Πρωτοφανή επεισόδια στο κέντρο της τουριστικής Κωνσταντινούπολης

Ένας φοιτητής νεκρός από ανακοπή καρδιάς - Σε κρίσιμη κατάσταση τουρίστρια από την Αίγυπτο - Δεκάδες τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία

Σπασμένα γυαλιά, πέτρες, καπνοί, αίμα και πανικός...αυτά ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν το παζλ της βίαιης καταστολής της τουρκικής αστυνομίας με χρήση χημικών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Παιδιά δημοτικού σχολείου έτρεχαν πανικόβλητα προσπαθώντας να αποφύγουν τα δακρυγόνα, ενώ ανέμελοι τουρίστες επέστρεψαν στα ακριβά ξενοδοχεία τους μη συνειδητοποιώντας τι συμβαίνει. Ένας νεκρός, πάνω από δώδεκα τραυματίες εκ των οποίων μια Αιγύπτια τουρίστρια σε κρίσιμη κατάσταση και τουλάχιστον εξήντα που οδηγήθηκαν στο κρατητήριο, ήταν ο απολογισμός της πιο βίαιης ημέρας της διαδήλωσης που πνίγηκε στο αίμα.

Η κατάληψη <<Occupy Gezi Park>> ξεκίνησε πριν τέσσερις ημέρες όταν χιλιάδες διαδηλωτές κατασκήνωσαν στο Πάρκο Γκεζί, με σκοπό να το προστατεύσουν από τα σχέδια ισοπέδωσής του, που περιλαμβάνουν την ανέγερση εμπορικού κέντρου στη θέση του. Ωστόσο, δεν συμμερίστηκε τον αγώνα τους για να διατηρήσουν τον μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου της περιοχής η τουρκική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή παρέμβασης της αστυνομίας. Η διαμαρτυρία έλαβε αμέσως αντικυβερνητικό χαρακτήρα, ενώ ο διεθνής Τύπος εστιάζει στην άγρια καταστολή των πολιτών από τους Τούρκους ένστολους.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ιλχάν Τζιχάνερ χαρακτήρισε τον Ερντογάν <<χημικό Ταγίπ>>, τονίζοντας πως οι πολίτες υπερασπίζονται το δίκιο τους και η αστυνομία κάνει χρήση βίας. <<Εδώ δε μιλάμε πια για δέντρα, αλλά για την πίεση που μας ασκεί η κυβέρνηση. Έχουμε φτάσει στα όριά μας, δε μας αρέσει τη κατεύθυνση στην οποία οδεύει η χώρα>>, δήλωσε ο 18χρονος φοιτητής, Μερτ Μπούργκε, στο Reuters, ενώ ένας δεύτερος προέβλεψε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή ενός εκρηκτικού καλοκαιριού. <<Η Ταξίμ είναι δική μας, δεν θα τη παραδώσουμε στο A.K.P>>, φώναζαν μαζικά οι πολίτες, την ώρα που οι ένστολοι τους εκτόξευαν τα δακρυγόνα και τους απωθούσαν με αντλίες νερού. <<Τα γουρούνια, τα γουρούνια>>, έλεγε κλαίγοντας η Ερσα Γιουρτνάκ, η οποία είχε χτυπηθεί από τα χημικά και είχε βρει καταφύγιο σε ένα κοντινό αρτοποιείο. <<Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να χρησιμοποιούν δακρυγόνα.

Νομίζουν ότι μπορούν να μας κάνουν να σιωπήσουμε, όμως, δε θα τα καταφέρουν>>, συμπλήρωσε. <<Όλα έχουν να κάνουν με την υπεροχή και το ότι θέλουν να διοικούν τον λαό σαν να είναι σουλτάνοι>>, δήλωσε η 26χρονη, Σεκίν Μπαρμπάρος, στους New York Times. <<Πότε μας ζητήθηκε τι είναι αυτό που επιθυμούμε; Έχουμε τρεις φορές πάνω σε τζαμιά κι όμως χτίζουν νέα τζαμιά. Έχουμε ήδη οκτώ εμπορικά κέντρα κοντά στην Ταξίμ και όμως θέλουν να χτίσουν κι άλλο>>, λέει αγανακτισμένος η Μπαρμπάρος. <<Τι θα γίνει αν μια ημέρα όλα αυτά τα εμπορικά κέντρα μείνουν άδεια, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Τότε θα εύχονται να μην τα είχαν κατασκευάσει>>, συμπλήρωσε η 26χρονη που εργαζόταν ως δημοσιογράφος και τώρα είναι άνεργη. <<Που είναι τα θέατρα, τα κέντρα πολιτισμού; Εκείνοι αποφασίζουν μόνο βάσει του κέρδους>>, τόνισε η Μπαρμπάρος.

Όπως αναφέρουν οι New York Times ο θυμός στους δρόμους έχει άμεση σχέση με τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν πλήξει τους πολίτες. <<Η Τουρκία έχει μια ανθεκτική οικονομία που βγήκε σχετικά αλώβητη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, επισκιάζοντας τις επιδόσεις της Ευρώπης και πολλών άλλων εθνών. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές προβληματίζονται καθώς η τάση της κυβέρνησης να εστιάσει στα έργα μπορεί να οδηγήσει σε φούσκα, όπως αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση του 2008>>, αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr