Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Β. Κορέα

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Β. Κορέα

Μετά τις πολεμικές απειλές της Πιονγκγιάνγκ εναντίον Σεούλ και Ουάσινγκτον

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας  για τη Β. Κορέα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Πέμπτη και να ξεκινήσει συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών για τη Βόρεια Κορέα, μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για νέες κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ με αφορμή τις πυρηνικές δοκιμές, αλλά και τις απειλές με πόλεμο που εκτόξευσε προς τη Νότια Κορέα. 

Οι νέες απειλές, θα γίνουν πράξη, εάν η Νότια Κορέα πραγματοποιήσει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ -που ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή - «σπάζοντας» έτσι την εκεχειρία που υπεγράφη το 1953 και με την οποία τερματίστηκε ο τριετής Πόλεμος της Κορέας. Ο Πόλεμος της Κορέας έληξε με ανακωχή πριν 60 χρόνια.

Κλείσιμο
Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια συνθήκη ειρήνης, γεγονός που σημαίνει ότι η χερσόνησος εξακολουθεί τεχνικά να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Παρόμοιες απειλές έχουν εκτοξευθεί και κατά το παρελθόν από τον Βορρά προς τον Νότο, ο οποίος χαρακτηρίζει τις στρατιωτικές  ασκήσεις, αλλά και τις πιέσεις που δέχεται διεθνώς για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ως πράξεις  επιθετικότητας.

Το σχέδιο απόφασης για τις νέες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο συμφώνησαν Ουάσινγκτον και Πεκίνο, θέτει στο στόχαστρο τις παράνομες δραστηριότητες διπλωματών της Βόρειας Κορέας και τις τραπεζικές σχέσεις της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις.

"Για πρώτη φορά, η απόφαση αυτή στοχεύει τις παράνομες δραστηριότητες του διπλωματικού προσωπικού της Βόρειας Κορέας, τις τραπεζικές σχέσεις της χώρας αυτής, και την παράνομη μεταφορά μετρητών", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ράις μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο του 15εθνούς Συμβουλίου.

Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ δήλωσε στο Reuters ότι το Συμβούλιο σκοπεύει να ψηφίσει την απόφαση αυτή την Πέμπτη. Το σχέδιο απόφασης για κυρώσεις αποτελεί απάντηση στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας τον περασμένο μήνα. Θυμίζουμε ότι η Πιονγκγιάνγκ προέβη στην τρίτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της το Φεβρουάριο, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη.

Νωρίτερα από τη Ντόχα του Κατάρ ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει πως η Βόρεια Κορέα θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για να κατευνάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, και θα σταματήσει να απειλεί ότι θα καταργήσει την 50ετή πλέον εκεχειρία με τη νότια Κορέα.

"Αντί να απειλεί να καταργήσει τη συμφωνία εκεχειρίας, ο κόσμος θα εξυπηρετηθεί καλύτερα εάν η Βόρεια Κορέα συμμετάσχει στο νόμιμο διάλογο", δήλωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον ομόλογό του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ αλ Τάνι.

Η Βόρεια Κορέα  ήδη υπόκειται σε μια σειρά κυρώσεων που επηρεάζουν τους πολίτες και τα κυβερνητικά όργανα, περιορίζουν τις οικονομικές  και εμπορικές της δραστηριότητες και αποκλείουν οποιαδήποτε δοκιμή που αφορά στην πυρηνική της τεχνολογία. Αλλά οι ΗΠΑ πιέζουν για αυστηρότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς μετά το πυρηνικό τεστ του Φεβρουαρίου.

Η Κίνα είναι ο μόνος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, αλλά και σημαντικός εμπορικός εταίρος της. Το Πεκίνο είχε διστάσει να υποστηρίξει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά το παρελθόν, επικαλούμενο πιθανή προσωρινή αστάθεια στο εσωτερικό της μυστικοπαθούς γείτονος χώρας της. Μετά την πρόσφατη δοκιμή, ωστόσο, η στάση της Κίνας φαίνεται να έχει αλλάξει.

Το Πεκίνο αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη  νέα συμφωνία που πήρε από κοινού με την Ουάσιγκτον, αλλά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χού Τσανούινγκ είπε: "Έχουμε πει πολλές φορές  ότι η Κίνα υποστηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο να αντιδρά ρητά και κατηγορηματικά στη δοκιμή πυρηνικών από τη Βόρεια Κορέα".

Η πυρηνική δοκιμή του Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη του είδους της υπό τον νέο βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ-ιλ τον Δεκέμβριο του 2011.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε δηλώσει τότε ότι η δοκιμή ήταν ένα "αυτο-αμυντικό μέτρο" που κατέστη αναγκαίο έπειτα από την "συνεχιζόμενη εχθρότητα" των ΗΠΑ.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης