Δύο Γάλλοι κατάφεραν να διαφύγουν από ισλαμιστές αντάρτες στην Αλγερία

Δύο Γάλλοι κατάφεραν να διαφύγουν από ισλαμιστές αντάρτες στην Αλγερία

Οι γαλλικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με δύο Γάλλους που κατάφεραν να διαφύγουν από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας, όπου ισλαμιστές αντάρτες τους κρατούσαν ομήρους μαζί με εκατοντάδες άλλους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

Δύο Γάλλοι κατάφεραν να διαφύγουν από ισλαμιστές αντάρτες στην Αλγερία
Οι γαλλικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με δύο Γάλλους που κατάφεραν να διαφύγουν από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας, όπου ισλαμιστές αντάρτες τους κρατούσαν ομήρους μαζί με εκατοντάδες άλλους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

"Είχαμε νέα από τους δύο που επέστρεψαν", δήλωσε ο υπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, χωρίς να διευκρινίσει αν οι δύο άντρες έχουν επιστρέψει στη Γαλλία.

Ο Βαλς είπε ακόμα πως οι γαλλικές αρχές δεν έχουν πληροφορίες για άλλους δύο Γάλλους που πιστεύεται ότι κρατούνταν όμηροι.

"Οσο για τους άλλους δύο, αν υπάρχουν άλλοι δύο...ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες εντός του πρωινού", τόνισε και πρόσθεσε πως υπήρχαν πολύ λίγοι Γάλλοι στις εγκαταστάσεις αυτές, που βρίσκονται σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων νότια του Αλγερίου.



Κλείσιμο
Συγκεχυμένες πληροφορίες για την στρατιωτική επιχείρηση 

Οι χώρες πολίτες των οποίων βρίσκονταν όμηροι μαζί με δεκάδες Αλγερινούς σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία καταδίκασαν σήμερα τον βαρύ απολογισμό της επιχείρησης των αλγερινών δυνάμεων εναντίον των ισλαμιστών απαγωγέων.

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε συγκεκριμένος επίσημος απολογισμός για την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των εγκαταστάσεων στο 'Αιν Αμένας στη Σαχάρα και για το αν ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Σύμφωνα με το αλγερινό επίσημο πρακτορείο APS, στη διάρκεια της επιχείρησης, οι στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχο τους μόνο το "κεντρικό σημείο" των εγκαταστάσεων όπου βρίσκονταν οι περισσότεροι όμηροι. Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως οι εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι περικυκλωμένες από τον στρατό.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Επικοινωνίας της Αλγερίας Μοχάμεντ Σαΐντ είχε ανακοινώσει πως η στρατιωτική επιχείρηση επέτρεψε να "ελευθερωθούν μέχρι τώρα αρκετοί όμηροι, Αλγερινοί και ξένοι. Ο ίδιος δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία, είπε μόνο πως "δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες".

"Μεγάλος αριθμός τρομοκρατών που προσπάθησε να διαφύγει σε γειτονική χώρα εξουδετερώθηκε", πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες των αλγερινών αρχών, οι ισλαμιστές προέρχονταν από τη γειτονική Λιβύη.

Οι δυτικές πρωτεύουσες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την τύχη των πολιτών τους που κρατούνταν όμηροι, ως αντίποινα για τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι, από ομάδα ισλαμιστών, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα.

"Νομίζω πως πρέπει να προετοιμαστούμε για άσχημα νέα", τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η κρίση "παίρνει δραματικές διαστάσεις".

Η Ουάσινγκτον διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τα σχέδια των αλγερινών αρχών.

Η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η αλγερινή επιχείρηση, ενώ η Ιταλία καταδίκασε την απαγωγή, χαρακτηρίζοντάς την "απαίσια τρομοκρατική πράξη".

Από την πλευρά του ο αλγερινός υπουργός δικαιολόγησε την στρατιωτική επιχείρηση λέγοντας πως οι αρχές του Αλγερίου προσπάθησαν να βρουν ειρηνική λύση, αλλά "οι βαριά οπλισμένοι ισλαμιστές ήθελαν να διαφύγουν σε άλλη χώρα παίρνοντας μαζί τους ξένους ομήρους".

Σύμφωνα με το πρακτορείο APS, 600 Αλγερινοί απελευθερώθηκαν, αλλά από τους ξένους ομήρους μόνο ένας Γάλλος, δύο Βρετανοί και ένας Κενυάτης.

Εκπρόσωπος των ισλαμιστών τόνισε ότι 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση: 34 όμηροι και 15 απαγωγείς.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε πως τρεις από τους 17 ιάπωνες πολίτες που κρατούνταν όμηροι είναι ασφαλείς.

Η ιαπωνική εταιρία JGC ενημέρωσε για την τύχη των υπαλλήλων της που βρίσκονταν στις αλγερινές εγκαταστάσεις την κυβέρνηση του Τόκιο, χωρίς να διευκρινίσει αν οι τρεις Ιάπωνες απελευθερώθηκαν ή είχαν καταφέρει να διαφύγουν νωρίτερα.

Για την τύχη των άλλων 14 οι πληροφορίες είναι αντιφατικές.

"Σώος και αβλαβής" είναι ένας Ιρλανδός που βρισκόταν στο εργοστάσιο, ανακοίνωσαν οι ιρλανδικές αρχές.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων ανακοίνωσε πως περίπου είκοσι πολίτες εργάζονταν στο 'Αιν Αμένας και από αυτούς ένα κατάφεραν να διαφύγει πριν την επιχείρηση του αλγερινού στρατού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης