Κίνα: Η πολιτική του ενός παιδιού δημιούργησε λιγότερο κοινωνικούς ενηλίκους

Το γεγονός αυτό συνιστά μειονέκτημα όσον αφορά τις καινοτομίες και τη δημιουργία επιχειρήσεων...

Σύμφωνα με  μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στις ΗΠΑ, η υποχρεωτική πολιτική του ενός παιδιού, που έχει θεσπίσει από το 1979 η Κίνα, έχει δημιουργήσει λιγότερο κοινωνικούς ενηλίκους και λιγότερο πρόθυμους να αναλάβουν κινδύνους. Το γεγονός αυτό συνιστά μειονέκτημα όσον αφορά τις καινοτομίες και τη δημιουργία επιχειρήσεων.

Η έρευνα βασίζεται σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 421 ανδρών και γυναικών στο Πεκίνο, μερικοί από τους οποίους γεννήθηκαν πριν ισχύσει αυτή η νέα πολιτική και άλλοι --όλοι μοναχοπαίδια-- λίγο μετά. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια σειρά από οικονομικά παιγνίδια.

Οι ερευνητές του Πανπεπιστημίου Μόνας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτή την έρευνα, διαπίστωσαν πως αυτοί που γεννήθηκαν μετά το 1979 --μοναχοπαίδια-- ήταν πιο απαισιόδοξοι, πιο τεντωμένοι, λιγότερο ευσυνείδητοι, λιγότερο ανταγωνιστικοί και λιγότερο διατεθειμένοι να αναλάβουν κινδύνους απ' ό,τι αυτοί που ήρθαν στον κόσμο πριν απ' αυτούς και που μεγάλωσαν με αδελφούς και αδελφές.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση "Science", ενισχύουν προηγούμενες αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες η κινεζική πολιτική του ενός παιδιού, η οποία περιόρισε πολύ τη δημογραφική ανάπτυξη, επηρεάζει την οικονομία της χώρας.

Άλλες έρευνες έχουν αποδώσει στην πολιτική αυτή τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

Η απέχθεια για τον κίνδυνο μπορεί έτσι να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία καθώς υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι έτοιμοι να δημιουργήσουν επιχειρήσεις, εκτιμά η Λάιζα Κάμερον του πανεπιστημίου Μόνας, που ήταν επικεφαλής της έρευνας αυτής.

"Τα δεδομένα μας δείχνουν πως τα πρόσωπα που γεννήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής του ενός παιδιού απασχολούνται λιγότερο συχνά σε εργασίες που εμπεριέχουν περισσότερους κινδύνους, όπως οι προσωπικές επιχειρήσεις", διευκρινίζει.

Αυτή η απέχθεια για τον κίνδυνο "μπορεί να έχει συνέπειες για την Κίνα σε όρους μείωσης της ικανότητας του επιχειρείν", εκτιμά η ερευνήτρια αυτή.

Σύμφωνα με μια επίσημη κινεζική εκτίμηση που έγινε το 2011, η πολιτική του ενός παιδιού, που εφαρμόσθηκε αυστηρά για να περιορίσει το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού, εμπόδισε 400 εκατομμύρια γεννήσεις.

Η Κίνα έχει σήμερα 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους. Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να χαλαρώσει αυτή την πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr