Χαμηλή ζήτηση για προϊόντα πλαστικής συσκευασίας

Φθίνουσα πορεία εμφανίζει η ζήτηση για τα προϊόντα πλαστικής συσκευασίας, που προορίζονται για βιομηχανική χρήση, καθώς, όπως αναφέρεται σε μελέτη της Hellastat ΑΕ, που εξετάζει την εγχώρια αγορά των επιχειρήσεων του εν λόγω κλάδου, το 2011, η βιομηχανική δραστηριότητα υποχώρησε περαιτέρω κατά 8,2%....

Φθίνουσα πορεία εμφανίζει η ζήτηση για τα προϊόντα πλαστικής συσκευασίας, που προορίζονται για βιομηχανική χρήση, καθώς, όπως αναφέρεται σε μελέτη της Hellastat ΑΕ, που εξετάζει την εγχώρια αγορά των επιχειρήσεων του εν λόγω κλάδου, το 2011, η βιομηχανική δραστηριότητα υποχώρησε περαιτέρω κατά 8,2%.
 
Επίσης, όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι καταναλωτές περιορίζονται στην αγορά, κυρίως, των απαραίτητων προϊόντων, επιλέγοντας μικρές ποσότητες και πραγματοποιώντας χαμηλότερες δαπάνες.
 
 «Άμεση συνέπεια αποτέλεσε η περαιτέρω υποχώρηση της παραγωγής του κλάδου κατά 5,1%. Ωστόσο, τα έσοδα ενισχύθηκαν, καθώς η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών οδήγησε τις εταιρείες σε αύξηση των τιμών των προϊόντων τους, επιφέροντας, ωστόσο, κάμψη των αποτελεσμάτων και των περιθωρίων κέρδους. Η άνοδος των πωλήσεων τροφοδοτήθηκε και από την αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό, όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες.
 
Η σημαντική άνοδος των τιμών των πρώτων υλών, τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησε σε αύξηση του κόστους παραγωγής, με συνέπεια τον περιορισμό των περιθωρίων κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας εταιρειών, που δεν μπορούν να μετακυλίσουν τις μεταβολές αυτές στις τιμές των προϊόντων τους», επισημαίνει η Hellastat.
 
Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου
 
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 102 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα, που προκύπτουν, συνοψίζονται στα εξής:
 
Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών πλαστικής συσκευασίας συνέχισε την ανοδική πορεία της προηγούμενης χρονιάς, φθάνοντας στα 758,60 εκατ. ευρώ (+4,5%). Το 57% των εταιρειών κατέγραψε ενισχυμένα έσοδα, συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση.
 
Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) κατέγραψαν ελαφρά άνοδο 1,9%, στα 74 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων σταθεροποιήθηκαν στα 7,20 εκατ. ευρώ.
 
Το μέσο περιθώριο μικτού κέρδους, το 2011, μειώθηκε κατά μία περίπου μονάδα στο 15,7%. Όπως προαναφέρθηκε, καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών, επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων.
 
Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ διατηρήθηκε στο περυσινό επίπεδο του 9,1%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ υπέστη ήπια κάμψη, διαμορφούμενο στο 1,2%.
 
Η κεφαλαιακή μόχλευση, το 2011, βελτιώθηκε οριακά σε 1,2 προς 1. Όμως, η κάλυψη τόκων από λειτουργικά κέρδη υποχώρησε στις 3 φορές.
 
Η γενική ρευστότητα παρέμεινε στο 1,3, ενώ η άμεση υπέστη ελαφρά υποχώρηση σε 1,01.
 
Ο εμπορικός κύκλος εμφανίζεται διαχρονικά στις 100 περίπου ημέρες, γεγονός που δεικνύει ανάγκες για χρηματοδότηση, μέσω κεφαλαίου κίνησης.
 
Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων υποχώρησε περαιτέρω στο 1,9% από 2,3%, την προηγούμενη χρήση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr