Στα σκουπίδια καταλήγουν τα μισά τρόφιμα του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών της Βρετανίας, το 30% με 50% από τα συνολικά τέσσερα δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο ετησίως πηγαίνουν στα σκουπίδια.

Τα μισά τρόφιμα που παράγονται ετησίως πετιούνται στο κάδο των αχρήστων , σύμφωνα με βρετανική έρευνα που μεταδίδει το δίκτυο BBC.

H καταναλωτική μανία των ανθρώπων αλλά και ο λανθασμένος τρόπος αποθήκευσης τροφίμων ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την δραματική αυτή κατάσταση, την ώρα που το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού- δηλαδή πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι- ζουν υπό καθεστώς ακραίας φτώχειας.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών της Βρετανίας, το 30% με 50% από τα συνολικά τέσσερα δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο ετησίως πηγαίνουν στα σκουπίδια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Τιμ Φοξ, η ποσότητα της τροφής που καταλήγει στον κάδο των αχρήστων ολοένα και αυξάνεται.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τεράστιες ποσότητες νερού, ίσες με 550 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα , χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια σιτηρών τα οποία ποτέ δεν φτάνουν στο πιάτο μας.
Το Ινστιτούτο προειδοποιεί επίσης πως η ζήτηση νερού για την παραγωγή τροφίμων μπορεί να φτάσει τα 10 έως 13 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο έως το 2050.

«Καθώς το νερό, η γη αλλά και τα ενεργειακά αποθέματα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανθρώπινες ανάγκες, οι επιστήμονες θα πρέπει να βρουν άμεσα αποτελεσματικούς  τρόπους για την καλλιέργεια, μεταφορά και αποθήκευση των τροφίμων», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr