Στη «μαύρη λίστα» Βενεζουέλα-Κούβα της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) έκρινε πως θα πρέπει να παραμείνουν στη «μαύρη λίστα» της η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Ονδούρα ε

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) έκρινε πως θα πρέπει να παραμείνουν στη «μαύρη λίστα» της η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Ονδούρα εξαιτίας των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου στις χώρες αυτές, προκύπτει από την ετήσια έκθεση που δημοσίευσε σήμερα.

Αντιθέτως, η Κολομβία αφαιρέθηκε από τον κατάλογο αυτόν τη φετινή χρονιά, για πρώτη φορά στην τελευταία δεκαετία, ενώ η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Ονδούρα περιλαμβάνονται πάντοτε στο «Κεφάλαιο IV» της έκθεσης, στο οποίο απαριθμούνται τα κράτη «στα οποία πλήττεται σοβαρά η απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ο CIDH, που ιδρύθηκε το 1959, αποτελεί ένα ανεξάρτητο όργανο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), που συνδεκάζει περί τα 30 έθνη της αμερικανικής ηπείρου.

Το 2012 η κατάσταση στη Βενεζουέλα—που συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στη μαύρη λίστα το 2002—παραμένει επισφαλής, εξαιτίας της «αστάθειας» και της «έλλειψης ανεξαρτησίας» της δικαστικής εξουσίας, των «αυθαίρετων» διώξεων και των επιθέσεων κατά των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Η CIDH επισημαίνει τις «αναφερθείσες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης στη Βενεζουέλα, καθώς και την έλλειψη ερευνών και κυρώσεων εναντίον των υπευθύνων», μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο περιστολής της ελευθερίας του Τύπου.

Αντίθετα με το παρελθόν έτος, οπότε το Καράκας δεν θέλησε να δώσει συνέχεια, η Βενεζουέλα σε αυτήν την περίπτωση απέστειλε τις παρατηρήσεις της σε ένα πρώτο σκαρίφημα της έκθεσης, επεσήμανε ευαρεστημένη η Επιτροπή, που δηλώνει έτοιμη να συνεργασθεί με τις αρχές αυτής της χώρας, η οποία κατηγορεί την CIDH για μεροληψία.

Οι συνθήκες στην Κούβα, στην οποία επί δεκαετίες κυριαρχεί «μία μόνιμη και συστηματική κατάσταση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δεν έχουν μεταβληθεί από το περασμένο έτος, διαπιστώνει η Επιτροπή.

Στην Ονδούρα η ίδια έκθεση καταγράφει «διαρθρωτικά προβλήματα όσον αφορά τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και τις διακρίσεις», παθογένειες που έχουν οξυνθεί μετά το πραξικόπημα του Ιουνίου 2009.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr