Αίγυπτος: Αντισυνταγματικό μέρος του εκλογικού νόμου λέει το Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου έκρινε πως ορισμένα άρθρα του αναθεωρημένου εκλογικού νόμου, που θέτει τους όρους για τις βουλευτικές εκλογές, είναι αντισυνταγματικά,

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου έκρινε πως ορισμένα άρθρα του αναθεωρημένου εκλογικού νόμου, που θέτει τους όρους για τις βουλευτικές εκλογές, είναι αντισυνταγματικά, δημιουργώντας νέες αμφιβολίες για τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας που έχει ήδη καθυστερήσει.

Η Άνω Βουλή του κοινοβουλίου, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές, ενέκρινε το νόμο τον περασμένο μήνα και τον έστειλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ελέγξει τη νομιμότητα των διαδικασιών της ψηφοφορίας για την εκλογή μίας νέας Κάτω Βουλής.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει το κείμενο του αναθεωρημένου εκλογικού νόμου που ενέκρινε το κοινοβούλιο και επανέλαβαν τις απειλές ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως τέσσερις πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές, δήλωσε δικαστική πηγή. Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα πίσω στο κοινοβούλιο για διόρθωση.

Η απόφαση αυτή είναι η τελευταία ένδειξη τριβής ανάμεσα στους δικαστές, τους οποίους ισλαμιστές βουλευτές κατηγορούν ότι παραμένουν πιστοί στον έκπτωτο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και ότι παρεμβάλλουν εμπόδια στις εκλογές και στη νομοθεσία, και στη Μουσουλμανική Αδελφότητα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μόρσι, που εξελέγη πέρυσι, είχε ανακοινώσει αρχικά ότι οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Απρίλιο, αλλά τις ανέβαλε όταν το δικαστήριο ακύρωσε το διάταγμα που όριζε τις ημερομηνίες της ψηφοφορίας.

Ο Μόρσι έχει πει ότι οι εκλογές θα μπορούσαν τώρα να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, συμπληρώνοντας τη δημοκρατική μετάβαση από τη διακυβέρνηση του Μουμπάρακ.

Με άλλη δικαστική απόφαση πέρυσι διαλύθηκε η Κάτω Βουλή, όπου κυριαρχούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η οποία είχε εκλεγεί το 2011-2012.

Έξω από το κοινοβούλιο, η αστυνομία χρησιμοποιώντας κλομπ απώθησε ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για έναν αμφιλεγόμενο νόμο δικαστικής μεταρρύθμισης που συζητείτο στο Σώμα.

Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της συνέχισης των συζητήσεων, προκαλώντας την αγανάκτηση κοσμικών βουλευτών που φορούσαν μαύρες εσάρπες καταδικάζοντάς την.

Ισλαμιστές βουλευτές μαζί με την Αδελφότητα προωθούν το νομοσχέδιο το οποίο θα αναγκάσει περισσότερους από 3.000 δικαστές να εγκαταλείψουν το Σώμα μέσω της μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης.

Το νομοσχέδιο έχει εξοργίσει επίσης φιλελεύθερες, αριστερές και υπερσυντηρητικές ισλαμιστικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την Αδελφότητα ότι προσπαθεί να ελέγξει τους κρατικούς θεσμούς παρά να προωθήσει γνήσιες μεταρρυθμίσεις. Η Αδελφότητα αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Ο Μόρσι αντιμετώπισε μία εξέγερση για τις προσπάθειες των ισλαμιστών να εξαναγκάσουν σε παραίτηση χιλιάδες δικαστές και έχει αποξενώσει ορισμένους από τους βοηθούς του.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, υψηλόβαθμοι αιγύπτιοι δικαστές σταμάτησαν τις συνομιλίες με τον Μόρσι για δικαστικές μεταρρυθμίσεις όταν το κοινοβούλιο αποφάσισε να συζητήσει τους προτεινόμενους νόμους, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι πρώτα θα επιδίωκε την επίτευξη συναίνεσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr