Ανησυχεί για την κοινωνική συνοχή ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας

Κάνει έκκληση να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες την ώρα που η ανεργία καλπάζει 

Ιδιαίτερα ανήσυχος και προβληματισμένος για τον κίνδυνο διατάραξης της κοινωνικής συνοχής, εξαιτίας της ύφεσης, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, την ώρα που τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η ανεργία στη γείτονα καλπάζει και καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

Ο επικεφαλής της Banca d' Italia, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, εκτίμησε ότι θα πρέπει να μειωθούν άμεσα οι φόροι που καταβάλλουν οι εργοδότες για την μισθοδοσία και απηύθυνε έκκληση: «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να βγούμε από την σοβαρή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει: η εργασία χάνεται και δεν ξαναδημιουργείται. Οι επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να εκσυγχρονιστούν, να βρουν χρηματοδοτήσεις κι αναγκάζονται να κλείσουν. Οι τράπεζες έχουν εξασθενίσει».

Σχολιάζοντας την έξοδο της Ιταλίας από τη διαδικασία επιτήρησης για υπερβολικό έλλειμμα της ΕΕ, είπε ότι πρόκειται για μια κίνηση «που η χώρα πρέπει να φανεί ικανή να εκμεταλλευθεί αποδοτικά».

Στο μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το επίσημο ινστιτούτο στατιστικής Istat, σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2013 η ανεργία έφτασε το 12,8%, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 1,8%. Ο αριθμός των ανέργων στην Ιταλία είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 36 ετών.

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώνεται και στην ανεργία των νέων έως 24 ετών: έφτασαν το 41,6%, αυξανόμενοι κατά 6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012. Στην πιο δεινή θέση όπως πάντα τα τελευταία χρόνια βρίσκονται οι νέες γυναίκες στη νότια Ιταλία: το 52,8% εξ αυτών δεν έχει κανενός είδους εργασία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr