Επιστρέφει στο ΝΑΤΟ η Γαλλία

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η Γαλλία συνεργάστηκε στρατιωτικά με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και συμμετείχε ενεργά με δυνάμεις σε Βοσνία, Κόσσοβο και Αφγανιστάν, ενώ διατηρεί αξιωματικούς-συνδέσμους στο αρχηγείο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το 1949 η Γαλλία βοήθησε στην ίδρυση της Ατλαντικής Συμμαχίας αλλά αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος τον Μάρτιο  1966 εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου με την ΕΣΣΔ και στη συνέχεια ανέπτυξε στενές σχέσεις με χ

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η Γαλλία συνεργάστηκε στρατιωτικά με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και συμμετείχε ενεργά με δυνάμεις σε Βοσνία, Κόσσοβο και Αφγανιστάν, ενώ διατηρεί αξιωματικούς-συνδέσμους στο αρχηγείο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το 1949 η Γαλλία βοήθησε στην ίδρυση της Ατλαντικής Συμμαχίας αλλά αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος τον Μάρτιο  1966 εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου με την ΕΣΣΔ και στη συνέχεια ανέπτυξε στενές σχέσεις με χώρες που βρίσκονταν εκτός της επηροής ΗΠΑ.

Σήμερα και μετά από 43 ολόκληρα χρόνια  η Γαλλία ετοιμάζεται να επιστρέψει ξανά στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει σκληρή κριτική στο εσωτερικό της χώρας για την αμφιλεγόμενη απόφασή του.

Η αποχώρηση της Γαλίας από το ΝΑΤΟ έγινε από τον στρατηγό Ντε Γκολ επί προεδρίας Τζόνσον στις ΗΠΑ και στη σχετική επίσημη επιστολή ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε:

«...Για την ανάκτηση της πλήρους άσκησης της κυριαρχίας σε όλη την επικράτεια...» και έτσι έκλεισε το αρχηγείο ΝΑΤΟ στο Παρίσι ενώ καταργήθηκαν οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα.

Στι 3 και 4 Απριλίου 2009 ο Σαρκοζί και η Μέρκελ θα φιλοξενήσουν την ειδική Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ατλαντικής Συμμαχίας, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την πλήρη επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ.

Η απόφαση του Σαρκοζί αμφισβητείται τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από στελέχη του δικού του κόμματος, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος θα την ανακοινώσει σε ομιλία του εντός των προσεχών ημερών και το ζήτημα θα συζητηθεί σύντομα στο κοινοβούλιο.

Για δεκαετίες επικρατούσε η άποψη ότι η απόφαση του Ντε Γκολ για αποχώρηση με την παράλληλη ανάπτυξη της πυρηνικής ισχύος αποτελούσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανεξάρτητης γαλλικής αμυντικής πολιτικής.

Οι Γάλλοι θεωρούσαν το ΝΑΤΟ ως χώρο ύποπτων αμερικανο-βρετανικών σχεδιασμών και οι Αμερικανοί εκτιμούσαν ότι οι θέσεις της Γαλλίας για την οικοδόμηση μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής άμυνας υπονόμευαν το ΝΑΤΟ.

Η αμοιβαία καχυποψία έφθασε στο ζενίθ επί των ημερών του Ζακ Σιράκ που επιδίωκε να γίνει η Ευρώπη ένα πολιτικό αλλά και στρατιωτικό αντίβαρο των ΗΠΑ.

Ο Σαρκοζί αν και προέρχεται από την πολιτική οικογένεια του ντε Γκολ προσπαθεί να ανατρέψει αυτή τη βασική πολιτική και να βελτιώσει στο έπακρον τις σχέσεις της Γαλλίας με τις ΗΠΑ.

Ο Νικολά Σαρκοζί «ωραιοποιεί» την απόφασή του προτάσσοντας τρία σημεία για την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας:

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσύρουν τις καχυποψίες για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει πιο ενεργά στην άμυνα της Ευρώπης και θα πρέπει να δοθεί ένας αξιοπρεπής ρόλος στη Γαλλία εντός του πλαισίου της Συμμαχίας.

Ειδικά στο πρώτο σημείο της Γαλλικής «απαίτησης» αναφέρθηκε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος ΗΠΑ Τζόε Μπάϊντεν στη Σύνοδο για την Ασφάλεια που διοργανώθηκε στο Μόναχο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και χαιρέτησε θερμά ενδεχόμενη επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ.

Σκληρή κριτική στην απόφαση του Γάλλου προέδρου άσκησε ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού που κατηγορεί τον Σαρκοζί για «παραίτηση από ένα βασικό στοιχείο της γαλλικής ταυτότητας» και ζητά δημοψήφισμα.

Ο κεντρωδεξιός πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε ότι η Γαλλία θα βρεθεί συρρικνωμένη στη διεθνή διπλωματική σκηνή, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητά κοινοβουλευτική ψηφοφορία και επιμένει ότι με την επιστροφή στο ΝΑΤΟ χάνεται η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Πάντως η γαλλική κοινή γνώμη εμφανίζεται σχετικά αδιάφορη και σε περσινή δημοσκόπηση το 38% είπε ναι στην επιστροφή, το 34% είπε όχι και το 28% δήλωσε ουδέτερο.

Τα πολιτικά κόμματα θα προσπαθήσουν να ξανασυσπειρώσουν το λαϊκό αίσθημα σε εναντίωση της απόφασης Σαρκοζί που θα την παρουσιάσουν ως «τραύμα στη γαλλική υπερηφάνεια» και «προδοσία της ιστορίας».

Στον αντίποδα το ΝΑΤΟ θα προσφέρει στη Γαλλία δύο σημαντικές στρατηγικές θέσεις, τη μια στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια και την άλλη στη Λισαβόνα, ενώ εκτιμάται ότι η συνεισφορά των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών στον τομέα των πληροφοριών θα είναι πολύτιμη.

Σήμερα το ΝΑΤΟ διατηρεί 11 ανώτερα στρατηγεία σε 9 χώρες που διοικούνται από περίπου 100 στρατηγούς του ενός μέχρι τεσσάρων αστέρων και οι κορυφαίες θέσεις εξαρτώνται από τη συμμετοχή στα έξοδα της Συμμαχίας, το ρόλο της κάθε χώρας στις επιχειρήσεις, τη συμμετοχή στις ΝΑΤΟϊκές πυρηνικές δυνάμεις και στην προέλευση των 15.000 αξιωματικών και στελεχών του αρχηγείου.

Οι ΗΠΑ κρατούν τρεις  θέσεις στρατηγών 4 αστέρων και δύο θέσεις ανώτατων διοικητών, ενώ Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία μοιράζονται τις άλλες τέσσερις  θέσεις των στρατηγών 4 αστέρων.

Η απόφαση του Σαρκοζί έρχεται σε περίοδο που ο Πρόεδρος ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πιέζει τους συμμάχους για αποστολή περισσοτέρων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, όπου ήδη η Γαλλία διατηρεί 2.800 άνδρες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr