολα με δύο νεκρούς στην Ουγκάντα

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από χοίρους σε πιθήκους χωρίς να έχουν έρθει σε άμεση επαφή, δείχνει επιστημονική έρευνα

Νέα επιδημία του ιού Έμπολα έχει ξεσπάσει στην Ουγκάντα, όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι βόρεια της Καμπάλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

"Το υπουργείο Υγείας θέλει να ενημερώσει τον πληθυσμό ότι άλλη μία επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα έχει ξεσπάσει στη χώρα", δήλωσε η υπουργός Κριστίν Οντόα.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από δύο μέλη της ίδιας οικογένειας, τα οποία πέθαναν αντίστοιχα το Σάββατο και την Κυριακή, περίπου πενήντα χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας, αποδείχθηκαν θετικά στον ιό, διευκρίνισε η ίδια.

Πέντε άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τους δύο ανθρώπους που πέθαναν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ενώ δύο από αυτούς έχουν τεθεί στην απομόνωση σε μονάδα του νοσοκομείου Μουλάγκο της Καμπάλα, πρόσθεσε η υπουργός.

Άλλος ένας άνθρωπος είχε πεθάνει στα τέλη Οκτωβρίου αφού εκδήλωσε συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά του Έμπολα, αλλά η περίπτωσή του δεν είχε αναφερθεί στις αρχές ώστε να ληφθούν δείγματα από το πτώμα, κατέληξε η υπουργός.

Στις 4 Οκτωβρίου οι αρχές της χώρας κήρυξαν επισήμως το τέλος της προηγούμενης επιδημίας του ιού Έμπολα, η οποία εκδηλώθηκε τον Ιούλιο στο δυτικό τμήμα της χώρας και είχε προκαλέσει το θάνατο 17 ανθρώπων.

Επίσης σήμερα έγινε γνωστό πως έρευνα Καναδών επιστημόνων έδειξε ότι χοίροι που είχαν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα τον μετέδωσαν σε πιθήκους χωρίς να έλθουν σε άμεση επαφή μαζί τους, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι οι χοίροι μπορεί να αποτελούν έναν φορέα μετάδοσης του ιού Έμπολα τον οποίο δεν υποψιαζόμαστε.

Στα πρωτεύοντα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, θεωρούμε ότι κύρια πηγή μόλυνσης αποτελεί η άμεση επαφή με το αίμα, τα βιολογικά υγρά, ή τους ιστούς ζώων ή ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Ορισμένοι επιστήμονες υποπτεύονται ωστόσο ότι υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω της αναπνευστικής οδού.

Σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα θηλαστικά, τα οποία εμφανίζουν μια γενικευμένη λοίμωξη που εκδηλώνεται με έναν εν γένει θανάσιμο αιμορραγικό πυρετό, οι χοίροι που προσβάλλονται από τον ιό Έμπολα υποφέρουν κυρίως από αναπνευστικά συμπτώματα, διαφορά η οποία μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η νόσος αυτή μπορεί επίσης να μεταδοθεί χωρίς άμεση επαφή, αναμφιβόλως μέσω της αναπνευστικής οδού.

Εκκινώντας από αυτήν την υποψία, Καναδοί ερευνητές προχώρησαν σε ένα πείραμα με έξι χοίρους, τους οποίους μόλυναν με μια μορφή του ιού Έμπολα, τον Zaire-EBOV ή ZEBOV.

Μέσα στον περιφραγμένο χώρο στον οποίο βρίσκονταν οι χοίροι αυτοί, οι επιστήμονες έβαλαν τέσσερις υγιείς μακάκους, σε ξεχωριστά κλουβιά, και φρόντισαν ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε άμεση επαφή ανάμεσα στα δύο είδη.

Και οι τέσσερις πίθηκοι που βρισκόντουσαν στον ίδιο χώρο με τους χοίρους μολύνθηκαν από τον ιό Έμπολα. Μέχρι σήμερα δεν είχε διαπιστωθεί ποτέ κάποιο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό σε άλλα πειράματα που είχαν γίνει, κατά τα οποία μακάκοι που έφεραν τον ιό είχαν τοποθετηθεί υπό τις ίδιες συνθήκες στον ίδιο χώρο με άλλους υγιείς μακάκους.

"Η μόλυνση των τεσσάρων μακάκων που βρισκόντουσαν σε ένα περιβάλλον το οποίο εμπόδιζε οποιαδήποτε άμεση επαφή μεταξύ των δύο ειδών και μεταξύ των ιδίων των μακάκων υποδεικνύει ότι η μετάδοση έγινε μέσω του αέρα", συμπέραναν η Χάνα Ουάινγκαρτλ, της Καναδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης των Τροφίμων, και οι συνάδελφοί της.

Ο Έμπολα θεωρείται ένας από τους πιο μολυσματικούς και θανάσιμους ιούς για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το όνομά του το έχει πάρει από ένα ποτάμι στο βόρειο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1976, όταν η χώρα ονομαζόταν ακόμη Ζαΐρ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr