Έκθεση-κόλαφος για τα αμερικανικά βασανιστήρια μετά την 11η Σεπτεμβρίου

«Είναι αναμφισβήτητο ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την πρακτική των βασανιστηρίων» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και «οι πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας φέρουν την ευθύνη».

«Είναι αναμφισβήτητο ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την πρακτική των βασανιστηρίων» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και «οι πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας φέρουν την ευθύνη».

Αυτό είναι είναι το πόρισμα έκθεσης από την ένωση Constitution Project, η οποία κατηγορεί πρωτίστως την κυβέρνηση του Τζορτζ Ο. Μπους, αλλά καλύπτει επίσης τις "ενέργειες" που έγιναν κατά την περίοδο διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Μπιλ Κλίντον, μέχρι την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Η ίδια έκθεση υπογραμμίζει ότι τα βασανιστήρια "έγιναν εντός και εκτός της χώρας" και δεν περιορίστηκαν σε καμία περίπτωση στους τρεις κρατουμένους που υπεβλήθησαν σε εικονικό πνιγμό στις φυλακές της CIA και που σήμερα είναι φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο (Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, Αμπού Ζουμπέιντα και Αμπντ Αλ Ραχίμ Αλ Νασίρι).

Στην έκθεση αυτή των συνολικά 577 σελίδων, την οποία συνέταξε μια ομάδα 11 ατόμων, κατηγορούνται "οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας -πολιτικό προσωπικό και στρατιωτικοί- ότι φέρουν ένα μέρος της ευθύνης, επειδή έδωσαν την έγκρισή τους και συνέβαλαν στη χρήση βασανιστηρίων".

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο πρώην πρόεδρος Μπους είχε δώσει άδεια στη CIA να χρησιμοποιεί "ωμές τεχνικές" για έναν αριθμό κρατουμένων στις μυστικές φυλακές που δημιουργήθηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην Ταϊλάνδη, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία.

Μετά τη χρήση τους στο Μπαγκράμ, στο Αφγανιστάν, ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενέκρινε τη χρήση βάναυσων "τεχνικών ανάκρισης" στο Γκουαντάναμο, όπως η στέρηση ύπνου, οι στάσεις που προκαλούν στρες, η γύμνια ή οι απειλές με τη χρήση σκύλων.

Ωστόσο, "η πλειονότητα των βασανιστηρίων που έγιναν στο Γκουαντάναμο, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ δεν έλαβαν ποτέ σαφή έγκριση", αναφέρεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr