Ναπολιτάνο - Μόντι: Στο τραπέζι η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία

Η συνάντηση, τυπικά, αφιερώθηκε, στον καθορισμό της συνολικής πορείας της κυβερνητικής κρίσης, η οποία θα πρέπει να επισημοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στο μέγαρο Κυρηνάλιο.

Η συνάντηση, τυπικά, αφιερώθηκε, στον καθορισμό της συνολικής πορείας της κυβερνητικής κρίσης, η οποία θα πρέπει να επισημοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή.

Είναι, όμως, σαφές, ότι το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η μελλοντική στάση του σημερινού τεχνοκράτη πρωθυπουργού: αν θα θελήσει, τελικά, να εισέλθει άμεσα, δηλαδή, στην πολιτική αρένα.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια: τα κυριότερα, αφορούν μια συμμετοχή του Μόντι στην προεκλογική εκστρατεία, ως υποψήφιου πρωθυπουργού όλης της κεντροαριστεράς, ή και η δημιουργία, μιας μόνο, κεντρώας «λίστας Μόντι». Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξει μια έξωθεν στήριξη του τεχνοκράτη πρωθυπουργού σε μετριοπαθείς, χριστιανοδημοκρατικές δυνάμεις ή ακόμη και μια ασυνήθιστη κίνηση για τα ιταλικά πολιτικά δεδομένα: να υποβληθεί στα κόμματα του κεντροδεξιού χώρου, ένα είδος «προγράμματος Μόντι», οι κατευθυντήριες γραμμές της μελλοντικής οικονομικής διαχείρισης και τα πρώτα μέτρα προς έγκριση, μετά τις εκλογές . Αν οι πολιτικές δυνάμεις δεχθούν την πολιτική αυτή πλατφόρμα, τότε ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός, μπορεί να αποφασίσει να μετατραπεί οριστικά σε «επαγγελματία πολιτικό».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο μεταξύ, συνεχίζει να τάσσεται, πλέον, υπέρ της υποψηφιότητας Μόντι: «ο πρωθυπουργός μας συμμερίζεται τις αξίες και τα ιδεώδη μας. Αν απαντήσει θετικά στην έκκλησή μου να τεθεί επικεφαλής των μετριοπαθών δυνάμεων, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε μια ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο «Καβαλιέρε».

Σαφώς διαφορετικό το κλίμα στην κεντροαριστερά: «δεν ανησυχώ για την όποια, τελική απόφαση του Μάριο Μόντι», δηλώνει επισήμως ο υποψήφιος πρωθυπουργός των προοδευτικών και γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

«Θα ήταν καλύτερα όμως να παρέμενε 'super partes' (δηλαδή ουδέτερος), σε ένα ανώτερο επίπεδο από αυτό των δυνάμεων που συμμετέχουν στην πολιτική διαμάχη», προσθέτει.

Στην πραγματικότητα, οι «Δημοκρατικοί» φοβούνται ότι μετά τη δυναμική υποστήριξη που εξασφάλισαν στην κυβέρνηση τεχνοκρατών επί ένα χρόνο ( πολύ πιο σταθερά από ό,τι έκανε η μπερλουσκονική κεντροδεξιά) τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν στην αντιπολίτευση εξαιτίας μιας απρόσμενης «αντικατάστασης» του Μπερλουσκόνι από τον ίδιο τον Μόντι.

Σε περίπτωση που ο σημερινός επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης δεχθεί την πρόταση να ηγηθεί των συντηρητικών δυνάμεων, η πιο πιθανή εναλλακτική για την κεντροαριστερά ( που σήμερα συγκεντρώνει το 40% στην πρόθεση ψήφου) θα είναι η ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού της προφίλ με «πάγωμα» της σκληρής λιτότητας και έμφαση στην εργασία και στην ανάπτυξη. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr