Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του βασιλιά Αμπντάλα στην Ιορδανία

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκαν σήμερα - Παρασκευή οι ταραχές στην Ιορδανία εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκαν σήμερα - Παρασκευή οι ταραχές στην Ιορδανία εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων. Το μεσημέρι, τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της πτώσης του μονάρχη Αμπντάλα Β' στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι αρχές, που έχουν συλλάβει 158 διαδηλωτές, προειδοποίησαν ότι θα αντιμετωπίσουν σθεναρά κάθε βίαιη κινητοποίηση.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έλαβε σήμερα μέρος στις κινητοποιήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες, κυρίως στην επαρχία, γεγονός που σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς εγείρει το φάσμα μακρόχρονης αστάθειας στο χασεμιτικό βασίλειο, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ και χώρα που συνορεύει με το Ισραήλ. Η σημερινή διαδήλωση στο Αμάν, κοντά στο ναό Χουσέινι, υπήρξε πάντως ειρηνική.

Άοπλοι αστυνομικοί στάθηκαν ανάμεσα το συγκεντρωμένο πλήθος περίπου 4.000 διαδηλωτών που φώναζε συνθήματα ενάντια στο μονάρχη, από μία μικρότερη ομάδα υποστηρικτών του. Τα συνθήματα "Κάτω ο Αμπντάλα" και "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος" κυριάρχησαν στις διαδηλώσεις, με το δεύτερο να παραπέμπει άμεσα στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης. Οι ταραχές ξέσπασαν την Τρίτη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τη τιμή του φυσικού αερίου κατά 53% και της βενζίνης κατά 12%. Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του χθες.

«Ο βασιλιάς Αμπντάλα (Β') οφείλει να αντιληφθεί την κατάσταση και να ανακαλέσει την απόφαση αύξησης των τιμών. Ο ιορδανικός λαός δεν είναι σε θέση να επωμιστεί κι άλλα βάρη», είπε ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων Σέιχ Χαμάμ Σαΐντ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις διαδηλώσεις.

Η πολιτική αστάθεια στην Ιορδανία καταγράφεται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη συγκυρία στην περιοχή, καθώς ο πόλεμος στη Συρία υπάρχει ενδεχόμενο να εξαπλωθεί και πέραν των συνόρων της και το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα.

Νωρίτερα σήμερα, διαδηλωτές αντάλλαξαν πυρά με κυβερνητικές δυνάμεις στις νότιες πόλεις Κάρακ και Ταφίλεχ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Στη βόρεια κωμόπολη Κάραμεχ, το εξοργισμένο πλήθος έκλεισε κεντρικές οδικές αρτηρίες που συνδέουν τη περιοχή με τη πρωτεύουσα Αμάν καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων και πετώντας πέτρες εναντίον αστυνομικών. Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους υπαλλήλους της και τους Σαουδάραβες πολίτες και φοιτητές στην Ιορδανία καλώντας τους να αποφεύγουν το να επισκέπτονται δημόσιους χώρους ή σημεία που οργανώνονται συναθροίσεις και διαδηλώσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν, ο στρατηγός Χουσέιν Μαντζάλιμ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας, δήλωσε ότι οι αρχές μπορεί να αλλάξουν στάση απέναντι στις διαδηλώσεις αν η βία συνεχιστεί. Τόνισε επίσης ότι τις ταραχές εκμεταλλεύονται πρώην κατάδικοι για να διαπράξουν εγκλήματα.

Ωστόσο ο στρατηγός απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ή να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα αποκαταστήσουν την τάξη.

Στο μεταξύ η φυλή Ομάρι, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για το θάνατο του 27χρονου Κάις Ομάρι το βράδυ της Τετάρτης, στη πόλη Ιρμπίντ. Ανέφερε ότι οι αστυνομικοί άνοιξε πυρ ενάντια σε "αθώους πολίτες". Αντίθετα, οι αρχές υποστήριξαν ότι ο άνδρας μαζί με άλλους τέσσερις ανθρώπους, που λένε ότι έφεραν οπλισμό, επιχείρησε να εισβάλει στο αστυνομικό τμήμα της πόλης και ακολούθησε σύγκρουση στην οποία τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί.

Η φυλή ανέφερε ότι δε θα παραλάβει τη σορό του Ομάρι έως ότου αποκαλυφθεί ποιοι ευθύνονται για το θάνατό του. Η αύξηση των τιμών των καυσίμων επήλθε λόγω των μέτρων που κλήθηκε να λάβει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 2 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr