Τζον Κέρι: Η βοήθεια στη Συρία να ενισχύσει μετριοπαθείς δυνάμεις
05.03.2013
20:10
Την ίδια ώρα ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' κάλεσε σήμερα την συριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια "μετάβαση στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι πλευρές", προκειμένου να εμποδιστεί η διάσπαση της χώρας του.
Η εξωτερική βοήθεια που χορηγείται στην συριακή αντιπολίτευση θα πρέπει να ενισχύει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στους κόλπους της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατάρ, το οποίο παρέχει υποστήριξη στις συριακές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις.
Σε ερώτηση για τις συνομιλίες που είχε για την Συρία με αξιωματούχους στο Κατάρ και την Σαουδική Αραβία —προηγούμενο σταθμό της περιοδείας του—, ο Κέρι απάντησε ότι οι ΗΠΑ είχαν συνομιλίες όσον αφορά το τι είδους όπλα μεταφέρονται και σε ποιες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.
Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ συμμερίζονται τις δυτικές ανησυχίες για την άνοδο στη Συρία των οργανώσεων που έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα, αλλά υπογραμμίζουν ότι η απάντηση σε αυτό είναι οι εκτός της σύγκρουσης, όπως είναι αυτές, να αναμειχθούν περισσότερο στην υποστήριξη των ανταρτών στην Συρία.
Τα δύο κράτη έχουν επιχειρηματολογήσει ότι η ανάπτυξη δεσμών μέσω της βοήθειας που θα δρομολογείται σε ευνοούμενες ομάδες της αντιπολίτευσης αποτελεί τον μόνον τρόπο για να διασφαλιστεί ότι οι άλλες, οι σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις θα περιθωριοποιηθούν.
Την ίδια ώρα ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' κάλεσε σήμερα την συριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια "μετάβαση στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι πλευρές", προκειμένου να εμποδιστεί η διάσπαση της χώρας του.
"Μόνον μια μετάβαση που θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές μπορεί να σταματήσει αυτήν την σύγκρουση και να εμποδίσει την διάσπαση της Συρίας", δήλωσε ο Αμπντάλα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Η πολιτική αυτή μετάβαση είναι σήμερα πιο "επείγουσα" από ποτέ για να "διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα" της Συρίας, πρόσθεσε.
Ο ιορδανός μονάρχης κάλεσε εξάλλου την διεθνή κοινότητα να αυξήσει την βοήθειά της ώστε να επιτραπεί στις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν το κύμα των Σύρων προσφύγων.
Η Ιορδανία έχει ανακοινώσει ότι έχει υποδεχθεί 350.000 Σύρους πρόσφυγες, ενώ η Τουρκία φιλοξενεί επισήμως σχεδόν 200.000.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τον Λίβανο να αντιμετωπίσει το κύμα των Σύρων προσφύγων στο έδαφός του.
"Ο Λίβανος υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν την τρομερή σφαγή στην Συρία και γνωρίζουμε ότι αυτό βάζει την χώρα σε μια σκληρή δοκιμασία", σημείωσε ο Επίτροπος Στέφαν Φίλε, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτνίασης.
"Η φιλοξενία και η γενναιοδωρία που δείχνουν οι Λιβανέζοι στους γείτονές τους είναι αξιοθαύμαστη και αξιέπαινη. Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την λιβανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην κρίση με τους πρόσφυγες", πρόσθεσε ο Φίλε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Βηρυτό, όπου συνάντησε τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν και τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι.
Η επιπρόσθετη βοήθεια των 30 εκατομμυρίων ευρώ θα αυξήσει σε σχεδόν 75 εκατομμύρια ευρώ την χρηματοπιστωτική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λίβανο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συριακής κρίσης.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Λίβανος έχει υποδεχθεί σχεδόν 300.000 Σύρους πρόσφυγες, παρότι είναι η πιο μικρή από τις χώρες που συνορεύουν με την Συρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr