Εύσημα του Στέιτ Ντιπάρντμεντ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Μικρής κλίμακας οι επιθέσεις του 2012 - Αρνητική εξέλιξη η αποφυλάκιση μελών του Επαναστατικού Αγώνα

Τα εύσημα του Στέιτ Ντιπάρντμεντ έλαβε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας το 2012, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για φαινόμενο αυτό σε διεθνές επίπεδο.

Οι συντάκτες της έκθεσης αφού υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα συνεργάζεται στενά με την Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνουν ότι την περσινή χρονιά η Ελλάδα συνέχισε να βιώνει μικρής κλίμακας επιθέσεις, όπως στοχευμένους εμπρησμούς και εκρήξεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από εγχώριες αναρχικές ομάδες. 

Όπως, όμως, επισημαίνεται στην έκθεση σε γενικές γραμμές αυτές οι επιθέσεις δεν είχαν ως στόχο να προκαλέσουν θύματα, αλλά χαρακτηρίζονται ως πράξεις «πολιτικού περιεχομένου».

Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι πολλά μέλη από τις δύο πιο ενεργές εγχώριες τρομοκρατικές ομάδες, «Επαναστατικός Αγώνας» και «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς», έχουν φυλακιστεί από το 2011. 

Συνολικά, σημειώνεται, η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των Αμερικανών στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, όμως, γίνεται λόγος και για δύο γεγονότα που χαρακτηρίζονται ως «αρνητική εξέλιξη». Το πρώτο είναι η αποφυλάκιση μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» μετά την πάροδο 18 μηνών προφυλάκισης, χωρίς να πραγματοποιηθεί η δίκη και το δεύτερο η συνεχής αναβολή της δίκης των συλληφθέντων, από το 2011, που θεωρούνται μέλη της οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Υπενθυμίζεται ότι η δίκη αναβάλλεται συνεχώς από το 2011, λόγω νομικών προβλημάτων.

Στην έκθεση εκφράζεται, επίσης, ανησυχία για το καθεστώς φύλαξης των συνόρων της Ελλάδας λόγω της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή εξαιτίας των ταραχών και των συγκρούσεων που σημειώνονται σε πολλές χώρες σ' αυτές τις περιοχές.

Η φύση των συνόρων της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως «ανησυχητική» ενώ σημειώνεται και η προσπάθεια των ελληνικών αρχών να ανακόψουν τη ροή της παράνομης μετανάστευσης και να ελέγξουν την έλευση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών που παρακολουθεί τις οικονομικές συναλλαγές με το εξωτερικό και η οποία έκανε έλεγχο σε 3.586 ύποπτες συναλλαγές το 2012, αλλά δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να συνδέει τις συναλλαγές αυτές με χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως τονίζεται στην αμερικανική έκθεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr