Γερμανία: Συζήτηση για να τεθεί εκτός νόμου το ναζιστικό κόμμα NPD
04.12.2012
21:26
Θεωρείται ευρέως ρατσιστικό, αντισημιτικό και ρεβιζιονιστικό κόμμα, με στενούς δεσμούς με βίαιες νεοναζιστικές οργανώσεις
Την απόφαση αν θα θέσουν εκτός νόμου το ακροδεξιό, νεοναζιστικό κόμμα NPD θα συζητήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη οι ηγεσίες των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, μία δεκαετία αφότου μια πρώτη απόπειρα απέτυχε επειδή μυστικοί πράκτορες είχαν διεισδύσει στην οργάνωση και είχαν φτάσει στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας της.
Οι Γερμανοί πολιτικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα πρέπει να ζητήσουν την απαγόρευση του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, γνωστού με το ακρωνύμιο NPD, καθώς φοβούνται ότι μια ενδεχόμενη νέα δικαστική εμπλοκή του θέματος θα ισχυροποιούσε, αντί να αποδυναμώσει, τους νεοναζιστές.
Το NDP, που ιδρύθηκε το 1964 και αυτοχαρακτηρίζεται "πατριωτική δύναμη", θεωρείται ευρέως ρατσιστικό, αντισημιτικό και ρεβιζιονιστικό κόμμα, με στενούς δεσμούς με βίαιες νεοναζιστικές οργανώσεις.
Οι υπουργοί Εσωτερικών των 16 κρατιδίων της Γερμανίας θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη στην πόλη Ροστόκ για να συζητήσουν το θέμα και να λάβουν μια απόφαση. Την Πέμπτη θα ακολουθήσει η ψηφοφορία μεταξύ των πρωθυπουργών των κρατιδίων.
Ένα πρώην υψηλόβαθμο μέλος του κόμματος διατηρούσε δεσμούς με έναν τρομοκρατικό πυρήνα, τα μέλη του οποίου δολοφόνησαν τουλάχιστον οκτώ Τούρκους, έναν Έλληνα και μία αστυνομικίνα από το 2000 μέχρι το 2007.
Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ διστάζει να κινήσει τη διαδικασία δικαστικής απαγόρευσης του NPD καθώς φοβάται ότι το κόμμα μπορεί να προσφύγει αρχικά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας και κατόπιν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να πετύχει την άρση της απαγόρευσης.
Για να τεθεί εκτός νόμου το NPD η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι, ακόμη και αν το κόμμα δεν συνηγορεί ανοιχτά υπέρ της βίας, απειλεί τη δημοκρατία τηρώντας μια "ενεργά επιθετική, μαχητική" στάση απέναντι στο κράτος.
Το 2003 η προσπάθεια απαγόρευσης του NPD απέτυχε όταν αποκαλύφθηκε ότι πληρωμένοι πληροφοριοδότες και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είχαν διεισδύσει στην ιεραρχία του. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα γιατί δεν μπορούσε να καθορίσει σε ποιο βαθμό οι πράκτορες είχαν επηρεάσει τις ενέργειες του κόμματος. Ταυτόχρονα, οι γερμανικές αρχές τότε ήταν απρόθυμες να δημοσιοποιήσουν την ταυτότητα των πρακτόρων αυτών.
Ο νομικός Γκίντερ Φράνκενμπεργκ, που είχε εργαστεί στην προηγούμενη υπόθεση κατά του NPD, προειδοποίησε ότι άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα θα μπορούσε να προσδώσει στο κόμμα μια επίφαση νομιμότητας. Οι συνέπειες, τόνισε, θα μπορούσαν να είναι σοβαρές: "Αν το NPD τρομοκρατεί όσους σκέφτονται διαφορετικά, η αστυνομία μπορεί απλώς να πει στο μέλλον ότι αυτά που κάνει το κόμμα είναι νόμιμα".
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αρχές των κρατιδίων έχουν συντάξει ένα φάκελο περίπου 1.000 σελίδων που περιλαμβάνει 2.649 έγγραφα, όπως ομιλίες, ανακοινώσεις τύπου και άλλα στοιχεία. Επιμένουν ότι οι πληροφοριοδότες δεν είναι πλέον ενεργοί και επομένως το υλικό αυτό δεν έχει επηρεαστεί καθ' οιονδήποτε τρόπο από αυτούς.
Το NPD εκπροσωπείται σε τοπικά κοινοβούλια δύο κρατιδίων —πράγμα που σημαίνει ότι δικαιούται κρατική χρηματοδότηση— αλλά δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 5% ώστε να αναδείξει βουλευτές και στην ομοσπονδιακή βουλή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr