Αυστραλία: Ζευγάρι ομογενών ανάμεσα στα θύματα
Ένα νεαρό ζευγάρι Ελλήνων είναι μεταξύ των 181 ατόμων που κάηκαν στις πολύνεκρες πυρκαγιές που έπληξαν την αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας.
Τα πτ
Ένα νεαρό ζευγάρι Ελλήνων είναι μεταξύ των 181 ατόμων που κάηκαν στις πολύνεκρες πυρκαγιές που έπληξαν την αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας.
Τα πτώματά τους βρέθηκαν από την αστυνομία. Πιστεύεται ότι οι άτυχοι ομογενείς παγιδεύτηκαν από τις φλόγες όταν προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στην περιοχή του Κίνγκλέϊκ. Δεν αποκλείεται ο συνολικός αριθμός των ομογενών που έπεσαν θύματα της πύρινης λαίλαπας να αυξηθεί καθώς υπάρχουν ακόμα πάνω από 80 αγνοούμενοι.
Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχες με τις φλόγες σε 23 μέτωπα που μαίνονται στην νοτιοανατολική Αυστραλία και οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα για την αιτία των πυρκαγιών που δείχνουν να οφείλονται σε εγκληματικές ενέργειες.
Ο πιο πρόσφατος απολογισμός της αστυνομίας, που είναι ωστόσο προσωρινός, κάνει λόγο για 181 νεκρούς.
Η αστυνομία της Αυστραλίας ερευνά νέες καταγγελίες για εμπρησμούς και λεηλασίες σήμερα ενώ επιζώντες επιστρέφουν στις πόλεις τους, που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές και τα πύρινα μέτωπα συνέχιζαν να κατακαίουν μεγάλες εκτάσεις.
Ο πρωθυπουργός της πολιτείας Βικτώρια Τζον Μπράμπυ δήλωσε πως «ελάχιστες αμφιβολίες» υπάρχουν ότι πολλές από τις πυρκαγιές αποτελούν προϊόν εμπρησμών.
«Νομίζω ότι όλοι μας δεν μπορούμε να βρούμε λόγια για να περιγράψουμε εσκεμμένους εμπρησμούς», είπε.
Η επικεφαλής της πολιτειακής αστυνομίας Κριστίν Νίξον δήλωσε ότι αστυνομικοί ερευνούν αναφορές περί νέων εμπρησμών και ότι οι αρχές βρίσκονται κοντά στη σύλληψη ενός εμπρηστή που κατηγορείται για τις φωτιές στην Γκίπσλαντ, στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας.
Η αστυνομία συνεχίζει την μεγαλύτερη έρευνα για την εξεύρεση εμπρηστών στην ιστορία της χώρας, ενώ πυροσβέστες επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος λεηλασιών στις ζώνες της καταστροφής.
«Λάβαμε ορισμένες αναφορές περί λεηλασιών… εθελοντές (πυροσβέστες) και πολίτες μας είπαν ότι είδαν περίεργους τύπους στις γειτονιές τους», δήλωσε η Νίξον. «Εν μέρει ο λόγος που αποκλείσαμε την πρόσβαση κι αφήνουμε μόνο κατοίκους να επιστρέψουν είναι για να προστατεύσουμε τις υποδομές».
Στο μεταξύ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Μόνο στην πόλη Μέρισβιλ, που ισοπεδώθηκε το Σαββατοκύριακο, έως και 100 από τους περίπου 500 κατοίκους πιστεύεται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με την εφημερίδα The Australia-αριθμός πολύ υψηλότερος από αυτόν που είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε ότι από τις πυρκαγιές απανθρακώθηκαν πάνω από 1.000 σπίτια και 365.000 εκτάρια δάσους, καλλιεργειών και οικισμών. Πάνω από 5.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Η ώρα των ερωτήσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανεστάλη για το υπόλοιπο της εβδομάδας ως ένδειξη πένθους κι αναγνώρισης της καταστροφής. Η μόνη περίσταση που είχε συμβεί κάτι παρόμοιο ήταν στην διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ο βουλευτής Τζο Χόκι στο AAP.
Διεθνής γραμμή επικοινωνίας
Διεθνής γραμμή επικοινωνίας για ερωτήσεις σχετικά με συγγενείς ή φίλους που ζουν σε πυρόπληκτες περιοχές της Βικτώρια λειτουργεί σύμφωνα με ανακοίνωση που φιλοξενείται στον ιστότοπο του Αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, άτομα τα οποία ζουν εκτός Αυστραλίας και ανησυχούν για την ασφάλεια των οικογενειών τους και των συγγενών τους σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές στη Βικτώρια και τα οποία δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί τους απευθείας μπορούν να τηλεφωνούν στον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό στο τηλ: 0061 3 9328 3716. Λόγω του μεγάλου όγκου των τηλεφωνημάτων, θα πρέπει να αναμένονται καθυστερήσεις. Οι πληροφορίες δίνονται μόνο στην αγγλική γλώσσα.
Το προφίλ του δράστη των πυρκαγιών
Ο άνθρωπος, τον οποίο θεωρεί η αυστραλιανή αστυνομία ως ύποπτο για τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου σαββατοκύριακου, ενδέχεται να είναι ένας νεαρός άνδρας και το κίνητρό του να είναι η ανάγκη του για έντονες συγκινήσεις για έλεγχο ή για αναγνώριση, υποστηρίζουν αναλυτές.
Ενδεχομένως να είναι μοναχικός τύπος και να προέρχεται από φτωχή οικογένεια και δεν αποκλείεται να έχει βίαιο παρελθόν.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι ο δράστης είναι δύσκολο να συλληφθεί και να καταδικαστεί.
«Το να βάλει φωτιά ικανοποιεί κάποια ψυχολογική του ανάγκη», εξηγεί ο αναλυτής εγκλημάτων που αφορούν δασικές πυρκαγιές, Ντέιλον Μάλερ, από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Εγκληματολογίας.
Πολλοί εμπρηστές προέρχονται από την περιοχή όπου εκδηλώνεται η πυρκαγιά, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χιθ, ψυχολόγο του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς συμμετέχουν και στις προσπάθειες κατάσβεσης.
«Κάποιοι έχουν αισθήματα ανικανότητας και προβαίνουν σε εμπρησμούς για να αποκτήσουν την αίσθηση του ελέγχου. Μία άλλη κατηγορία έλκεται ψυχολογικά από τη φωτιά και από το θέαμα πραγμάτων που καίγονται. Μία τρίτη κατηγορία έχει την ανάγκη να αναδειχθεί σε ήρωα και έτσι τείνει να βάζει φωτιές για να έχει την ευκαιρία να επιδείξει ηρωισμό», λέει ο Χιθ.
Επίσης υπάρχουν και πολλές γυναίκες εμπρηστές, που συνήθως είναι τρία με τέσσερα χρόνια μεγαλύτερες από τους άνδρες εμπρηστές, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για τους συλληφθέντες και καταδικασθέντες για το συγκεκριμένο έγκλημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr