«Δεν θα υπάρξει τέλος στον πόλεμο στην Συρία»

«Όσο οι δύο πλευρές αρνούνται να συνομιλήσουν δεν θα υπάρξει τέλος στον πόλεμο», δήλωσε ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας Λάχνταρ Μπραχίμι

Ο διαπραγματευτής της διεθνούς κοινότητας για την ειρήνη στη Συρία απηύθυνε σήμερα έκκληση στις χώρες που βρίσκονται έξω από τη σύγκρουση να φέρουν τα αντιμαχόμενα μέρη στο τραπέζι των συνομιλιών, προειδοποιώντας πως η χώρα κινδυνεύει να γίνει ένα κράτος στο οποίο θα κυβερνούν οι πολέμαρχοι εκτός αν δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Ο Λάχνταρ Μπραχίμι, που κληρονόμησε αυτό που φαίνεται ως αδύνατη αποστολή να φέρει ένα τέλος στον πόλεμο αφότου ο προκάτοχός του Κόφι Άναν παραιτήθηκε τον Ιούλιο, έχει ξεκινήσει εντατική διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

Πέρασε πέντε ημέρες την περασμένη εβδομάδα στη Δαμασκό, όπου συνάντησε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Σάββατο επισκέφθηκε τους βασικούς διεθνείς υποστηρικτές του Άσαντ στη Μόσχα και την Κυριακή πήγε στο Κάιρο, όπου ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο ηχηρούς αντιπάλους του Άσαντ.

"Το πρόβλημα είναι πως οι δύο πλευρές δεν μιλούν η μία στην άλλη", είπε. "Εδώ ακριβώς χρειάζεται βοήθεια απέξω".

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Μπραχίμι --το οποίο κληρονόμησε από τον Άναν και συμφωνήθηκε επί της αρχής στη Γενεύη τον Ιούνιο--, φαίνεται πως έχει το μοιραίο ελάττωμα ότι δεν κάνει καμία αναφορά στο κατά πόσον ο Άσαντ θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Οι αντίπαλοι του σύρου ηγέτη --που έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου και ανατολικού τμήματος της χώρας τους τελευταίους έξι μήνες--, λένε ότι δεν θα σταματήσουν να πυροβολούν και δεν θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες εκτός εάν ο Άσαντ φύγει, και έχουν απορρίψει σε μεγάλο βαθμό την πρωτοβουλία του Μπραχίμι.

Ωστόσο ο Μπραχίμι λέει πως το σχέδιό του είναι το μοναδικό πάνω στο τραπέζι και προβλέπει "κόλαση" αν οι χώρες δεν ωθήσουν και τις δύο πλευρές να συνομιλήσουν.

"Η κατάσταση στη Συρία είναι άσχημη, πολύ, πολύ άσχημη και χειροτερεύει, και ο ρυθμός επιδείνωσης αυξάνεται", δήλωσε ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους.

"Ο κόσμος μιλάει για μια Συρία που διαμελίζεται σε μικρά κράτη... Δεν θα συμβεί αυτό. Αυτό που θα συμβεί είναι μια σομαλοποίηση: πολέμαρχοι". Η Σομαλία παραμένει χωρίς πραγματική κεντρική κυβέρνηση μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 1991.

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία που μετρά 21 μήνες και είναι η πιο μακρά και πιο φονική από τις εξεγέρσεις που ξεκίνησαν να σαρώνουν τον αραβικό κόσμο πριν από δύο χρόνια.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης είπαν σήμερα πως πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στη σουνιτική συνοικία Ντέιρ Μπάαλμπεχ της Χομς, η οποία κατελήφθη χθες από τα κυβερνητικά στρατεύματα έπειτα από πολυήμερες μάχες, αν και δεν είναι ακόμη δυνατό να επαληθευτούν ισχυρισμοί για "σφαγή" στη συνοικία. Το αντιπολιτευόμενο Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε πως έχει τεκμηριώσει τις συνοπτικές εκτελέσεις 17 ανδρών.

"Ήταν νέοι και γέροι, κυρίως εκτοπισμένοι που κατέφυγαν στην Ντέιρ Μπάαλμπεχ από κεντρικούς τομείς της Χομς", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Δίκτυο. Σκηνές βίντεο που τράβηξαν ακτιβιστές δείχνουν τα πτώματα οκτώ ανδρών που φαίνεται να φέρουν τραύματα από σφαίρες στο πρόσωπο και το κεφάλι.

Καθώς οι συριακές αρχές επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς σε ανεξάρτητα μέσα που βρίσκονται επί τόπου, οι σκηνές αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Ο Νατζάτι Ταγιάρα, βετεράνος πολιτικός της αντιπολίτευσης από τη Χομς που βρίσκεται σε επαφή με την πόλη, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως οι κάτοικοι εκτιμούν ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να φθάνει τους 260, αν και η περιοχή έχει αποκλειστεί από κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους παραστρατιωτικούς.

"Φοβάμαι πως έχουμε δει μια σφαγή στην Ντέιρ Μπάαλμπεχ και μια στρατιωτική υποχώρηση των ανταρτών λόγω της έλλειψης οργάνωσής τους. Χρειάζονταν πυρομαχικά εδώ και πολύ καιρό και στο τέλος τούς τελείωσαν", είπε.

"Οι επικοινωνίες είναι δύσκολες και προσπαθούμε να βάλουμε μαζί τα κομμάτια για το τι έγινε στο Ντέιρ Μπάαλμπεχ. Μέχρι τώρα ξέρουμε πως οι δυνάμεις του καθεστώτος μπήκαν μέσα μετά την αποχώρηση των ανταρτών και εκτέλεσαν συνοπτικά δεκάδες ανθρώπους, περιλαμβανομένων αμάχων".

Ο Ταγιάρα είπε πως η πτώση της Ντέιρ Μπάαλμπεχ υπονόμευσε τις γραμμές εφοδιασμού των περιοχών που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες μέσα στην πόλη.

Ο Μπιλάλ αλ-Χόμσι, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης στην Παλιά Χομς, είπε πως πολεμικά αεροσκάφη MiG βομβάρδισαν την περιοχή στη διάρκεια της νύχτας και πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς έπληξαν στην περιοχή της αλ-Χαλιντίγια, μια σουνιτική συνοικία υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Στο βορρά, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως μαχητές περικύκλωσαν μια βάση αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού, νότια της διαφιλονικούμενης πόλης. Στην περιοχή σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις και μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών κοντά στη βάση στην προσπάθεια να σπάσουν την πολιορκία.

Στη βόρεια πόλη Αζάζ, όπου ακτιβιστές είπαν πως 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν έξι σπίτια καταστράφηκαν από αεροπορικά πλήγματα, οι νεκροθάφτες άρχισαν ήδη να σκάβουν τάφους για τα επόμενα θύματα.

"Ξέρουμε πως το αεροπλάνο θα έρθει να μας κτυπήσει, έτσι προετοιμαζόμαστε", είπε ο Άμπου Σουλάιμαν, ένας από αυτούς, στο κοιμητήριο Σέιχ Σάαντ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr