Μαύρος καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα

Ατελέσφορη η πρώτη ψηφοφορία των 115 «πριγκίπων» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας -Αρχισαν με απόλυτη μυστικότητα τη διαδικασία της ψηφοφορίας -Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για τον παπικό θρόνο

Μαύρος καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς ο πρώτος γύρος δεν προέβλεπε την εκλογή Ποντίφικα. Από την Τετάρτη θα συνεχιστεί η ψηφοφορία των 115 καρδιναλίων οι οποίοι βρίσκονται στο εσωτερικό της Καπέλα Σιστίνα, από σήμερα το απόγευμα, μετά το «extra omnes» («έξω όλοι») το οποίο τους ορίζει να βγουν μόνο αφού έχουν έναν καρδινάλιο λιγότερο και άρα έχουν επιλέξει τον επόμενο Πάπα.
Κυριολεκτικά κλειδωμένοι (αυτό σημαίνει το conclave, «δωμάτιο που κλειδώνει») καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Βενέδικτου 16ου, έναν Πάπα που θα κληθεί να αναλάβει το βαρύ φορτίο σκανδάλων σεξουαλικών και οικονομικών και να προσπαθήσει να απαλλάξει την Καθολική Εκκλησία από κηλιδωμένη εικόνα της.

Την ίδια ώρα, οι πιστοί παρά τον άστατο καιρό που επικρατεί στην Ρώμη, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου περιμένοντας να δουν την περίφημη «φουμάτα» και όπως αναμένεται αύριο και μεθαύριο, στους επόμενους γύρους δηλαδή όπου θα γίνονται τέσσερις ψηφοφορίες κάθε ημέρα, το πλήθος θα κατακλύσει την πλατεία αναμένοντας με αγωνία των επόμενο Πάπα.

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι;
Την ίδια στιγμή, τα στοιχήματα δε σταματούν να πέφτουν στο τραπέζι, με τα ονόματα των επικρατέστερων να κυριαρχούν στον ιταλικό Τύπο, χωρίς ωστόσο να διακρίνεται κάποιο φαβορί. Οι χρήστες του διαδικτύου, παρόλα αυτά, έχουν ήδη επιλέξει τον Πάπα τους και αυτός δεν είναι άλλος από τον Γκανέζο Πέτερ Κόντβο Απία Τέρκσον, ο οποίος είναι από τους πιο αγαπητούς εκ των υποψηφίων. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου, το όνομά του είχε κάνει την έκπληξη καθώς τα γραφεία στοιχημάτων τον θεωρούσαν έναν από τους πιθανότερους διαδόχους του Γιόσεφ Ράτζινγκερ. Από τότε, ο Τύπος είχε ονομάσει τον 63χρονο καρδινάλιο, «ο νέος μαύρος Πάπας» καθώς είναι συμπαθής, πάντα χαμογελαστός, φιλελεύθερος στις απόψεις του, μοντέρνος, ευχάριστος και πάνω από όλα νέος. Με σπουδές Θεολογίας στη γενέτειρά του αλλά και στη Νέα Υόρκη, ο Τάρκσον έγινε αρχιεπίσκοπος στο Κέιπ Κόουστ της Γκάνας το 1992, ενώ μιλά πέρα από τη μητρική του γλώσσα, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, εβραϊκά και κατανοεί λατινικά και ελληνικά.
Προβλέπεται, μάλιστα, πως θα φέρει έναν άλλο αέρα στον καθολικό κόσμο, καθώς είναι γνωστός για το έργο του στην καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική, ενώ έχει υποστηρίξει δημόσια τη χρήση προφυλακτικού αλλά και έχει απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερες δαπάνες σε αντιρετροικά φάρμακα. Όταν ερωτήθηκε πως νιώθει που ακούγεται τόσο έντονα ότι ενδέχεται να εκλεγεί ο πρώτος Αφρικανός Πάπας στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, απάντησε με το χαρακτηριστικό του χαμόγελο ότι «η Εκκλησία έχει πιστούς παντού».

Δεύτερος επικρατέστερος είναι ο 71χρονος Ιταλός Αντζελο Σκόλα, ο οποίος αν εκλεγεί θα ικανοποιήσει τους Ιταλούς πιστούς, που περιμένουν να δουν ομοεθνή τους Πάπα από το 1978, όταν πέθανε ο Αλμπίνο Λουτσάνι. Ο Σκόλα, υπήρξε πολύ κοντά στο ισχυρό Κίνημα Κοινωνία και Απελευθέρωση και διακρίνεται για το επικοινωνιακό ταλέντο του. Γιος ενός οδηγού φορτηγού και μιας νοικοκυράς, ο Σκόλα σπούδασε Θεολογία στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Συμμετείχε στη «γέννηση» του περιοδικού Communio το 1972 μαζί με τον θεολόγο τότε Γιόσεφ Ράτζινγκερ. Το 1995 αναδείχθηκε Πρύτανης του Ποντιφικού Πανεπιστημίου του Λατερανού και Πρόεδρος του Ποντιφικού Ινστιτούτου Ιωάννης Παύλος Β’ για Σπουδές σχετικά με τον Γάμο και την Οικογένεια. Το 2002 έγινε Πατριάρχης της Βενετίας και τον Ιούνιο του 2011 Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου. Ο ίδιος ο Πάπας Βενέδικτος τον έχει δείξει ως τον καταλληλότερο για την διαδοχή του, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην ιδιοσυγκρασία του και τις θέσεις του. Την ίδια ώρα, η ανάδειξή του θα έχει και μια πολιτική χροιά και ίσως δώσει μια ώθηση στους Ιταλούς, που δοκιμάζονται κι εκείνοι από την οικονομική κρίση και αναμένουν με αγωνία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη χώρα τους, η οποία παραμένει ασαφής.

Στην τρίτη θέση έρχεται ο 68χρονος Καναδός Μαρκ Ουελέτ, ο οποίος κινείται πολύ κοντά στις θέσεις του Πάπα Βενέδικτου. Με σπουδές Θεολογίας και Φιλοσοφίας στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά και στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο, ο Ουελέτ μιλά έξι γλώσσες και είναι γνωστός για το ιεραποστολικό του έργο στη Νότιο Αμερική. Έχει εργαστεί στη Ρωμαϊκή Κουρία, γεγονός που του δίνει ένα προβάδισμα σε σχέση με άλλους υποψηφίους, ενώ λέγεται πως έχει πολλά κοινά με τον χαρακτήρα του Πάπα Βενέδικτου. Δρα με γνώμονα τη λογική, είναι ντροπαλός, δε συμπαθεί τα φώτα της δημοσιότητας και απέχει από την πολιτική. Ήδη από το 2005 θεωρείτο ένας από τους πιθανότερους για να αναλάβει το αξίωμα του Ποντίφικα, παρόλα αυτά μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι «πολύ Καναδός» και επομένως δεν είναι ο ιδανικότερος για την θέση αυτή.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν Αμερικανό Ποντίφικα, όπως τον Καρδινάλιο της Νέας Υόρκης Τίμοθι Μάικλ Ντόλαν, καθώς όπως υποστηρίζουν, κυρίως οι καταστηματάρχες, «θα προσελκύσει περισσότερους και πλουσιότερους τουρίστες στη Ρώμη».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr