Ποιο θα είναι το όνομα του νέου Πάπα;

Ποιο θα είναι το όνομα του νέου Πάπα;

Εκτός από το πρόσωπο αυτό καθ’ αυτό, ξεχωριστός φαίνεται να είναι και ο συμβολισμός που θα κρύβει το όνομα που θα επιλέξει ο νέος Ποντίφικας μόλις εκλεγεί

Ποιο θα είναι το όνομα του νέου Πάπα;
Εκτός από το πρόσωπο αυτό καθ’ αυτό, ξεχωριστός φαίνεται να είναι και ο συμβολισμός που θα κρύβει το όνομα που θα επιλέξει ο νέος Ποντίφικας μόλις εκλεγεί.
 
Θεωρητικά οι επιλογές είναι άπειρες, αλλά για λόγους ευσέβειας έχει αποκλειστεί το «Πέτρος», καθώς ο Άγιος Πέτρος θεωρείται ο πρώτος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
 
Κλείσιμο
Για παράδειγμα ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτζενγκερ, ο οποίος επέλεξε το όνομα Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ με τον τρόπο αυτό θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής τόσο στον Άγιο Βενέδικτο, προστάτη Άγιο της Ευρώπης, όσο και στον Πάπα Βενέδικτο ΙΕ΄, ο οποίος προσπάθησε να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για τη λήξη του Α' παγκοσμίου πολέμου.
 
Σε περίπτωση που ο νέος Πάπας επιλέξει το όνομα Ιωάννης ΚΔ΄ τότε σύμφωνα με ιστορικούς μελετητές θα σημαίνει ένα άνοιγμα σε μεταρρυθμίσεις δεδομένου ότι ο προηγούμενος Πάπας που έφερε το όνομα Ιωάννης ήταν αυτός που το 1962 εισήγαγε σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τον μοντέρνο κόσμο.
 
Πολύ λίγες πιθανότητες υπάρχουν επίσης ο νέος Ποντίφικας να επιλέξει το όνομα του προκατόχου του (Βενέδικτος) καθώς εκτός του ότι ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ βρίσκεται εν ζωή και έχει ανακηρυχτεί «ομότιμος», το ΙΖ΄ θεωρείται από τους Ιταλούς και γρουσούζικος αριθμός.
 
Το πιο δημοφιλές όνομα πάντως είναι Ιωάννης, καθώς εμφανίζεται 23 φορές στην ιστορία των επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, και ακολουθούν κατά σειρά: Βενέδικτος, Γρηγόριος, Κλημέντιος, Λέων, Ιννοκέντιος, Πίος, Στέφανος, Βονιφάτιος, Αλέξανδρος και Ουρβανός.
 
Υπάρχουν πάντως και ονόματα που μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί μόνο μια φορά και γι’ αυτό θα αποτελέσει επιπλέον έκπληξη αν επιλεγούν από τον νέο Ποντίφικα. Ο δεκάλογος περιλαμβάνει τα εξής ονόματα (που όλα επελέγησαν τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες):
 
1. Τελέσφορος
2. Ελευθέριος
3. Ζεφυρίνος
4. Ευτυχιανός
5. Μιλτιάδης
6. Ορμίσδας
7. Ζώσιμος
8. Σύμμαχος
9. Σιμπλίκιος
10. Βιγίλιος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης