Υπέρ της αναθεώρησης του ειρηνιστικού Συντάγματος οι Ιάπωνες βουλευτές

Τα τρία τέταρτα των βουλευτών που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές του Σαββατοκύριακου στην Ιαπωνία λένε ότι τάσσονται υπέρ της τροποποίησης του Άρθρου 9 του ιαπωνικού Συντάγματος που αποκηρύσσει τον πόλεμο,  μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Τα τρία τέταρτα των βουλευτών που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές του Σαββατοκύριακου στην Ιαπωνία λένε ότι τάσσονται υπέρ της τροποποίησης του Άρθρου 9 του ιαπωνικού Συντάγματος που αποκηρύσσει τον πόλεμο,  μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Για να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται να υπάρχει πλειοψηφία δύο τρίτων στην κάτω βουλή, που έχει 480 μέλη. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να υποστηριχθεί από ένα αντίστοιχο ποσοστό μελών της άνω βουλής.

Από τα 480 μέλη που κέρδισαν στις εκλογές της Κυριακής για την κάτω βουλή οι 454 είχαν απαντήσει στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε το Κιόντο κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Εξ όσων απάντησαν, το 46% τάχθηκε υπέρ της πλήρους τροποποίησης του Συντάγματος ενώ το 30% τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης ενός μέρους του, περιλαμβανομένου του Άρθρου 9, σύμφωνα με την έρευνα του Κιόντο.

«Ο αριθμός αντανακλά σαφώς το αποτέλεσμα της εδαφικής διένεξης με την Κίνα» για μια ομάδα νησιών και νησίδων στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, σχολίασε ο Μινόρου Μορίτα, ένας πολιτικός αναλυτής που εδρεύει στο Τόκιο. «Η διένεξη αναζωπύρωσε τον υπερεθνικισμό».

Η αγορά ορισμένων από τα νησιά Σενκάκου από τον ιδιώτη που είχε τίτλους ιδιοκτησίας τους από μέρους της Ιαπωνίας πυροδότησε αντιιαπωνικές διαδηλώσεις σε δεκάδες κινεζικές πόλεις. Τα νησιά αυτά διεκδικούνται επίσης από την Κίνα και την Ταϊβάν, όπου αποκαλούνται Ντιαογιού και Τιοαγουτάι, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κιόντο, υπέρ μερικότερων τροποποιήσεων άλλων διατάξεων του Συντάγματος πέραν του Άρθρου 9 τάχθηκε το 16% των βουλευτών ενώ το 5% αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε αναθεώρησή του.

Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας, το οποίο είχε καταρτιστεί το 1947, έγραψαν οι ΗΠΑ, μετά την ήττα της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άρθρο 9 ορίζει πως ο ιαπωνικός λαός «αποκηρύσσει διαπαντός τον πόλεμο ως κυριαρχικό δικαίωμα ενός έθνους και την απειλή της χρήσης βίας ως μέσο για την επίλυση διεθνών διενέξεων».

Η έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων αποκάλυψε επίσης πως το 81% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της άρσης της αυτοεπιβληθείσας απαγόρευσης του δικαιώματος της Ιαπωνίας στην συλλογική αυτοάμυνα.

Βάσει του Συντάγματος ένα ιαπωνικό πολεμικό πλοίο π.χ. δεν μπορεί να σπεύσει σε βοήθεια ενός συμμάχου εάν αυτός δέχεται επίθεση από δυνάμεις μιας τρίτης χώρας.

Πάντως τον Δεκέμβριο του 2003, παρά την αντίθεση της πλειονότητας των Ιαπώνων, το Τόκιο είχε στείλει άνδρες των ένοπλων δυνάμεών του στο Ιράκ. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που αναπτύχθηκε ο ιαπωνικός στρατός σε εμπόλεμη ζώνη μετά το τέλος του Β' ΠΠ.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ένας εθνικιστής που τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές πως θα επιδιώξει να διευρύνει τις δυνατότητες του στρατού και των ρόλων που μπορεί να παίξει και θα επανεξετάσει το θέμα της συλλογικής αυτοάμυνας.

Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας δεν έχει τροποποιηθεί ποτέ ως σήμερα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr