Στα 260 δισ. δολάρια τα εμβάσματα των μεταναστών από την Ασία στις πατρίδες τους

Τα εμβάσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν σε 410 δισεκατ. δολάρια - Περίπου 60 εκατ. Ασιάτες μετανάστες εργαζόμενοι έστειλαν το 2012 υπό μορφήν εμβασμάτων στις πατρίδες τους 260 δισεκατ. δολάρια,

Περίπου 60 εκατ. Ασιάτες μετανάστες εργαζόμενοι έστειλαν το 2012 υπό μορφήν εμβασμάτων στις πατρίδες τους 260 δισεκατ. δολάρια, πολλά εκ των οποίων πρέπει να κατευθυνθούν σε αποταμιεύσεις και επενδύσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Τα εμβάσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν σε 410 δισεκατ. δολάρια, σύμφωνα με μια έκθεση που συνέταξαν για πρώτη φορά από κοινού το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD) του ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών της Ασίας και τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να αναζητήσουν τρόπους για να μειώσουν τα κόστη για τη ροή των εμβασμάτων αυτών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι περισσότερα χρήματα θα δαπανηθούν σε επενδύσεις και για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Η ροή αυτή «είναι πιο σημαντική, σε όρους χρηματοοικονομικών ροών, από το σύνολο της αναπτυξιακής βοήθειας που παρείχαν η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ και δωρητές σε διμερές επίπεδο», σχολίασε ο Κέβιν Κλίβερ, αντιπρόεδρος του IFAD.

«Εάν μόλις το 5% αυτών των 260 δισεκατ. δολαρίων χρησιμοποιείτο για επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές, θα επρόκειτο για ένα ποσό μεγαλύτερο από όλη την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια το 2012 για τη γεωργία, η οποία ανήλθε σε περίπου 8,5 δισεκατ. (δολάρια)», σημείωσε ο Κλίβερ.

Η κοινή έκθεση του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προτείνει οι ασιατικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα χρηματοοικονομικό περιβάλλον το οποίο θα ενθαρρύνει περισσότερο ανταγωνισμό στην διαχείριση των εμβασμάτων, ώστε να μειωθούν τα κόστη της αποστολής τους.

Στην Ασία, σχεδόν το 75% του συνόλου των εμβασμάτων χειρίζονται τράπεζες, οι οποίες χρεώνουν κατά μέσον όρο 8,35% του ποσού του εμβάσματος για την διεκπεραίωσή του, σημείωσε ο ειδικός του ΟΗΕ σε θέματα που αφορούν τα εμβάσματα Μάσιμο Τσιράσινο.

Μόλις το 5% των εμβασμάτων χειρίζονται τα —πολύ φθηνότερα— ταχυδρομεία των κρατών της Ασίας κι ένα 2% οργανισμοί μικροπιστώσεων, σύμφωνα με την έκθεση αυτή.

Η μεγέθυνση της αξιοποίησης των εμβασμάτων, ειδικά σε αγροτικές περιοχές της Ασίας όπου εξακολουθούν και σήμερα να καταγράφονται ελλείψεις τροφίμων, μπορεί να είναι το μόνο μέσο για να καλυφθεί το κενό που αφήνει η μειούμενη αναπτυξιακή βοήθεια από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Η δραστηριότητα των δωρητών φθίνει», τόνισε ο Κλίβερ. «Η δραστηριότητα αυτή συρρικνώνεται, άρα από πού θα έλθουν τα χρήματα; Μεγάλο μέρος τους θα πρέπει να έλθει από τα εμβάσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr