Μπλοφάρουν ή απειλούν πραγματικά οι Βορειοκορεάτες;

Σάλος με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων ότι η Β. Κορέα έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό πύραυλο

Αναστάτωση προκάλεσε τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ν. Κορέα η δήλωση ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό πύραυλο, αλλά τα όπλα που διαθέτει κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ασταθή. Τη δήλωση έκαναν την Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι, βασιζόμενοι σε πληροφορίες που παρείχε κατάσκοπος του Πενταγώνου. Σύμφωνα τη νέα μελέτη που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που κατάσκοπος του Πενταγώνου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση γύρω από τις απειλές της Βόρειας Κορέας είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Ωστόσο λίγο μετά, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «θα ήταν ανακριβές να αφήσουμε να εννοηθεί ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει πλήρως πραγματοποιήσει ελέγχους, δοκιμές ή επιδείξεις των δυνατοτήτων που αναφέρονται στη μελέτη», αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Στη συνέχεια και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας εξέφρασε  την άποψη του ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει πυραύλους στους οποίους μπορεί να ενσωματωθεί πυρηνική κεφαλή, αμφισβητώντας τις εικασίες εκτίμησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το αντίθετο.

Ετσι το ερώτημα παραμένει: «Η Βόρειος Κορέα βλέπει σοβαρά μια στρατιωτική δράση; Η απλά τεστάρει τον κόσμο;», όπως λέει το αμερικανικό δίκτυο CNN, την ώρα που πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων Μουσουντάν μεσαίου βεληνεκούς έχουν στραφεί προς τον ουρανό. Θα ακολουθήσει εκτόξευση ή πρόκειται για ένα ακόμα παιχνίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό να αποδείξει ότι είναι ικανός ηγέτης; Κανείς δεν ρισκάρει να απαντήσει στο ερώτημα και κανείς δεν φαίνεται να αμφισβητεί ανοιχτά τον νεαρό διάδοχο του σαφώς ευφυέστερου Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Παράλληλα, έπειτα από λίγη ώρα αφότου κυκλοφόρησε η είδηση ότι οι πύραυλοι έχουν στραφεί προς τον ουρανό της Βορείου Κορέας, γεγονός που σήμαινε μια επικείμενη εκτόξευση, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως ο πύραυλος επανήλθε στον εκτοξευτήρα του.

Οι πύραυλοι αυτοί έχουν θεωρητικά βεληνεκές 3.000 χιλιόμετρα και μπορούν να πλήξουν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ αν έχουν μικρό φορτίο είναι πιθανόν να φτάσουν και τα 4.000 χιλιόμετρα και να πλήξουν το νησί Γκουάμ, στο οποίο βρίσκονται αμερικανικές βάσεις με 6.000 στρατιώτες.



Ενώ η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα παρατηρούν με προσοχή τις κινήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν, οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για απλές προκλήσεις χωρίς βάση, θεωρώντας ότι είναι απίθανο η Πιονγιάνγκ να κάνει πράξη τις απειλές της για ένα θερμοπυρηνικό πόλεμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στόχος του Κιμ Γιονγ Ουν, πέρα από την εδραίωση της εξουσίας του, είναι να επιτύχει παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ και την Νότιο Κορέα, αλλά και οικονομικά οφέλη από την Κίνα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για ένα ψυχροπολεμικό chicken game.

Όμως όσο πλησιάζει η 15η Απριλίου, δηλαδή η επέτειος της γέννησης του πρώτου ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, οι φόβοι εντείνονται καθώς ενδέχεται να κλιμακωθεί η ένταση ως φόρος τιμής στο πρόσωπό του.

Αινιγματική η στάση της Κίνας
Παρότι η Κίνα έστειλε μέσω του νέου προέδρου της, Σι Τζινπίνγκ, ένα αυστηρό μήνυμα στην Βόρειο Κορέα τονίζοντας πως «κανείς δεν πρέπει να έχει την εξουσία να βυθίσει στο χάος μια περιοχή, ακόμα και ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας του εγωισμού του», αυτό δε σημαίνει ότι έχει αλλάξει τη στάση της απέναντι στον άλλοτε πιστό σύμμαχό της.

Μπορεί, βέβαια, ο Τζινπίγνκ να χάνει την υπομονή του με τον επιπόλαιο Κιμ Γιονγκ Ουν, όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα τον εγκαταλείψει τελικά. Άλλωστε η Κίνα αποτελεί τον μοναδικό σύνδεσμο της Βορείου Κορέας με την Δύση, επομένως ίσως περιοριστεί στις επισημάνσεις για διάλογο και εξεύρεση λύσης της κρίσης με ήπιο τρόπο.

Χαρακτηριστικό της στάσης που διατηρείται, είναι η απόλυση ενός Κινέζου δημοσιογράφου, ο οποίος τόλμησε να γράψει πως η Κίνα πρέπει να αποσύρει την υποστήριξή της στην Πιονγιάνγκ και μέσα σε 48 ώρες έχασε τη δουλειά του. Παρότι, την ίδια γνώμη συμμερίζονται πολλοί άνθρωποι του λόγου, όπως αναφέρει αμερικανικό δημοσίευμα, λίγοι τολμούν να την εκφράσουν. Όπως αναφέρει η Μπάρμπαρα Ντέμικ των LaTimes: «Ακόμα και αν υπάρχει νέα ηγεσία στην Κίνα, που μπορεί να αναπροσδιορίσει την προσέγγισή της στην γείτονα χώρα, ένα ασυνήθιστο συνονθύλευμα παραγόντων, ιστορικών, ιδεολογικών, στρατηγικών, οικονομικών, κάνουν την Βόρειο Κορέα κάτι σαν μια ιερή αγελάδα για την Κίνα».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 καταδικάζουν τη στάση της Βορείου Κορέας
Με τον «εντονότερο δυνατό τρόπο» καταδίκασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 τη στάση της Βορείου Κορέας, απειλώντας πως θα επιβάλουν κυρώσεις. Παρόλα αυτά, δεν προχώρησαν σε συγκριμένες αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της απειλής του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά περιορίστηκαν στην έκκληση, η Πιονγιάνγκ να αποφύγει «περαιτέρω προκλητικές ενέργειες».

Οι υπουργοί των: ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Καναδά και της Ρωσίας «καταδίκασαν την αδιάκοπη συνέχεια του προγράμματος παραγωγής πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων» εκ μέρους της Βόρειας Κορέας.

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται περισσότερο για την Βόρειο Κορέα παρά για τον Ομπάμα ή την Μπιγιονσέ
Όλα αυτά την ώρα που οι Αμερικανοί, σύμφωνα με έρευνα της Washington Post δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρονται για όσα διαδραματίζονται στην Βόρειο Κορέα παρά για τον Μπαράκ Ομπάμα ή ακόμα την Μπιγιονσέ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Βόρειος Κορέα ήταν από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στο Διαδίκτυο από τους Αμερικανούς χρήστες, ενώ ήταν ο τρίτος δημοφιλέστερος όρος στο Twitter.

Βάσει των στατιστικών της Google, η αναζήτηση πληροφοριών για την Βόρειο Κορέα έχει ξεπεράσει ακόμα και αυτές για τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά και την τραγουδίστρια Μπιγιονσέ. Στην κορυφή ανέβηκαν οι αναζητήσεις στις 4 Απριλίου, λίγες ημέρες αφότου κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να εξετάζει τους στόχους του κατά της Αμερικής.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr