Πακιστάν: Άνοιξαν πυρ εναντίον γυναικών που έκαναν εμβόλια για την πολιομυελίτιδα

Οι εκστρατείες για την εξάλειψη της ασθένειας αντιμετώπισαν αντίσταση λόγω φημών ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μειώνουν τη γονιμότητα

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε εργαζόμενες στις υπηρεσίες υγείας οι οποίες εμβολίαζαν πολίτες για την πολιομυελίτιδα στην περιοχή Σουάμπι, στην επαρχία Χάιμπερ-Παχτούνχβα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν σήμερα, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό ο οποίος φρουρούσε τις εργαζόμενες αυτές, δήλωσε αξιωματούχους.

Το επεισόδιο, έγινε την δεύτερη ημέρα της νέας εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οξείας αυτής μολυσματικής πάθησης, που είχε διακοπεί τον περασμένο μήνα έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον των εργαζομένων.

«Τρεις μασκοφόροι άνδρες, που επέβαιναν σε μία μοτοσικλέτα, άνοιξαν πυρ εναντίον της ομάδας εργαζομένων των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή Γκούλου Ντέρι», είπε ένας αστυνομικός, ο Ουάλιντ Χαν, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο τηλεφωνικά. «Οι δύο γυναίκες εργαζόμενες δεν τραυματίστηκαν, αλλά ένας αστυνομικός που τις συνόδευε σκοτώθηκε».

Οι αρχές του Πακιστάν αποφάσισαν να αναπτύξουν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας για να προστατεύουν τους εργαζόμενους των υπηρεσιών υγείας αφού εννέα εξ αυτών δολοφονήθηκαν τον περασμένο μήνα στο Καράτσι, το σημαντικό λιμάνι του νότου, και τη βορειοδυτική ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η τριήμερη εκστρατεία καταπολέμησης της πολιομυελίτιδας άρχισε σε επιλεγμένες περιοχές την Δευτέρα, αφού αξιωματικοί του στρατού και αξιωματούχοι των κατά τόπους αρχών συμφώνησαν να παράσχουν ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας εμβολιασμού Μαχζάρ Νισάρ δήλωσε χθες ότι η κεντρική κυβέρνηση απεμπόλησε το σχέδιό της να προχωρήσει σε μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού ώστε να επιτρέψει στις τοπικές αρχές να αποφασίζουν πότε και πώς είναι ασφαλές να προχωρήσει η προσπάθεια.

Το Πακιστάν είναι μια από τις τρεις τελευταίες χώρες του κόσμου που πασχίζουν να εξαλείψουν την πολιομυελίτιδα.

Οι εκστρατείες όμως για την εξάλειψη της ασθένειας, που προκαλεί παράλυση, αντιμετώπισαν αντίσταση λόγω φημών ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μειώνουν τη γονιμότητα. Οι αντάρτες Ταλιμπάν κατηγορούν από την πλευρά τους τις οργανώσεις αρωγής ότι χρησιμοποιούν τις εκστρατείες αυτές προκειμένου να συλλέγουν πληροφορίες που μεταβιβάζουν στις μυστικές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr