Τρόμος στη Βοστώνη: Αλ Κάιντα ή εσωτερική τρομοκρατία;

Τρόμος στη Βοστώνη: Αλ Κάιντα ή εσωτερική τρομοκρατία;

Οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν έρευνα σε διαμέρισμα σε προάστιο της Βοστόνης - Αυξημένα μέτρα στον Λευκό Οίκο

Τρόμος στη Βοστώνη: Αλ Κάιντα ή εσωτερική τρομοκρατία;
Οι αμερικανικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα σε διαμέρισμα σε προάστιο της Βοστόνης, προσπαθώντας να διαλευκάνουν τα αίτια και να εντοπίσουν τους δράστες των επιθέσεων που άφησαν τρεις νεκρούς και 144 τραυματίες.

Κατά την έρευνα συγκεντρώθηκαν αντικείμενα, για τα οποία θα ακολουθήσει περαιτέρω διερεύνηση από τις Αρχές.

Κλείσιμο
Όπως μεταδίδει το CNN, η αστυνομία αναζητεί έναν «σκουρόχρωμο ή μαύρο άνδρα», με ξενική προφορά, ο οποίος εθεάθη πέντε λεπτά πριν την πρώτη έκρηξη να περιφέρεται κοντά στο σημείο της έκρηξης, με ένα μαύρο σακίδιο, προσπαθώντας να περάσει σε ελεγχόμενη, από τις αρχές, περιοχή.

Ο άνδρας, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Βοστόνης με τραύματα στο πόδι, ενδέχεται να έχει σχέση με τις επιθέσεις, ωστόσο οι άνδρες των Αρχών δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι είναι ύποπτος, παρότι βρίσκεται ακόμα υπό κράτηση.

Ο συγκάτοικός του, με δηλώσεις του, απέκλεισε οποιαδήποτε σχέση του άντρα με τη βομβιστική επίθεση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, μια γυναίκα με καταγωγή και εκείνη από τη Σαουδική Αραβία, ανακρίθηκε από την αστυνομία της Βοστόνης.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης, Εντ Ντέιβις, «πολλά άτομα έχουν ανακριθεί», ενώ δήλωσε πως «πρόκειται για την πιο πολύπλοκη σκηνή εγκλήματος στην ιστορία του τμήματός μας».

Την ίδια ώρα, αστυνομικοί πρόκειται να παρακολουθήσουν τα βίντεο από τα κυκλώματα παρακολούθησης κοντά στα σημεία των εκρήξεων στην πλατεία Κόπλεϊ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποιος να τοποθετεί τους μηχανισμούς.

«Θα δούμε όλα τα πλάνα από όλα τα βίντεο», δήλωσε ο Ντέιβις, καλώντας τον κόσμο που έχει καταγράψει με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές να επικοινωνήσει με την αστυνομία.

«Μπορεί ο κόσμος να έχει στοιχεία στα τηλέφωνά ή στις φωτογραφικές μηχανές και να μην το ξέρει», είπε πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Το φάντασμα της τρομοκρατίας πλανάται πάνω από τις ΗΠΑ όμως η αμερικανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία καλείται τώρα να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι βόμβες που σκόρπισαν τον θάνατο στη Βοστόνη φέρουν την υπογραφή της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα ή αν τοποθετήθηκαν από μέλη αμερικανικής αντικυβερνητικής οργάνωσης.

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, το FBI και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τρομοκρατική πράξη την ώρα που ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας "δείχνουν" Αλ Κάιντα. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη αυξήσει την περίμετρο ασφάλειας γύρω από τον Λευκό Οίκο για προληπτικούς λόγους.

Ο Γκόρντον Κορέρα, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας για το BBC, δήλωσε πως ο τρόπος που κινήθηκαν οι δράστες θυμίζει τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα. Την άποψή του ενισχύει και το γεγονός πως οι γιατροί στα νοσοκομεία της Βοστόνης όπου έχουν μεταφερθεί οι δεκάδες τραυματίες, βγάζουν από τα θύματα σιδερένιες βολίδες και θραύσματα, γεγονός που υποδεικνύει πως οι δράστες είχαν φτιάξει βόμβες για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα!

Ομοσπονδιακός πράκτορας, δήλωσε στο CNN ότι με βάση τις έρευνες, πρόκειται για οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο με στόχο να δολοφονηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Κι αυτό προκύπτει κυρίως από το σημείο στο οποίο τοποθετήθηκαν οι βόμβες .

Εκτός από το FBI, δράση έχει αναλάβει και η υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), με πρώτο της μέλημα να θέσει προσωρινούς περιορισμούς των πτήσεων στη Βοστόνη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις δύο εκρήξεις. (διαβάστε εδώ το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου)

Την ίδια ώρα, ο αναλυτής σε θέματα εθνικής ασφαλείας Πίτερ Μπέργκεν δήλωσε στο CNN ότι οι εκρήξεις μπορεί να είναι έργο τρομοκρατών της αλ-Κάιντα, ή ακροδεξιών εξτρεμιστών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, αν στις βόμβες εντοπιστούν ίχνη υπεροξειδίου υδρογόνου, τότε αυτό αποτελεί την υπογραφή της αλ-Κάιντα, ωστόσο αν πρόκειται για άλλον τύπο εκρηκτικού μηχανισμού τότε το πιθανότερο είναι ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται εγχώρια εξτρεμιστική οργάνωση.

Παρόλα αυτά υπάρχει και το τρίτο σενάριο, να πρόκειται για δολοφόνους χωρίς ιδεολογική ατζέντα.

Όπως δήλωσε ο Μπιλ Μπράτον, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης που πλέον διαμένει στο Λονδίνο, «δεν υπάρχουν πιθανοί ύποπτοι».

Πάντως, αν πίσω από την αιματηρή επίθεση βρίσκονται ακροδεξιοί εξτρεμιστές, η ημέρα που επέλεξαν για να χτυπήσουν δεν είναι τυχαία. Πέρα από τον ιστορικό μαραθώνιο, στις 15 Απριλίου είναι ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και είναι η Ημέρα του Πατριώτη. Επομένως, αν αυτός που χτύπησε ανήκει στην εγχώρια τρομοκρατική… φαμίλια, θέλησε να πλήξει την κυβέρνηση και το σύστημα.

Την ίδια στιγμή, σε λίγες ημέρες οι Αμερικανοί θα τιμήσουν τα  θύματα δύο βομβιστικών επιθέσεων: την τρομοκρατική ενέργεια στην Οκλαχόμα Σίτι που στις 19 Απριλίου 1995 σκόρπισε τον θάνατο σε 168 ανθρώπους, εκ των οποίων 19 παιδιά, και την σφαγή στις 20 Απριλίου 1999 όπου δύο νεαροί εισέβαλαν στο γυμνάσιο και λύκειο Κολουμπάιν του Κολοράντο, σκοτώνοντας δώδεκα συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο, πριν αυτοκτονήσουν.

Οι ειδικοί, λοιπόν, βλέπουν κάποια σχέση ανάμεσα στις τρεις αυτές επιθέσεις, υποστηρίζοντας πως ο μαραθώνιος της Βοστόνης θεωρήθηκε από τα άρρωστα αυτά μυαλά αξιόλογος στόχος.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των μελών σε αντικυβερνητικές ομάδες, που βλέπουν ιδιαίτερα αρνητικά τον Μπαράκ Ομπάμα, κυρίως μετά την δυναμική εκστρατεία του κατά της οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με την αντιρατσιστική ομάδα SPLC, ο αριθμός των μελών των «πατριωτικών» ομάδων έχουν φτάσει επίπεδα ρεκόρ, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 813%, με μεγαλύτερη αύξηση να έχει σημειωθεί το 2012.

Από την άλλη, ο Πίτερ Νιούμαν, καθηγητής Σπουδών Ασφαλείας στο King’s College του Λονδίνου, επικεντρώνεται στο modus operandi των δραστών, το οποίο θα αποτελέσει το κλειδί για την λύση του μυστηρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν το οποία περιλάμβαναν καρφιά και λεπίδες προδίδουν «ερασιτεχνική» ενέργεια μελών της αλ-Κάιντα, ενώ κάτι τέτοιο ενισχύεται από το ότι υπήρξαν δύο διαδοχικές εκρήξεις στο ίδιο σημείο.

«Μία βόμβα που έχει μοιάζει να είναι αυτοσχέδια, αποκαλύπτει ότι αυτός που την κατασκεύασε δεν ήξερε να φτιάχνει βόμβες και το πιθανότερο είναι να ακολούθησε οδηγίες από κάποιον ή από το διαδίκτυο. Ανάλογοι μηχανισμοί χρησιμοποιούνται συχνά από αντάρτες του Ιράκ ή του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Νιούμαν.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης