Κένυα: Οι βουλευτές ακύρωσαν πρόσφατη μείωση των μισθών τους

Η επιτροπή μείωσε τις μηνιαίες αποδοχές σε 532.000 σελίνια Κένυας (περίπου 4.800 ευρώ) από 851.000 σελίνια Κένυας (περίπου 7.500 ευρώ) 

Οι Κενυάτες βουλευτές, από τους καλύτερα αμειβόμενους στην αφρικανική ήπειρο, υιοθέτησαν με πολύ ευρεία πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο με το οποίο ακυρώνεται πρόσφατη μείωση των μισθών τους, την οποία αποφάσισε μια ειδική κυβερνητική επιτροπή που συστάθηκε βάσει του νέου Συντάγματος.

Την 1η Μαρτίου, μερικές ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η Επιτροπή Μισθών και Αποδοχών, μια ανεξάρτητη κυβερνητική υπηρεσία, που έχει επιφορτιστεί κυρίως με τον καθορισμό των αποδοχών στην δημόσια διοίκηση, αποφάσισε την μείωση κατά περίπου 40% των μισθών των βουλευτών.

Η επιτροπή αυτή μείωσε τις μηνιαίες αποδοχές των βουλευτών σε 532.000 σελίνια Κένυας (περίπου 4.800 ευρώ) από 851.000 σελίνια Κένυας (περίπου 7.500 ευρώ) που λάμβαναν οι βουλευτές της προηγούμενης βουλής.

Ο κατώτατος μισθός για τους ανειδίκευτους εργάτες στην Κένυα δεν ξεπερνά τα περίπου 9.800 σελίνια (90 ευρώ).

Σήμερα οι βουλευτές ψήφισαν νομοσχέδιο με το οποίο ακυρώνεται η απόφαση αυτή της Επιτροπής, η οποία είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αψηφώντας τις επικρίσεις του προέδρου Ουχούρου Κενυάτα, ο οποίος εξελέγη επίσης τον Μάρτιο, όπως και μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.

"Δεν είμαστε καθόλου άπληστοι (...) κανείς δεν έχει την εξουσία να μειώσει τους μισθούς μας", δήλωσε ο βουλευτής Ουίλιαμ Σεπτούμο παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο και χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής αυτής "αντισυνταγματική".

Η Επιτροπή "δεν έχει καμία αρμοδιότητα να καθορίσει τους μισθούς μας", συμπλήρωσε ένας άλλος βουλευτής, ο Μιθίκα Λιντούρι, προσθέτοντας: "Είμαστε βουλευτές και θα πρέπει να μας σέβονται".

Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα από τα πρώτα που υιοθετούν οι βουλευτές από την συγκρότηση της νέας βουλής μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Αυτό έγινε την ώρα που η χώρα αντιμετώπιζε μια τεράστια βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε πανεθνικό επίπεδο, η οποία οφειλόταν σε ένα τεχνικό πρόβλημα, τα αίτια για το οποίο παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Η νέα βουλή, η πρώτη από την υιοθέτηση του Συντάγματος το 2010, έχει 350 βουλευτές, έναντι 222 που είχε η προηγούμενη.

Τον Ιανουάριο με αφορμή την τελευταία ψηφοφορία πριν από την εκπνοή της θητείας τους, οι βουλευτές της προηγούμενης βουλής είχαν υιοθετήσει την χορήγηση ενός μπόνους αποχώρησης άνω των 80.000 ευρώ για όποιον από τους βουλευτές δεν επανεκλεγόταν, ένα ποσό που θα λαμβάνουν μετά την συνταξιοδότησή τους, και κηδεία δημοσία δαπάνη για όλους τους βουλευτές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr