Ο Αμπάς ενδέχεται να παύσει τον πρωθυπουργό Φαγιάντ

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απείλησε να παύσει τον πρωθυπουργό του, τον Σαλάμ Φαγιάντ, εξαιτίας μιας διένεξης σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Φάταχ, της οργάνωσης της οποίας ηγείται ο Αμπάς και η οποία ζητάει το κεφάλι του Φάγιαντ......

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απείλησε να παύσει τον πρωθυπουργό του, τον Σαλάμ Φαγιάντ, εξαιτίας μιας διένεξης σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Φάταχ, της οργάνωσης της οποίας ηγείται ο Αμπάς και η οποία ζητάει το κεφάλι του Φάγιαντ.

Ο Αμπάς "τείνει προς την παύση του κ. Φαγιάντ (...) και το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης", δήλωσε αργά χθες το βράδυ προς το Γαλλικό Πρακτορείο αυτό το μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φάταχ, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Είμαι περισσότερο απ' όλους σας θυμωμένος με την κυβέρνηση (...) δεν θέλω να πω περισσότερα, αλλά περιμένετε μόνο τρεις ημέρες", υποσχέθηκε ο Αμπάς, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο της Φάταχ, στη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποίησε χθες στη Ραμάλα με τα μέλη του Επαναστατικού Συμβουλίου.

Η διένεξη, η οποία διαρκεί από τις αρχές Μαρτίου, αφορά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ναμπίλ Κάσις που έγινε δεκτή από τον Φαγιάντ, αλλά απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Αμπάς.

Ο Κάσις, πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μπίρ Ζέιτ στη Δυτική Όχθη ο οποίος μπήκε το Μάιο του 2012 στη νέα κυβέρνηση που σχηματίσθηκε από τον Σαλάμ Φαγιάντ, υπέβαλε την παραίτησή του στις 2 Μαρτίου, χωρίς επίσημη εξήγηση, ενώ ο Αμπάς βρισκόταν σε ταξίδι στο εξωτερικό. Η διένεξη αφορά τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

"Ο Αμπάς ενημέρωσε τον Φαγιάντ πως, αν ο Ναμπίλ Κάσις δεν επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών (...) ο Αμπάς θα παύσει την κυβέρνηση και θα σχηματίσει νέα", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός.

Πριν από το διορισμό του Κάσις στο υπουργείο Οικονομικών, το χαρτοφυλάκιο αυτό κατείχε ο Φαγιάντ, ο οποίος είναι ανεξάρτητος, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργού.

Το Επαναστατικό Συμβούλιο, ένα από τα ηγετικά όργανα της Φάταχ, επέκρινε εξάλλου με σφοδρότητα την κυβέρνηση του Φαγιάντ.

"Η πολιτική της παλαιστινιακής κυβέρνησης είναι γεμάτη αυτοσχεδιασμούς και σύγχυση σε πολλά οικονομικά ζητήματα", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

"Το Επαναστατικό Συμβούλιο καλεί και πάλι να επεναεξεταστεί η λειτουργία και το πρόγραμμα (της κυβέρνησης) και αρνείται τους φόρους που μπαίνουν στα τυφλά", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Φάταχ καταγγέλλει επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης Φαγιάντ να κλείσει ένα παλαιστινιακό ταμείο που είχε δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τα προϊόντα των ισραηλινών οικισμών.

Ο Σαλάμ Φαγιάντ αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες ένα ισχυρό κίνημα κοινωνικής δυσαρέσκεια στη Δυτική Όχθη έπειτα από μια άνοδο των τιμών και μέτρα λιτότητας για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η Φάταχ, ένα κίνημα που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1950 από τον Γιάσερ Αραφάτ, ουδέποτε εκτίμησε τον Σαλάμ Φαγιάντ. Θεωρεί πως είναι ένας τεχνοκράτης και πως βρίσκεται υπερβολικά κοντά στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr